用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA 2010-2011 P.1C
樓主: maumaumau
go

SFA 2010-2011 P.1C [複製鏈接]

考完試大人細路都舒服哂,可以抖一抖!又唔駛默書,真好!希望大家都有好成績啦!
份PL功課你地做成點?我仍在努力中,我要求唔高希望唔太失禮,太低分就可以了。

丨仲有呀,佢地尋曰去旅行,我個仔話好好玩同好開心!你地d小朋友有無返黎講呀?

請問各位媽咪知唔知功課 ws cycle 8 (11-15) A

是做在家課A簿, 還是做在CW A簿 呢?

I call & ask other parents last night,  ws cycle 8 (11-15)A  should be done on 家課A簿

Thank you so much !

原帖由 Tilly 於 10-11-25 15:39 發表
I call & ask other parents last night,  ws cycle 8 (11-15)A  should be done on 家課A簿

我想問下中文程度會係點呢? 會唔會好淺呢?

原帖由 i_am_winnie 於 10-11-30 14:13 發表
我想問下中文程度會係點呢? 會唔會好淺呢?

不會好淺

各小一家長:
可否分享這幾個月的感受。你們的小孩子開心上學嗎?已適應了嗎?小孩子辛苦嗎?

Hi!
My daughter said that class teacher assigned her to prepare a X'mas gift for a special classmate, and she need to do this secretly. She can't explain to me clearly why and when she need to do it. Did ur children tell u about that? Did any parents know what activity is it about. Thx!

我問過亞仔佢話每人要送一份禮物給班內一位同學,但嗰一個同學就唔知邊個送禮物比自己。買什麼禮物就要亞仔自己留意個同學喜歡d乜才決定買乜,唔可以是但買,到22/12就送比佢,係咁囖!

Sinwin,
Thx! 很有意思呢! 又有趣!
唉! 為甚麼我的女兒就一直說不清楚, 可能她上課時是如在夢中.
原帖由 sinwin 於 10-12-5 16:08 發表
我問過亞仔佢話每人要送一份禮物給班內一位同學,但嗰一個同學就唔知邊個送禮物比自己。買什麼禮物就要亞仔自己留意個同學喜歡d乜才決定買乜,唔可以是但買,到22/12就送比佢,係咁囖! ...

Hi
周五晚亞仔有話要買禮物, 因Miss翁自己都assign咗一個編號比佢自己, 亞仔話要買禮物比佢, 仲巳想好送咩, 只是告知我而巳 - 但如禮物是隨意抽時, 禮物在其他同學手會可能用唔著呢?

回復 81# sinwin 的帖子

有沒有人知道幾時派成績呢?

原帖由 chingk 於 10-12-9 18:07 發表
有沒有人知道幾時派成績呢?

Dec. 18 Parents' Day.

Hi,CWNA,
老師比個小朋友的編號其實係班入面其中一個同學嘅學號,即係話要買一份$30內的禮物給他/她。但就唔係是但買,是要你小孩留意那位同學喜歡什麼才決定買什麼,在x'mas party 那天帶回校送給他/她的。

18/12 parent's day 嗰曰你 地appointment 幾點?我就大清早8點,睇下到時見唔見到?Btw,你地會唔會父母仔女一齊去?我考慮緊帶唔帶亞仔去。

回復 94# LL889 的帖子

有冇看29th Dec, Miss Kong 電郵 Day 2 dictation MP. P.62, 64-65, 但昨天家課冊說是 Day 2 unseen dictation. 不知道那個對!

我也奇怪, 安心點還是溫了MP.

原帖由 Tilly 於 11-1-4 20:47 發表
我也奇怪, 安心點還是溫了MP.

yes, 我也是

Hi, 各位親愛的1C班家長, 啱啱先的起心肝註冊成為會員, 想喺哩度留言同大家傾吓~

我個女英文唔多擅長,但一直都好鍾意英文…
但自從返小學之後,發覺佢開始怕咗上英文課,佢話每到上英文堂, 佢會起晒雞皮兼打冷震...
佢話英文老師好惡, 經常拍枱又經常好大聲吼叫...
哎~佢怕咗英文就慘啦, 點挨呀...都唔知有咩可以幫到佢...

回復 1# Welewala 的帖子

你可以打電話同老師傾吓 叫佢地留意女兒的情绪  凡事都可以解決的
‹ 上一主題|下一主題