用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生食咩早餐?
go

小學生食咩早餐?

亞仔每天都吃麵包或蛋糕, 好似無咩選擇咁,你們的子女是吃甚麼早餐的呢? 可否提議吓? 唔該!

醒目開學勳章 王國長老

通常都係自家製麵包, 有時會俾佢食下燒賣或者蛋糕仔.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

Hi Miriam,

我都想自製麵包, 容易嗎? 我家中無焗爐, 是否有些簡易麵包機可做的? 請賜教.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 violet987 於 10-9-6 09:32 發表
Hi Miriam,

我都想自製麵包, 容易嗎? 我家中無焗爐, 是否有些簡易麵包機可做的? 請賜教.

我係自己搓粉同用焗爐, 你想唔用焗爐既方法, 可以去返親子王國既烹飪版問.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

通粉, 面, 烏冬, 腸粉, 意粉, 三文治, 奶黃包, 腸仔, 火腿, 粟米片, 烚雞蛋......
不過我個仔用碗用匙更食嗰d會食得好慢, 用手拎住食嗰d就好快, 都好煩.
每日小食有時已經係帶面包蛋糕類, 所以早餐盡量少食呢d.

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

饅頭(點牛奶), 炒蛋, 糉, 炒麪o

栗米片- 快 同 布 營養

你地d仔女真好, 肯食早餐, 我仔乜都唔食, 只肯飲一合朱古力奶, 連比佢帶個靣包小息食, 佢都唔制

原帖由 Kimuimoon 於 10-9-6 18:07 發表
你地d仔女真好, 肯食早餐, 我仔乜都唔食, 只肯飲一合朱古力奶, 連比佢帶個靣包小息食, 佢都唔制

(講笑咁講) 慳返好多時間同金錢
氹吓佢食啦, 唔食早餐點得呀? 唔理得咁多, 仲中意食嘅只要唔係十惡不赦乜都比佢食.

醒目開學勳章

每朝都係煮通粉、賜仔、火腿...

原帖由 maywon 於 10-9-7 11:46 發表
可以煎Pancake,又快又簡單又好味!!

可唔可以簡單教吓方法同材料呀? Thanks!

A:
粥 - 肉碎或三文魚
粉 - 肉片加菜
麥皮
pancake
小蛋糕 (用蛋糕粉自己焗)
三文治

A + 一杯奶,吃得飽飽才上學。

You can buy the pre-mixed pack in super market.  It only takes 5 mins.  My girls of 5 & 7 love to do it by themselves!

原帖由 kikiboy 於 10-9-7 12:10 發表

可唔可以簡單教吓方法同材料呀? Thanks!

嘩!你地D早餐好多樣化喎!等我都學吓你地先!

醒目開學勳章

我個仔都係唔肯食早餐, 不過好彩佢肯小息食野!!

原帖由 tom911 於 10-9-7 17:07 發表

我個女同你個仔都差唔多 ,乜都話唔食,唔知係咪一早起身無胃口,唔想食野,但唔食唔得,返全日,要捱到12點幾先食飯。

我個女帶餅都係2、3塊,叫佢帶多d都話夠,死都唔帶!

如果女女早餐乜都肯食,我就唔駛咁頭 ...

每朝一盒奶, 再配搭 :
蝦餃, 燒賣, 腸粉, 珍珠雞, 粟米片, 蛋沙律三文冶, 奶油多士, 腸仔再加炒蛋

原帖由 Funny 於 10-9-7 17:13 發表
我個仔都係唔肯食早餐, 不過好彩佢肯小息食野!!

我個仔都係唔肯食早餐,7點上校車,10點幾小息先買嘢食,但12點幾又食鈑。