用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2  

回覆 79# 441 的文章

囝囝說7269是自學自備,老師check進度。我常常提他要日日清,日日温不知他有冇做!冇就讓他受下教訓。
學校旅行去去呀?

有小朋友讀中一的家長,請問你的仔仔/囡囡每晚做功課做到幾點 ?
小兒自從上了中學後晚晚做功課做到11:30 (總係c6陪住做,如果吾係通宵達旦都有份), 我都吾知係佢做得太慢or真係太多功課.

我的小朋友都要做功課做到11:30pm, 佢做得好慢. 功課量又不是太多.

原想過了運動會, 做功課的時間會快一點, 但都是依舊咁慢, 都5知點算. 下星期form test la, 仍未溫書, 慘!!!!

早前又話要做晒功課先給他們放學, 都5係既.

7269小測佢話好難,  話好多人都5識做.

上e-class看不到學生返學和放學時間, 只有 這個"-"符號. 好似有點兒形同虛設.

這2weeks 差一多每科 都有quiz, 算係已開始溫書, 佢班中史科就有16人吾合格...

點解咁遲先派呀! 我們一早已派了, 要自已查解釋和寫例句, 我的小朋友一做這份功課, 就做差不多一天時間, 看到我人都"顛"
原帖由 441 於 10-10-19 23:29 發表
今日先派了7269,未教。但下星期考335個,都唔知溫唔溫到?點算!

係亞囡星期一問才知道未派比佢地!  都唔知點算! 佢話好大壓力!

中史, 英文, 歷史, 地理全部未派回, 唔知錯什麼?
我又唔知考試的型式!  大家比D意見, 每科要點溫!

請問統測占幾全年幾多%呢?

做功課佢OK呀! 7:30前會完成.

原帖由 KCL2816 於 10-10-20 12:46 發表
點解咁遲先派呀! 我們一早已派了, 要自已查解釋和寫例句, 我的小朋友一做這份功課, 就做差不多一天時間, 看到我人都"顛"

去呀!  妳呢?  

原帖由 PoPofamily 於 10-10-20 09:23 發表
囝囝說7269是自學自備,老師check進度。我常常提他要日日清,日日温不知他有冇做!冇就讓他受下教訓。
學校旅行去去呀?

7269 - 我個仔果班開學初, 每日功課都有要求查字. 近呢個多星都無. 點知上星期功課上突然有要今個星期一quiz101-200. 人都癲呀. 呢個星期由201開始, 每日溫50個字先可以在測驗前溫到335.   

中文既成語及詩都要自修, 個仔話老師上堂無教. 唔知其他家長是否一樣呢?  

我仔仔每個星期六及日整個下午幾小時都溫書, 平日晚上都有溫書架. 唔知其他家長的小朋友係唔係都需要花這樣多時間溫書呢? 根本平時唔keep住溫, 到考試前才溫是無可能.

回覆 87# 441 的文章

去呀,不過人多就要抽籤,唔知有冇得去。
我個仔都是多數在2個鍾內做完功課,假期前特多功課除外。
温書就由他自己嚟,只提示每課耍求重点不同,耍留意作答重点。

回覆 88# vanvan2007 的文章

7269-亞仔開學時話老師要他們每天做5个,他一向用Instant Dict. 難道不大,但有冇温習就唔知。
中文成語和詩就不見他温習過,今天問下佢。
"我仔仔每個星期六及日整個下午幾小時都溫書, 平日晚上都有溫書架. 唔知其他家長的小朋友係唔係都需要花這樣多時間溫書呢?"-當然無,六日有野學,又要玩。
今次是第一次统測,等他知難受教訓也好。

回覆 89# PoPofamily 的文章

呢兩個個星期好多小測, Geog同中文小測都不合格. 中史/HISTORY都未派.  我都唔敢主動追問佢幾時派成績. 費時又受打擊.  見佢日日都溫習, 成績出黎都不如理想. 都有點無奈.

問了囝囝,7269是每天10個到測驗時剛好355個。成語和詩每次中文堂也有教,五首詩更是己默了。
我們只好多鼓勱,因為要求不同,科目多,孩子要適應。

校曆表上印上20/10 是家訪日,點解無消息,連班主任都不知道有
[size=medium]Hello!

回覆 93# bbcar128 的文章

家長會上班主任說不是每个同學都探訪,有特別需要的先去,一共有四次。

7269 -  一個星期一定唔可以溫335個啦!  
不過佢地而家成班(包括英文老師)都一齊好努力,
盡量溫.

算啦, 我預佢e部份無分! (如果唔考就最好)

唔知大家知唔知"統測" 同 "期考" 分別佔多少%呢?

原帖由 PoPofamily 於 10-10-20 16:35 發表
7269-亞仔開學時話老師要他們每天做5个,他一向用Instant Dict. 難道不大,但有冇温習就唔知。
中文成語和詩就不見他温習過,今天問下佢。
"我仔仔每個星期六及日整個下午幾小時都溫書, 平日晚上都有溫書架. 唔知其他家長 ...

我小朋友今天零晨12:35才上床睡覺, 今早要我叫他5:30起身溫英文, 但我沒有叫佢起床, 實在不忍, 6:00才叫佢起身. 昨晚見佢做功課做到眼泛淚光. 佢話佢自已比其他同學遲了一句鐘放好, 少了一句鐘做功課, 雙眼便........  但我愛莫能助, 只能坐在他一旁支持他吧!

kin818kin  你小朋友好乖﹗好自覺﹗提你安慰   發表於 15-4-28 15:51

好可憐, 見佢o地做功課做到緊夜,點有時間溫書? 所以我仔都吾去參加什麼什麼代表學校奧林匹克比賽,佢話太多功課要做,寧願lunch,放學快d做功課.

點解遲放學?
原帖由 KCL2816 於 10-10-22 12:36 發表
我小朋友今天零晨12:35才上床睡覺, 今早要我叫他5:30起身溫英文, 但我沒有叫佢起床, 實在不忍, 6:00才叫佢起身. 昨晚見佢做功課做到眼泛淚光. 佢話佢自已比其他同學遲了一句鐘放好, 少了一句鐘做功課, 雙眼便....... ...

回覆 96# KCL2816 的文章

我也心同感受, 覺得小朋友的讀書壓力也很大. 每天休息的時間實在太少.  我的仔仔上星期也讀到失控地大哭.  看到他的無助, 我可以做的是給他擁抱支持佢.  最後我還叫他暫停一下, 陪佢打wiil輕鬆一下再讀.

上次開學日, 學校話想早D考試可以盡快知道小朋友的程度,
成績好好的可以"谷"多D, 唔好的可以早D補底!  

開學到而家不夠兩個月, 中間有開學的適應期, 國慶活動,  校運會, 中英文默書, 小測等等.  教書的時間其實都唔夠30日.

下次期考希望可以多D時間學習, 將進度平均D, 功課及讀書的壓力可以小一點便好了!

原帖由 vanvan2007 於 10-10-22 13:00 發表
我也心同感受, 覺得小朋友的讀書壓力也很大. 每天休息的時間實在太少.  我的仔仔上星期也讀到失控地大哭.  看到他的無助, 我可以做的是給他擁抱支持佢.  最後我還叫他暫停一下, 陪佢打wiil輕鬆一下再讀. ...

回覆 83# KCL2816 的文章

您小朋友很自覺,但也要勸他放些。我的還是10:30p.m.上床。温書一小時一定要休息下。
功課平時真是兩小時內完成。是什麽原因可与班主任了觧。須然說是傳统學校,我發覺老師、主任和校長(看他在家長會上的表現)也挺民主和能納言的。孩子那班剛和老師開會,他說從來末試過可与老師這樣討論教學問題。
大家一起努力支持孩子吧。