用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2  

回覆 天長地久 的帖子

普通話惦系唔夠假, 仲有英文呢

請問有無家長可以提供過往統測及期考試巻作参考
因科目太多、範圍太大。。。。。。想参考一下考試模式。

cc_0913 發表於 17-9-22 14:52
請問有無家長可以提供過往統測及期考試巻作参考
因科目太多、範圍太大。。。。。。想参 ...

學校圖書館有,帶手指回校。

Thx~~ yovin

回覆樓主:

請問1st interview大概幾多個鐘?
阿仔int.10:00,但12點要補習。改不到時間。但又唔想請假,因為過兩日考呈分試。
一至兩個小時,攪掂得晒嗎?

loloyan 發表於 17-11-23 23:16
請問1st interview大概幾多個鐘?
阿仔int.10:00,但12點要補習。改不到時間。但又唔想請假,因為過兩日考 ...

(觀塘)福建中學; 舊年2016年面試題目: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3393405, 面試有好多野考

12點要補習係邊區, 係咪好近福建中學? 如果唔係近福建中學, 個人感覺您哋應該趕唔切12點前去到補習社(如以舊年面試模式及程序)

原來要近2小時 !

Interview at least 1 hr. I do think time is not enough to catch up with the tutorial class.

想請問工課多唔多,一般要幾多時間做完?放學後ECA多麻?

功課勁多, 除一號開學日外(適應期), 第二, 三日已經有八‧九樣功課。每日有不同的quiz, dictation or spot check, etc. 但過了第一次統測後, 可以hea喲, 冇催谷得多(可能已習慣了)。相此津校, 福中比較算係先苦後甜。

醒目開學勳章

thanks_mama 發表於 18-3-5 08:48
想請問工課多唔多,一般要幾多時間做完?放學後ECA多麻?

課外活動多數安排星期三,所以每逢星期三都會放早。星期五放學後都有課外活動。開學時學校會派通告比學生選擇心儀嘅課外活動。

回覆 SEA40 的帖子

SEA 40, 你0甘講, 我好驚呀!! 我個囡囡準備九月入讀了, 聽你0甘講都有點兒擔心呢

回覆 可口可樂123 的帖子

就以我個女(黃笏南)同仔仔(官塘福建)比較, 前者係先甜後苦, 黃笏南會畀中一生在上學期慢慢適應, 學習進度不會太催俗, 但官塘福建算係先苦後甜。  除了開學頭二、三天處理行政文件、 簡報和互相介紹外, 就開始學書和有功課要交、 背詩、 默書和小測。  看似很辛苦, 但阿仔很快適應, 跟得上學校的節奏。  因交功課的期限很短, 他總會當天完成, 很少欠交功課。  我覺得小朋友的適應能力會隨着環境改變、 調節, 可放心, 放手由他安排和處理。  當然間中也要看情況出手幫助, 這一年看到仔仔很獨立, 自律性多咗, 我覺得舊年選擇(放棄統一派位)是正確的。  
如你女兒算是懶散, 不進取, 官塘福建可訓練她, 令她有所改善。  但若她像我仔仔, 那你大可放心。

回覆樓主:

今年DSE點?是全英班考的嗎?