用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

我仔冇打電話返來,他今早6:30出門,恐怕現在已累的睡著了。

通告寫可帶少量乾糧,我準備了兩條消化餅,不會被沒收吧?!

原帖由 441 於 10-11-15 21:45 發表
今日開始一連3日的軍訓.

等了很久, 剛剛佢打電話回來報平安, 我才放心.  佢開頭都忍住唔哭, 但當我問她是否很辛苦, 佢便忍不住哭了. 我聽到也很心痛!

只有短短1分鐘, 便聽到男教官/老師叫她說自己一切沒有題便要 ...

回覆 121# A-May 的文章

我都末收到電話呀。中午有個call miss 左,心掛掛,孩子們應該睡了,睡不著是我們這些痴情父母吧!想孩子快成長,但又放不下。
您有冇比人民幣佢,小食部有杯麵和少許零食賣。
會不會到學校接他?

我等到11:30pm 都未收到他的電話.  今朝6:00又等, 還未有電話. 點解??? 又話每個學生都可以打一次電話回家報平安.....

我給他RMB100.00, 軍服是不是自購的.

星期三下午我會去接他, 好掛住他.

原帖由 PoPofamily 於 10-11-15 23:45 發表
我都末收到電話呀。中午有個call miss 左,心掛掛,孩子們應該睡了,睡不著是我們這些痴情父母吧!想孩子快成長,但又放不下。
您有冇比人民幣佢,小食部有杯麵和少許零食賣。
會不會到學校接他? ...

昨晚8:45分左右,已打電話回家,他只能說出單字.....同回答"係" OR "吾係", 想哭但在忍住,好快就收線. 我估今晚吾會打電話回家,因之前佢話過只有第一天才打電話.

佢都係只可以說單字, 多一兩個字也好像說不出!
真係好心痛.  但沒有辦法, 希望今次的經歷對佢第日有幫助!

佢地係可以打電話的, 不過每次要比一元.  
我昨晚叫她今日都打電話比我, 不過唔知可以可以呢?

可以帶乾糧的. 我都比佢80元人民幣買小食.

原帖由 sumyee 於 10-11-16 10:50 發表
昨晚8:45分左右,已打電話回家,他只能說出單字.....同回答"係" OR "吾係", 想哭但在忍住,好快就收線. 我估今晚吾會打電話回家,因之前佢話過只有第一天才打電話. ...

聽佢表姐話, D教官好惡的, 喝學生喝到佢"暈", 回來時個個都是黑口黑面的, 5知駛5駛担水沖涼.

好采是3日, 我家姐笑住問我要不要準備接回港童回來. 其實我是想放手的, 但又是担心.  好矛盾.

原帖由 441 於 10-11-16 11:48 發表
佢都係只可以說單字, 多一兩個字也好像說不出!
真係好心痛.  但沒有辦法, 希望今次的經歷對佢第日有幫助!

佢地係可以打電話的, 不過每次要比一元.  
我昨晚叫她今日都打電話比我, 不過唔知可以可以呢?

可以帶乾糧 ...

好明白各位家長gei心情, 諗返亞仔當年去軍訓嘅情境, 我係未接到佢電話前, 真係坐唔安, 食唔落, 簡直係瞓唔著, 好似被蟻咬咁....

佢夜晚都係靜雞雞先至打比我咋...好似做賊咁, 亞仔到而家都話軍訓對佢黎講係"永世難忘"喎, 他去完返黎話軍訓又辛苦, 地方又污穢, d野食有頭髮, 屎渠係同學仔張床上面成晚不斷滴水, 攪到又臭又濕, 亞仔足足3日無沖涼...返到黎好似走完難嘅乞兒咁, 佢第一句同我講嘅"終於都返到黎, 返到屋企真係好~~~".

So佢去完軍訓之後都明白咗一個道理, 就係"在家千日好, 出外半朝難", 對佢黎講都係一種得著黎嘅.  各位家長堅持住, 佢地聽日返架喇~~

亞仔呢3日都去咗梅窩宿營, 我都係超掛住佢...如果第時細妹有幸入到福中, 我都唔知點算囉...玩下手上埋深圳潛伏係軍營附近stand by...

不是這樣惡劣Ma.  他的爸爸還笑著叫我都去埋參軍訓喎, 那就不用担心la.

聽日返黎la. 各位小朋們努力加油!!!  

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 10-11-16 12:25 發表
好明白各位家長gei心情, 諗返亞仔當年去軍訓嘅情境, 我係未接到佢電話前, 真係坐唔安, 食唔落, 簡直係瞓唔著, 好似被蟻咬咁....

佢夜晚都係靜雞雞先至打比我咋...好似做賊咁, 亞仔到而家都話軍訓對佢黎講係"永世難 ...

尋晚接到亞仔電話
把聲好似 "死狗"咁......
好彩都冇喊咁口

上網的軍訓資料, 有D話好辛苦, 有D又話好好玩, 會下次再去!  唔知係唔係跟團去會她D呢?

大家努力吧!

佢地返來後會唔會去食餐好呢?

Hi 寶貝豬媽咪,

妳好少上來喎!   多D上來講下妳的經驗比我地知啦!  

聽完妳咁講, 真係可以想像她們是如何辛苦!

其實, 訓練是否可以比一個合適的衛生環境也可以呢?
我本人覺得, 訓練, 步操, 紀律是要有的.  
但同時, 衛生環境及食物清潔也是應該要有的!

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 10-11-16 12:25 發表

佢夜晚都係靜雞雞先至打比我咋...好似做賊咁, 亞仔到而家都話軍訓對佢黎講係"永世難 ...

係呀, 因為亞仔都中四囉, 好多野都唔使我跟, 所以我都少咗上黎.

其實環境係唔係咁惡劣, 就真係要親身經歷先至知喇~(我都係聽亞仔講) , 可能香港d小朋友太幸福啦, 所以會覺得慘姐, 唔好話深圳啦, 香港地食野都隨時附送頭髮、昆蟲 or 鐵釘啦.  同埋講到環境囉喎, 可能香港地比較乾淨, 相對國內黎講, 小朋友唔習慣姐.  我地d小朋友平時都會嫌公廁污穢啦, 何況深圳軍營吖.  不過屎渠係同學仔張床上面滴水就真係誇張咗d, 我都問過亞仔n咁多次"係咪堅架?"亞仔話"係呀!!! o個同學仲要走去同人媽鋪架".

除咗彈之外, 亞仔都有讚嘅, 佢話最好玩就係射擊, 佢好鍾意.  仲話如果有得再玩射擊, 佢都可以再次忍受唔沖涼3日喎.   

其實都幾好吖, 見到亞仔返黎屋企o個一刻, 幾有久別重逢嘅感覺呀, 即刻攬下亞仔先:loveliness: , 幾sweet sweet呀~.  同埋一家人聽亞仔呻去軍營嘅苦況, 我地又有得笑下~都幾開心架~

原帖由 441 於 10-11-16 13:59 發表
Hi 寶貝豬媽咪,

妳好少上來喎!   多D上來講下妳的經驗比我地知啦!  

聽完妳咁講, 真係可以想像她們是如何辛苦!

其實, 訓練是否可以比一個合適的衛生環境也可以呢?
我本人覺得, 訓練, 步操, 紀律是要有的.  
但同 ...

2010-10-21 06:44:00 作者:東方日報 來源:
氣氛勁爆的港九區中學校際D1游泳賽,本周五(22日)在九龍公園泳池上演終極決賽。最有睇頭的除各支傳統名校爭逐「水霸王」榮譽外,四支「升班馬」包括男子組的福建中學(觀塘)和西島中學,以及女子組的培正中學和華英中學如何拚搏爭取護級,亦是當日一大看點。福建在上周四初賽團體總成績排名第三,基本上完全沒有護級壓力,如此佳績背後玄機是該校擁有前國家隊教練和私家全天候游池,令實力極速升呢!

關維彰(隊長)

一座新體育大樓,改變了於D3寂寂無聞的觀塘福建的命運。07年該校新體育大樓落成後,同學們終可擁有一個「私伙」全天候標準泳池,亦令校隊泳員人數由16人激增至66人,泳隊成績更直線上升,前年在D3升至D2,今年更正式升戰D1。初賽日福建B、C Grade小將表現非常神勇,各以18分成績與男拔、喇沙等傳統名校並列第1,總積分更排第3位,護級似乎不成問題。
泳隊老師高麗健指,擁有私家泳池後是成績突進的主因:「以前要在觀塘泳池租場練水,但有時會租不到,冬天又冇得練,現在有私家暖水池就好得多,想幾時練也可以,成績當然有進步。」此外,強勁教練班底亦為福建提供爭勝條件,他們分別是前國家隊教練剛守林和前北京游泳隊成員孟一澤。隊長關維彰坦承教練「好惡」,令同學們既敬且畏,但自從接受了國家級嚴格並有系統的訓練模式後,水準得以飛升。
不過首次踏足D1賽場,福建一眾泳將自知獎牌得來不易,首次擔任隊長的關維彰稱:「D1水平很高,要拿獎牌並不容易,我們會先以前八為目標,希望能夠留在D1繼續比賽。」而福建女隊亦在上星期的D2校際游泳賽中,憑出色發揮大熱奪冠,明年將升班到D1,男女隊當然希望齊齊在D1,繼續為校發光發亮,創造更多佳績!
西島望免做升降機
至於暫於總成績敬陪末席的三隊,包括排尾三的香港國際學校、尾二的西島和包尾的香港華仁書院,積分差距僅為一至三分,令護級形勢有很大變數,三隊中西島能否壓倒對手,避免淪為升降機,就要鬥過至知。

KCL2816,sumyee,441, ricky1238,
好羨慕您哋,我重末收電話呀!
好彩今日返學校做義工,同其他家長傾吓
無咁掛住佢。好似單思病真無用。
軍營我也去過,環境不是太差。
不過屎渠真是一條渠無門無抽水器,
定時自動冲水,所以有時真的勁臭。
食物多多菜加小小肥肉配黃黄的粗米。
但有小食部應該餓不死的。
KCL2816,
我也會去接大帝。

如果佢今日都打電話比我就好了!

請問妳們會幾點接佢地呢?  4:30 定 5:00 ?

原帖由 PoPofamily 於 10-11-16 18:28 發表
KCL2816,sumyee,441, ricky1238,
好羨慕您哋,我重末收電話呀!
好彩今日返學校做義工,同其他家長傾吓
無咁掛住佢。好似單思病真無用。
軍營我也去過,環境不是太差。
不過屎渠真是一條渠無門無抽水器,
定時自動冲水,所以有時 ...

回覆 135# 441 的文章

通告話預定5:00到校,我會4:30到以免miss咗,佢又無電話。
我到依家到末收電話 狂想他!
又不可同C6講,實俾佢瘀。

原帖由 PoPofamily 於 10-11-16 19:51 發表
通告話預定5:00到校,我會4:30到以免miss咗,佢又無電話。

我就唔會去接........
怕亞仔比人笑!!!

見到各位家長都好擔心自己個小朋友 想當年我去軍訓都好正嫁lol 香港細路唔捱過都唔知道自己原來係幾幸福 放下手比佢地試下啦lol
此帳號為福建中學10-11年度的親善大使所擁有,若家長有何疑問可傳送電郵至[email protected] / [email protected]    或 加入facebook: sfs 親善大使
本隊很樂意為您解答疑問。
2010-12-18 本校開放日
*聲明:福建中學10-11年度的親善大使只於教育王國設有帳號及本電郵來解答家長問題。

我仔一向是自行放學,且我星期三要返工,而且,之前都一直訓練他要獨立,也告訴他三天兩夜的軍訓,好平常啫。所以不會特別去接佢。

原帖由 PoPofamily 於 10-11-16 19:51 發表

原帖由 ricky1238 於 10-11-16 22:13 發表

我就唔會去接........
怕亞仔比人笑!!!

我也怕的,所以問有冇人去。
我大果個去軍訓時有安排家長到軍營參加畢業禮
看他們表演軍操和軍拳,我和老公當然出席;
這些小鬼都知道,不去接他怕他覺得我哋偏心lor!
‹ 上一主題|下一主題