用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2  

最後我都沒有接到電話.  唯一只有等待
原帖由 441 於 10-11-16 19:38 發表
如果佢今日都打電話比我就好了!

請問妳們會幾點接佢地呢?  4:30 定 5:00 ?

原帖由 A-May 於 10-11-17 01:08 發表
我仔一向是自行放學,且我星期三要返工,而且,之前都一直訓練他要獨立,也告訴他三天兩夜的軍訓,好平常啫。所以不會特別去接佢。

我的也是自行返學放學,你對仔仔說的話跟我對他講的一樣,他應該收到哂所以一個電話都無。老公還讚我教得好,
可是我的心卻希望他天天來電....唉!
要去問校長家長學堂有冇教對付我這種心腦不協調症!

原帖由 PoPofamily 於 10-11-16 18:28 發表
KCL2816,sumyee,441, ricky1238,
好羨慕您哋,我重末收電話呀!
好彩今日返學校做義工,同其他家長傾吓
無咁掛住佢。好似單思病真無用。
軍營我也去過,環境不是太差。
不過屎渠真是一條渠無門無抽水器,
定時自動冲水,所以有時真的勁臭。
食物多多菜加小小肥肉配黃黄的粗米。
但有小食部應該餓不死的。
KCL2816,
我也會去接大帝。

同我公司係大陸房飯堂d咪差唔多...

多菜
小小肥肉
全部都係超鹹....

等佢地嘗試下乜野係....."民工餐"
少少鹹, 多多飯, 煲湯水汪汪!

有時我上廠唔夠時間做野
都要嘆番餐 "民工餐"!!

POPOFAMILY 妳那個"對付我這種心腦協調症" 好攪笑.:D :D

原帖由 PoPofamily 於 10-11-17 09:34 發表

我的也是自行返學放學,你對仔仔說的話跟我對他講的一樣,他應該收到哂所以一個電話都無。老公還讚我教得好,
可是我的心卻希望他天天來電....唉!
要去問校長家長學堂有冇教對付我這種心腦不協調症! ...

原帖由 ricky1238 於 10-11-17 11:57 發表

"少少鹹, 多多飯, 煲湯水汪汪!"

對,就是民工餐。
那時還規定飯餸只可攞一次,攞咗要食晒,唔夠無得添!
不知依家有冇改。

原帖由 ricky1238 於 10-11-17 11:57 發表

同我公司係大陸房飯堂d咪差唔多...

多菜
小小肥肉
全部都係超鹹....

等佢地嘗試下乜野係....."民工餐"
少少鹹, 多多飯, 煲湯水汪汪!

有時我上廠唔夠時間做野
都要嘆 ...

可以比我地班 "港童" 親身體會到.....
"民工餐" ge "滋味"都係好事

如果唔努力發奮讀書.....
將來就同冇機會讀書d民工一樣...
餐餐都係 "民工餐"!!!!!!!

原帖由 KCL2816 於 10-11-17 12:20 發表
POPOFAMILY 妳那個"對付我這種心腦協調症" 好攪笑.:D :D

我就是這樣,有理智成熟世故的腦袋,但配了個天真熱恣
的心。很多時明知結果也一边被個腦罵"死蠢",一邊滿腔
熱誠地隨心而行。常言道做人要問心無愧嗎!
我現在又儍傻地裝身準備去接心肝椗la!!!

返來啦!

一見到我便話好掛住我!
同佢去了食野, 話好肚餓.

原帖由 441 於 10-11-17 18:47 發表
返來啦!

一見到我便話好掛住我!
同佢去了食野, 話好肚餓.

我就攪笑,著得靚靚去接仔点知末到學校就收到佢
電話已返到屋企。
見到佢開心到死,去食嘢聽故仔。

時間啱啱好, 接到LA, 佢好開心但累了點吧! 早前的都是自己想多了. 乘車途中佢都是依偎著我, 是睡了.:loveliness:
原帖由 PoPofamily 於 10-11-17 19:28 發表

我就攪笑,著得靚靚去接仔点知末到學校就收到佢
電話已返到屋企。
見到佢開心到死,去食嘢聽故仔。

番到黎.......
黑左, 瘦左4磅 (免費減肥)

亞仔話好似
好耐冇食過好野咁
今晚可以一覺訓天光......
唔洗訓訓下覺, 比人捉醒站崗!!!

褔中學費
學費2011~2012年度中一級學費為每學年擬調整至港幣14,800元正(有待教育局批准),分十期繳交。(學費包括一項「一生一體藝」的課外活動、英語營、軍訓營、冷氣費及校簿等費用。)

今年我們中一學費是每月$980, 明年中二是否仍保持$980.00. 請問有冇家長知呀!

福中學費2011~2012年度中一級學費為每學年擬調整至港幣14,800元正(有待教育局批准),分十期繳交。(學費包括一項「一生一體藝」的課外活動、英語營、軍訓營、冷氣費及校簿等費用。)

今年中一學費每月是$980.00, 那到明年中二時是否仍保持不變呢?  有沒有家長知呀!

原帖由 KCL2816 於 10-11-19 11:23 發表

褔中學費
學費:2011~2012年度中一級學費為每學年擬調整至港幣14,800元正(有待教育局批准),分十期繳交。(學費包括一項「一生一體藝」的課外活動、英語營、軍訓營、冷氣費及校簿等費用。)

今年我們中一學費是每月$980, ...

記得入學註冊填自動轉帳表時,老師話到S.4要再改限定银碼因為學費會不同,我以為到S.4先加學費。不過來年教育局迫直資減收生人數,要加亦無可口非。我哋學費算平又包咁多嘢(也包中英文報紙,拔尖補底做都足,高年班校外學習)。又有清楚的減費獎學金申請也心足了。您可在26日會員大會問吓。

同意, 唔係太多都ok啦.  
學校真的幾好, 好多野都包.

收到消息, 今日校際英文集誦, 我地好像取了"第一"及"第二"名呀!   

原帖由 PoPofamily 於 10-11-19 11:47 發表

記得入學註冊填自動轉帳表時,老師話到S.4要再改限定银碼因為學費會不同,我以為到S.4先加學費。不過來年教育局迫直資減收生人數,要加亦無可口非。我哋學費算平又包咁多嘢(也包中英文報紙,拔尖補底做都足,高年班校外學習) ...

醒目開學勳章

請問各位官塘福建家長 :
1) 官塘福建多唔多香港區的同學仔讀呢?
2) 官塘福建校車有沒有過海校車線呢?

原帖由 441 於 10-11-19 17:56 發表
同意, 唔係太多都ok啦.  
學校真的幾好, 好多野都包.

收到消息, 今日校際英文集誦, 我地好像取了"第一"及"第二"名呀!   

Congratulation !!!!!

原帖由 Martin媽咪 於 10-11-19 19:38 發表
請問各位官塘福建家長 :
1) 官塘福建多唔多香港區的同學仔讀呢?
2) 官塘福建校車有沒有過海校車線呢?

可致電學校查詢25781745

若我沒記錯,報紙、書簿費、冷氣費學期初都有交錢的。而下面寫的一生一體藝、軍訓營、英語營原本都是免費的,現在每月加了500元學費,但卻包括這些一學年只有一次的三天軍訓、五天英語營、一生一體藝有deposit,若只是包了這些項目,加幅是偏高了。

但若和其他直資學校比,學費並不貴。尤其新學年改成全英班和雙語班,或許這才是主因。

來年升上二年級後,不知還有中文班嗎?

原帖由 KCL2816 於 10-11-19 11:23 發表

褔中學費
學費:2011~2012年度中一級學費為每學年擬調整至港幣14,800元正(有待教育局批准),分十期繳交。(學費包括一項「一生一體藝」的課外活動、英語營、軍訓營、冷氣費及校簿等費用。)

今年我們中一學費是每月$980, ...

原帖由 A-May 於 10-11-20 17:04 發表
若我沒記錯,報紙、書簿費、冷氣費學期初都有交錢的。而下面寫的一生一體藝、軍訓營、英語營原本都是免費的,現在每月加了500元學費,但卻包括這些一學年只有一次的三天軍訓、五天英語營、一生一體藝有deposit,若只是包了 ...

我查過了,通告2010/11-01(校務)附件-
S.1-S.5學費包:雜費,資料冊,中英文報紙,班會費。
S.1交的$379是:
English Builder網上學習,中交閱讀補充,音樂樂理練習,
通識參考書,課本和泳帽。