用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 脊椎側彎
樓主: KittyMumMum
go

脊椎側彎 [複製鏈接]

原帖由 kwclai 於 11-6-2 13:21 發表
小女約10歲半, CHECK到有S型脊椎側彎37度.
剛轉介到威爾斯親王醫院骨科跟進. 醫生話要著支架防止惡化, 做物理治療運動及定期覆診. 如不理想, 可能要做手術

請問各位可否分享一下你地現時的治療進展如何 ?
及分享一 ...

如果可以的話多做吊環的動作,可讓地心吸力將下身拉直。

我女女上兩個星期第三次覆診,都好擔心會再加落去。
度數改善左22>17>12,我小朋友最近半年參加排球同跳繩,每個星期都會做下吊環動作。

我巳前有個學生都係脊椎側彎,,做推拿正骨推番好....我推拿醫師3個月左右同佢由60度減左.16度,但一星期做3次..如有興趣我可以比電話問症.
[

脊椎側彎

多謝各位的回覆, 煩請CHECK PM. Thanks.

小女11歲,23度要去大口環.初初我真係好擔心,上綱搵資料,最後我要佢(婷)起胸膛做人,時時刻刻(行,企,坐)都要好似我要modle咁(婷胸) 人要直,總之見1次提1次,唔聽話仲要拍打背脊,衰人做盡,自己會好慘! ,---- 做運動-双手放腰後提胸閘背,or我覺得騎馬,馬(留)架都有幚助,  她由23----17----12-----9度 July 2010.
有時會放鬆了,見差又要嚴勵執行,到18歲先可以放鬆,努力!加油!
千萬不要做手術!

脊椎側彎分兩種:C及S型,先照XRay診斷度數,再按需要接受不同程度的治療。物理治療師可以教一些Stretching以及Strengthening的運動,先要鬆弛腰椎肌肉群,再做一些強化深層肌肉群。其實除了其他熱心的網友的介紹外,Pilates都係一種專針對深層肌肉而有治療效果的運動,不過好難係這裡以文字描述,最好都係請教專家了。
家人可以多D支持及鼓勵小朋友保持良好姿勢,希望各位小朋友加油呀!

想請教各位媽媽﹐怎樣發現小朋友S型側彎的﹐是否這類的小朋友坐的時候都是向旁邊彎呢﹖我個小朋友﹐今年七歲半﹐坐姿很差﹐每次坐都是向旁邊側彎﹐雖然一再提醒﹐不過他自然而然的就歪向一邊﹐我有點耽心。

父母亦可站在孩子背後,讓孩子將身體慢慢向 前彎下,雙膝伸直,雙手放於雙膝間,然後從 後觀察孩子的背部是否有兩側高低不對稱。

Reference:
http://www.hksh.org.hk/chi/services/allied_health/P_O/PDF/P_OF2A_Nov08.pdf

Dear all
大家有無好的脊醫介紹??我很擔心,仔仔6歲有脊椎問題......

希望呢個website幫到手

http://www.yogaforscoliosis.com/index.htm
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

我仔仔上年8月中發現有脊椎側彎..
當時14歲半.. C shape 32度...
初初系威爾斯排期.. 要排到2013年3月...
我再send fax 去大口環排期...
一星期後回覆 9月20日..
同時我亦上網搵有關脊椎側彎資料..
即時去左睇脊醫..
一路做treatment +運動到而家...

至於大口環.. 阿仔要帶boston brace..
不過每日帶唔到23個鐘..
祇帶12-14個鐘...
一路定期去大口環check..
都有少少改善..
但最近一次 (11/7覆診)
竟然照到35度...
真係晴天霹靂...

我問返個脊醫..
佢話3月時都係30-31度..
即係呢幾個月惡化快左..
可能因為呢幾個月阿仔高得快左..

今次去大口環仲同阿仔照埋手掌..
醫生話佢仲有一年多發育..
即仲有一年多惡化機會..
我真係好擔心..
阿仔都keep住做treatment + 每日1個鐘運動..
都唔知再可以點樣做去改善佢既情況...
「盡人事,聽天命」
好好珍惜所走的每一步
好好珍惜所遇到的每一個人
好好珍惜所擁有的一切

最近也有人介绍学习“瑜伽”,不知道是否有真的有效?
有人现阶段正在修练吗?成绩如何?
请分享。
原帖由 leeleelumlum 於 11-6-24 10:43 發表
希望呢個website幫到手

http://www.yogaforscoliosis.com/index.htm

我囡今日剛剛照完莫爾,不過要去到明年1月才覆診,希望唔好有惡化啦

如果是单杠动作也可以代替吊环动作吧??因为一般的公园里只能找到单杠之类的,而很难找到吊环。
请问你的孩子:
1)每星期做几次?
2)每次双手吊在那里做多久?
3)当他吊着的时候,身体是否需要前后swing摇摆?
谢谢关注。
原帖由 wwyee 於 11-6-4 17:01 發表

如果可以的話多做吊環的動作,可讓地心吸力將下身拉直。

我女女上兩個星期第三次覆診,都好擔心會再加落去。
度數改善左22>17>12,我小朋友最近半年參加排球同跳繩,每個星期都會做下吊環動作。 ...

如果是单杠动作也可以代替吊环动作吧??因为一般的公园里只能找到单杠之类的,而很难找到吊环。
请问你的孩子:
1)每星期做几次?公園裡的單干,每日返學都會經過,所以日日都會做。
2)每次双手吊在那里做多久?像體操選手一樣吊着
3)当他吊着的时候,身体是否需要前后swing摇摆?不用搖動

谢谢你的回复。

还有一个问题,每次做这个“吊着”的动作要多少时间?5分钟吗?还是........?
原帖由 wwyee 於 11-8-26 21:14 發表
请问你的孩子:
1)每星期做几次?公園裡的單干,每日返學都會經過,所以日日都會做。
2)每次双手吊在那里做多久?像體操選手一樣吊着
3) ...

原帖由 ystaihk 於 11-8-23 20:27 發表
最近也有人介绍学习“瑜伽”,不知道是否有真的有效?
有人现阶段正在修练吗?成绩如何?
请分享。

我女學緊,不過佢無側彎,只係想預防下,所以唔知有無效果
佢都只係上左幾堂,我見有幾個小朋友都有駝背
有d動作做得幾辛苦,我覺得做多d 應該可以糾正下

您們好!
我囡囡43度, 請問你們可否介紹推拿師的資料給我, 我都好希望可以幫到囡囡. 謝謝您們!

您們好!
我囡囡43度, 請問你們可否介紹推拿師的資料給我, 我都好希望可以幫到囡囡. 謝謝您們!
請給我EMAIL : [email protected]

請問各位家長

本人兒子12歲多,本月去大口環醫院檢查有脊椎側彎31度,醫生要他做背架,我現在很擔心,請問各位家長意見

哈達yoga可以醫好
[
‹ 上一主題|下一主題