用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2  

eclass ok. 耍小朋友比學生編號,再跟之前的通告入使刁可。
英文子老師耍check,囝囝說他自己讀。

多謝家長既回覆.

想問下大家知唔知 OPEN DAY係11/12定18/12?同埋LUNCH可否外出用餐?THX!仲想問下INTERVIEW係咩形式?可唔可以俾小小TIPS我呀?好開心,7/10開始報名喇!

回覆 43# minijelly 的文章

Open Day is 18/12.
1st interview: Cantonese, Putongua  and English, just some common issues about the kids themselves.
Then short English and Maths. written tests.
Good luck.

原帖由 PoPofamily 於 10-9-22 11:57 發表
Open Day is 18/12.
1st interview: Cantonese, Putongua  and English, just some common issues about the kids themselves.
Then short English and Maths. written tests.
Good luck.

多謝你既指教,好似都好輕鬆,希望能夠成為你地既一份子

大家好!
收到家長興趣班的通告,我準備參加其中一項。您們會參加嗎?

Hi PoPofamily,

我唔會呀! 因為我要返工.

各位媽咪,

妳地D小朋友有否說有"拔尖補底班呢? 知唔知是什麼時間?

原帖由 PoPofamily 於 10-9-25 10:55 發表
大家好!
收到家長興趣班的通告,我準備參加其中一項。您們會參加嗎?

回覆 47# 441 的文章

太可惜了!那我上完堂就把趣事在這分享下吧。
"拔尖補底班"-亞仔上星期說過可能上奧數班,不知是拔尖還是補底,但到現在末有通知,可能在國慶後才開始吧或者無入選。

呵呵 原來各位福中家長係到都有密傾幾句

我係福中既親善大使 我都黎傾返幾句先^^請大家多多指教:D
此帳號為福建中學10-11年度的親善大使所擁有,若家長有何疑問可傳送電郵至[email protected] / [email protected]    或 加入facebook: sfs 親善大使
本隊很樂意為您解答疑問。
2010-12-18 本校開放日
*聲明:福建中學10-11年度的親善大使只於教育王國設有帳號及本電郵來解答家長問題。

@各位對啦啦隊採排有疑問既家長
啦啦隊會係校運會到表演 而今年既校運會都提早左(4-5/10) 所以今年練兵既日子都密左^^

@441拔尖補底班會係稍後時間跟各位同學仔講:)
通常時間都係星期一,二,四 放學後去到5:45

各位家長唔使咁擔心啦:D

此帳號為福建中學10-11年度的親善大使所擁有,若家長有何疑問可傳送電郵至[email protected] / [email protected]    或 加入facebook: sfs 親善大使
*聲明:福建中學10-11年度的親善大使只於教育王國設有帳號及本電郵來解答家長問題。

回覆 49# fss-ambassador 的文章

大使您好!
有您解答疑難不用我們亂估。
請問是不是還有家長義工?耍做些甚麽?時間點安排?可否專告知一二呢?謝謝。

各位家長 :

仔仔收到學校的通告,27/9 (下星期一)就要開始課後導修班, 4:30到5:30, 撞正啦啦隊練習的時間,仔仔馬上要我寫家長信,解釋沒辦法練習啦啦隊,怎會這樣呢?

原帖由 fss-ambassador 於 10-9-26 00:33 發表
@各位對啦啦隊採排有疑問既家長
啦啦隊會係校運會到表演 而今年既校運會都提早左(4-5/10) 所以今年練兵既日子都密左^^

@441拔尖補底班會係稍後時間跟各位同學仔講:)
通常時間都係星期一,二,四 放學後去到5:45:ha ...

請問家長︰

學校有個自修天地的計畫,週一到週五開放時間到18:30

請問如果參加此計劃. 是否可以18:00早退, 還是一定要到18:30?

thanks

A-May

@ PoPofamily
以我所知 家長義工間唔中會係學校展覽同一D節日 例如敬師節 幫下手 詳細都係問返學校會比較合適^^

@A-May
有關問題並不在我可解答範圍之內。但我已將有關疑問轉介至社際之內,有進一步消息將於稍後同大家講

另外自修天地計劃可以早退 唯要簽到簽退寫明 (不排除今年有新改動)

fss-ambassador

謝謝你的回覆, 因為自修班下星期一就開始了,根據以往的經驗, 是否需報名呢?

Thanks

A-May

原帖由 fss-ambassador 於 10-9-26 17:15 發表
以我所知 家長義工間唔中會係學校展覽同一D節日 例如敬師節 幫下手 詳細都係問返學校會比較合適^^

@A-May
有關問題並不在我可解答範圍之內。但我已將有關疑問轉介至社際之內,有進一步消息將於稍後同大 ...

@A-May

不用的^^

回覆 3# fss-ambassador 的文章

Hi fss-ambassador,

"自修天地的計畫"是否規定要參加呢?

KittyMum

醒目開學勳章

hi fss-ambassador,

可唔可以反影吓d飯餐呢??

yuk hei mum
原帖由 fss-ambassador 於 10-9-26 17:15 發表

@A-May
有關問題並不在我可解答範圍之內。但我已將有關疑問轉介至社際之內,有進一步消息將於稍後同大 ...
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

阿女都有同樣問題, 佢話全班連老師都覺得d飯超難食.  有很多已訂飯ke同學, 寧願食杯麫都唔肯食盒飯, 實在浪費之餘, 更對發育中ke青少年有損健康. 此問題非少數同學ke意見, 而係大多數ke同學都有同樣反映.  不容勿視呀!!
原帖由 tinetinew 於 10-9-27 21:29 發表

可唔可以反影吓d飯餐呢??

yuk hei mum   

[quote]原帖由 tinetinew 於 10-9-27 21:29 發表

我想親善大使幫忙向學校反映下,及向飯商反映學生意見, 我們的小朋友還要食足一年或兩年.