用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2  

Funny 發表於 16-7-6 15:26
請問新生下星期買書,是派書單比學生自己出去買,定係即場在學校買? 謝謝。 ...
下星期派書單. 19號中午商務來學校收書費.  大約30號返學校取書. 你都可以自己去商務買, 但沒有節扣.

醒目開學勳章

引用:Quote:Funny+發表於+16-7-6+15:26+請問新生

原帖由 123WING 於 16-07-09 發表
下星期派書單. 19號中午商務來學校收書費.  大約30號返學校取書. 你都可以自己去商務買, 但沒有節扣.
...
好的,thanks。

回覆:lovebb2 的帖子

我地都係住馬鞍山,可以坐89d去到九龍灣鐵路站落,再行去淘大坐2A or 28返學

小女12月10(六) 1 st interview, 爬文所知以前面試內容如下, 想問去年家長經驗, 面試內容係咪無改呢?

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ra=page%3D5&page=67

分2次面試.  
第一次考生填個人資料表格, 問下少少時事. 讀一編英文文章, 問下一,二條關於文章內容, 好像用普通話讀一編文章, 再問下相關成語.  使用電腦做數學題.

當第一次面試成功, 就有機會第二次面試. 考生和家長都要見.  由主任面見.   不同主任有不同題目, 大致問下考生最叻和最差那一科, 出一些考生認為最叻科目的問題,  最差科目如何改進. 問下相關興趣活動, 時事題都有. 要求家長說下仔女日常生活是怎樣. 有些主住都會用英文同問考生(看主任問什麼).  基本上用廣東話.

我們第二次in先用廣東話,然後再用英語交談。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2822109&extra=page%3D2&page=2
英文,睇一首詩,要用英文講番首詩講乜,中文考普通話,填表,要識寫中,英文地址,表入面需要用中,英文作答,用電腦做數

現在已經轉左校長, 可能面試方面有出入

有沒有福建F.4, 5, 6的家長在.   我想知道F.3升F.4的暑假是否校內設有補習班.   

請問各位家長,福中s1-s6都是全英文教學

福中由2013年起,已經轉為英中,即EMI 中學

anna59 發表於 16-12-18 23:07

是的, 英中,即EMI 中學, 坊間都係咁認為. 但是, 有網友說福中依家2016-2017年度(今年)的 S4高中仲有分英文班及中文班, 成績唔好S4-S6要讀中文班, 而2016-2017年度(今年)的S4 就係2013年收的全英文S1, 大家想查清楚S4高中今年S4 係咪仲有中文班. 如果係的話, 福中就未必可以講係英中,即EMI 中學

直資福建中學面試內容 - 1st Interview: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3393405&page=6#pid43992094

anna59, 我知您依家係福中家長, 可以幫忙係學校打聽完回覆大家嗎?

anna59 發表於 16-12-18 23:07
忍唔住,厚多士,剛才打電話去福建中學問清楚究竟,第一個書記接電時我講我問題,個書記聽到後話轉交收生組老師答,收生組老師真係話依家 (今年)S4-S6有2班中文班

咁, 唔可以話福中係英中EMI 中學

福中已逐部轉為英中, 以前仲有分中,英文班, 即中五, 中六, 現在入學已經全部統一為英文班

福中已逐部轉為英中, 以前仲有分中,英文班, 即中五, 中六, 現在入學已經全部統一為英文班, 唔好以為好容易讀呀, 普通話讀中文, 中國歷史, 已經比其他英中困難好多

anna59 發表於 16-12-19 13:47
福中已逐部轉為英中, 以前仲有分中,英文班, 即中五, 中六, 現在入學已經全部統一為英文班, 唔好以為好容易讀呀, 普通話讀中文, 中國歷史, 已經比其他英中困難好多

唔好意思, 無話福中易讀, 都知福中學術有要求, 如果唔係DSE唔會咁好成績, 咁多人考到入大學及入醫學院

前文我講過, 今早忍唔住打電話去福中問, 學校老師回覆我高中(中四至中六)係會有兩班中文班 (即是今年中四都係有2班中文班, 而今年中四學生正是2013年入學全英教學的中一生), 福中只係中一至中三全英文教學. 您可以返學校問返老師問個明白. 福中原來唔係"已逐部轉為英中"

重申原來只係中一至中三全英文教學, 詳情可以參考呢個討論帖: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3393405&extra=page%3D1&page=7 及 網友 bobbob 提供資料 http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=136%3A334-curriculum&catid=33%3Apreparation-for-334&Itemid=2&lang=zh 其實都好清楚顯示高中課程有中文班及英文班, 只係我以為中文班係之前未全面實施S1-S3係全英文教學嘅高中課程. 只係我 get 錯睇錯以為錯.

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-12-19+15:55+

原帖由 小時了了 於 16-12-19 發表
我問左中三同學仔啦!英文成績oK的同學係可以升番中四英文班!至於中文班是俾一些成績好,但英文較弱 或 內地來港讀書的學生。

回覆 小時了了 的帖子

你好!
我聽聞過S4選科時、若學生成績未達標、會被轉讀中文班。。。。。。
請問現時就讀S4-S6的家長提供一下資料、現時S4共有多少班中文班?多少班英文班?
是否以考試平均分作基準分班?還是級名次?

小時了了  2班中文班  發表於 17-1-26 10:25

大家好!
今天回校註册了、取了書単及校服訂購単。。。。。
有幾個問題希望各位師兄師姐家長幫忙解答:
1)書単上所有的書、必須全部購買?(如字典、西遊記。。。。。。)
2)校服方面、哪間比較好?維X利or天X
3)自動轉賬方面、是否一定要中國銀行?有家長用恆生銀行或其他嗎?
4)我們是乗MTR到觀塘再轉22M小巴。請問正常返學時間、幾点到小巴站才不會遲到呢?

麻煩大家解答一下!謝謝~

cc_0913 發表於 17-7-14 13:24
大家好!

same questions from me too

cc_0913 發表於 17-7-14 13:24
大家好!
大家好!
1)書単上所有的書、必須全部購買?(係)
2)校服方面、哪間比較好?維X利or天X(維X利都可以, 天X 是新的, 今年才轉)
3)自動轉賬方面、是否一定要中國銀行?有家長用恆生銀行或其他嗎?(不清楚)
4)我們是乗MTR到觀塘再轉22M小巴。請問正常返學時間、幾点到小巴站才不會遲到呢?
(之前聽過老師講, 小巴7:30後會好多人搭,所以建議7:30前上車)
麻煩大家解答一下!謝謝~

MMM888 發表於 17-7-19 14:36
大家好!
謝謝MMM888的回覆。
返學方面、已找到校巴、不用担心會遅到了!

hi 大家好

想.請問,如果普通話了得,考福建會唔會有優勢呢?

我小朋友很喜歡呢間