用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2  

多謝各位的回覆

哈哈, 好一個"中一的任務", 不過我仔話幾好玩.

逢星期六都有課外活動,但個個星期吾去彩排(共3個星期六),好似不太好.

sumyee

回覆 18# sumyee 的文章

排練當日六時才放學.
書包又重, 還要帶PE衫.

回覆 21# sumyee 的文章

Sumyee,
不用担心,我的兒子只能參加兩次彩排;但因為有充份理由,社長知他己盡力,也沒有責怪。

你地d小朋友有冇投訴今年個飯商好難食呀?  阿女話寧願食杯麫, d飯又凍又少菜, d汁一pat pat......

有...超難食.我以為中學會好d..仲有5years..

原帖由 worldpeace 於 10-9-14 22:49 發表
你地d小朋友有冇投訴今年個飯商好難食呀?  阿女話寧願食杯麫, d飯又凍又少菜, d汁一pat pat......

Thanks

打算寫信請2小時假.
原帖由 PoPofamily 於 10-9-14 20:32 發表
Sumyee,
不用担心,我的兒子只能參加兩次彩排;但因為有充份理由,社長知他己盡力,也沒有責怪。

我都同個女申請了早退.  想問下在學校影印, 如何付費?

亞仔無講喎...今晚返去問下佢先, 如果真係太難食, 要同學校反映下.

原帖由 worldpeace 於 10-9-14 22:49 發表

回覆 24# worldpeace 的文章

兒子無投訴,今天問他。
開始有測驗了,大家耍努力督促小王子小公主。

醒目開學勳章

hi,

yes,難食and唔夠食!

yuk hei mum
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

醒目開學勳章

hi,

我自己就冇問題,但亞仔唔知適唔適應到 順其自然la!

yuk hei mum
原帖由 treeisgreen 於 10-9-13 21:08 發表
to sumyee:
下個月係校運會,剛出時間表幾乎日日都要彩排,是否年年如是?
是啦,中一的任務

福中及屬校創英文「一條龍」

【大公報訊】記者孟苑報道:直資英文小學再添一員。去年七月易名為「福建中學附屬小學」的原 ...
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

醒目開學勳章

hi,

我隻仔要返交安,所以唔使參加!

yuk hei mum
原帖由 sumyee 於 10-9-14 10:04 發表
多謝各位的回覆

哈哈, 好一個"中一的任務", 不過我仔話幾好玩.

逢星期六都有課外活動,但個個星期吾去彩排(共3個星期六),好似不太好.

sumyee ...

中一新丁

大家好! 小女是中一英文班新丁, 見佢都好多功課, 又要抽時間採排啦啦隊, 又要參加課外活動, 驚佢唔夠時間做功課同休息, 不過佢話無唔開心.

家長們, 你們兒女是否適應英文班教學呢 有無補習呀?

聽佢講數學教得好快! 十月尾要測驗, 是否可以應付呢 星期六日的schedule都滿, 那有時間採排啦啦隊
家長們, 是否有同他們溫習呀 又話有哥哥姐姐放學同佢地補習, 什麼時候開始 有幫助嗎?

午膳飯盒都好難食, 放學就叫肚餓

KittyMum

尋晚問咗亞仔, 佢話d飯真係超難食 .  睇黎都要同學校反映下.

回覆 33# KittyMumMum 的文章

我個囝囝也是英文班,功課還可以因為在學校做了一些才回家。
數學已小測了一次,是Grading。沒有補習迫他自己温習備課,不懂的我幫他。
午餐超難食不知怎樣向學校反影。
家長義工和興趣班也沒有消息,我現在是全職家庭之主婦想多了解學校。

Hi,

我個女沒有參加"啦啦隊"呀!  因放學太遲. 如果回家才做功課怕趕不及. 而且星期六又有課外活動.

佢話D飯OK!

另, 請問"拔尖補底"是什麼時候開始的呢?

原帖由 tinetinew 於 10-9-15 19:37 發表
hi,

我隻仔要返交安,所以唔使參加!

yuk hei mum   

我仔話午餐OK 啊,話比小學的好多多,他還蠻喜歡的。

可以不參加啦啦隊嗎?

我之前沒收到啦啦隊的通告, 學校話今日補發給我。

原帖由 441 於 10-9-16 22:14 發表
Hi,

我個女沒有參加"啦啦隊"呀!  因放學太遲. 如果回家才做功課怕趕不及. 而且星期六又有課外活動.

佢話D飯OK!

另, 請問"拔尖補底"是什麼時候開始的呢?

...

係呀!  因為沒有時間!  而且住得遠.

原帖由 A-May 於 10-9-17 10:37 發表
可以不參加啦啦隊嗎?

我之前沒收到啦啦隊的通告, 學校話今日補發給我。

小兒今年S1英文班, 請問是否有家長成功登入eclass呢?   
另, 我見小兒英文科有一本生字書, 差唔多每日都要查中文解釋(大約10個生字), 佢話老師只需要佢地查解釋, 無要求佢地背或串熟這些生字. 唔知有無家長知道是否要學生自行背/串好這些生字呢?