用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 脊椎側彎
go

脊椎側彎 [複製鏈接]

脊椎側彎

小女12歲患有中度脊椎側彎(約30度), 下月開始要帶背架及做物理治療. 心情非常焦慮.

請問各位家長有沒類似經驗, 帶背架是否有幫助,還有其他有效治療方法嗎?

KittyMum
   5    0    0    0

醒目開學勳章

There is a type of yoga designed for scoliosis.  (not the ordinary Yoga)  You can ask your doctor to see if he knows it or not and whether it will help your daughter.  There are a lot of foreign websites talking about Scoliosis, you can take it as a reference.

原帖由 KittyMumMum 於 10-9-7 13:40 發表
脊椎側彎

小女12歲患有中度脊椎側彎(約30度), 下月開始要帶背架及做物理治療. 心情非常焦慮.

請問各位家長有沒類似經驗, 帶背架是否有幫助,還有其他有效治療方法嗎?

KittyMum ...

唔洗咁擔心, 我本人有這個問題, 不過不是太利害, 而我生囡囡時都冇咩問題, 在日常生活都冇咩影響, 但我有個朋友自小就發現, 佢有帶背架, 都有幫助架但要比d 時間, 我想你要同學校講, 要求囡囡坐在班房正中一些位置, 因我少時侯比較高, 由小學到中學多數都坐班房兩側所以有所影響, 加上我是側睡,而且背袋時都多偏向一邊,這些你都要留意囡囡

回覆 1# yauyauha 的文章

Thank You! 聽聞脊醫有幫助, 但是否有人試過, 成效有多少呢 聽聞治療過程都有痛楚, 是否真呢

我阿媽試過,過程唔痛,但係好貴,十幾年前$600一次,睇左好似10次度好番晒.
土瓜灣天橋底李富榮.

原帖由 KittyMumMum 於 10-9-9 13:59 發表
Thank You! 聽聞脊醫有幫助, 但是否有人試過, 成效有多少呢 聽聞治療過程都有痛楚, 是否真呢
無知是福

join some kids yoga class.  It helps to strength their back.

我自己側20度, 年頭先發現, 以前陀BB以為普通腰痛, 而家先知係脊椎問題!

我有睇脊醫, 好左好多, 但真係好貴!!

原帖由 MrsOrange 於 10-9-10 01:42 發表
join some kids yoga class.  It helps to strength their back.

脊椎側彎症多發生於青春期嘅孩子,而女孩子患嘅機會比男孩子大,加上同發育期嘅荷爾蒙有關,所以整個發育期階段要密切觀察住。
帶背架係希望穩定住脊骨,希望佢唔好惡快得太快,過咗發育期,脊柱側彎亦相對穩定下來。
脊柱側彎是有遺傳性,若果家長有,到自己小朋友發育時要多加留意,特別是女孩子。
希望呢啲資料可以幫到你。

原帖由 MrsOrange 於 10-9-10 01:42 發表

我朋友的女兒都有這問題, 請問那裡有kids yoga class?

做家長梗係想幫子女嘅,不過我覺得多D上網搵料同問清楚醫生有乜野方法、點解用呢種方法、又有乜好同副作用、同埋效果欠佳會有乜結果都係咁重要。個陣我阿女3歲未夠已經發現有45度,太細做唔到任何野(包括不能穿矯型衣),當時簡直晴天霹靂。

請問點樣會發現到呢?

簡單測試-只要向前90度彎, 左右背脊有否不平衡, 若有高低不平, 表示唔正常, 應找醫生証實.
KittyMum

請問現在情況怎樣
45度好嚴重, 醫生有何advise
KittyMum

我囡囡08年做學童健康檢查時發現有少許脊椎側灣,當時健康院護士話要密切留意情況及保持良好座姿。到09年做學童健康檢查時已經有4-5度,當時安排見了醫生及照了莫爾照相,但沒有任何治療,只是每半年去照一次。我上網看過很多資料,知道西醫是沒有太大幫助的,只在等待灣至某度數便叫你去配戴背架,之後再惡化到嚴重便叫你去做手術。

背戴背架主要是固定脊椎,減慢側灣度數惡化,但功效成疑。網上有很多資料提及戴背架令小孩苦不堪言,而且令發育中的身裁變形,如果是女孩會對日後的自信打擊甚大。到最後沒有效果,還要走上做手術的不歸路。雖然現在還未有肯定能治好脊椎側灣的方法,但我總不能座以待斃,讓囡囡飽受痛苦。我之後給囡囡看了註冊脊醫幫囡囡做手療及電療,初初每星期一次,現在情況穩定了就三個星期復診一次,還要配合在家做運動(是外國的專家設計的)和游泳以強化背部肌肉。看了足足一年的脊醫,花費了不少金錢,灣了的脊椎沒有變回直,但就改善了囡囡頭部向前傾,盤骨高低及長短脚的情況。脊醫話上述情況是道致脊椎側灣的主要原因,所以要先改善這些情況。

囡囡半年前再去健康院復檢時說度數沒有增加,下星期又再去復檢了,希望都沒有再加度數就好了。我是過來人,都知做媽咪的一定非常担心和痛心,不過我們還要鼓勵小朋友去面對。大家互相支持吧,如有任何資訊都希望能給大家分享。

回覆 1# bkmum2005 的文章

多謝你回覆, 非常質疑政府的醫療服務 只係覆診跟進, 一些較好的見意都無
好采的, 自己去找方案, 唔係就坐以待斃.
請問你囡囡幾多度開始戴架, m之前定之後呢, 幾多度開始看脊醫 戴架是否戴足廿三小時一日 有否要求政府做鞋墊呢
對不起, 實在太多疑問, 網上很難找到案例.

KittyMum

我自己都有脊椎側彎, 12,13歲時發現, 去威爾斯睇, 每日都要戴住個架, 除左沖涼, 其余24小時都要戴, 有PE當就不戴. 又怕比同學仔見到, 大熱天時都要著住件冷衫, 當時医生話暫時未查到成因. 依家個女出世, 第一時間睇下佢背脊有冇事.

各位媽咪 :

我囡囡剛發現有脊椎側灣問題,已有17度,健康院護士話不算嚴重,但要密切留意情況。請問可否有好醫生介紹,本人十分擔心。

回覆 3# KittyMumMum 的文章

我囡囡今年11歲,未來M,她沒需要帶架,好似要廿幾度先要戴,我囡囡發現時4-5度,即刻同佢睇脊醫睇左成年,下星期返健康院照莫爾,希望沒有惡化啦!如果過左這幾年青春期,就會穩定下來了,所以脊醫話最好能Keep住游水和每晚做護脊運動。

有點乜動運係護脊?

原帖由 bkmum2005 於 10-9-24 14:57 發表
我囡囡今年11歲,未來M,她沒需要帶架,好似要廿幾度先要戴,我囡囡發現時4-5度,即刻同佢睇脊醫睇左成年,下星期返健康院照莫爾,希望沒有惡化啦!如果過左這幾年青春期,就會穩定下來了,所以脊醫話最好能Keep住游水和每晚做護脊運動。 ...
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

我自已都有,所以仔女健康檢驗,會同醫生講我有呢個問題,果然個女7歲發現有20度要轉介。
當年我(37度)都係威爾斯睇,水療+運動+鞋墊,都係無咩幫助,或者度數不再加已是目標啦!
往後長大了生小孩及生活上未有影響,都算萬幸喇!
反而個女太小就發現,好擔心度數加速。

運動方便,等我自己嘗試製作比大家參考,不過要比D時間我。

bkmum2005 你可唔可以又提供一下,你的運動資料呢?

各位都係為下一代生活健康,大家搜尋到有用資料,都上來分享好嗎?
‹ 上一主題|下一主題