用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010/11 K1B KENT RD AM
go

2010/11 K1B KENT RD AM [複製鏈接]

我係toto k1B AM ,大家好. 班上23個小朋友.老師係miss ng 同miss chong

個日因為miss chong 同小朋友玩夾夾, 所以我小b就話鍾意miss chong.

另外,就係男孩子要學習用褲仔個小洞如廁,而唔需要除褲.ee會小朋友.阿仔學識左,EE仲話佢叻叻第一個學識.所以佢好喜歡新學校.希望有個新開始.

你地小朋友對新學校又有d咩反應呢?
   0    0    0    0

我個仔 震朗 都係 K1B 架, 多多指教!!

星期一就正式開始返學啦, 希望小朋友好快適應學校生活, 而家長就多D係度分享啦~~~

Hi,我仔係Sky,多D交流下
toto510,你仔咁快係1/9學識嘅??好叻啵!
有23個小朋友呀?我今朝送佢入課室只係見到7-8個同學仔(果時8:40),可能坐校車未到。
放學老師比張大貼紙,仲係佢至愛嘅"麥昆",所以佢都好開心!

大家好, 我個囡叫Bernice, 佢今日都收到大貼子, 我見佢都好開心, 又話有個同學叫Doris, 今日老師玩搖鼓, 佢地拍拍, 又有唱歌flying butterfly..., 有睇電視喎? 唔知係咪真, 希望大家的小朋友都enjoy啦.

原帖由 ececbaby 於 10-9-6 13:19 發表
Hi,我仔係Sky,多D交流下
toto510,你仔咁快係1/9學識嘅??好叻啵!
有23個小朋友呀?我今朝送佢入課室只係見到7-8個同學仔(果時8:40),可能坐校車未到。
放學老師比張大貼紙,仲係佢至愛嘅"麥昆",所以佢都好開心! ...

k1b 我個女叫cynthia
我問我個女, 老師叫佢乜,
佢話, 菁菁,cynthia, 乜都有
佢對面係叫紫庭, 但我個女佢係叫庭庭
左面係oreo.....類似, 我聽唔清
庭庭隔離係"李是達" 唔好意思, 我真係唔係好聽得明,
今日佢拿了阿pooh sticker, 話老師話佢無cry
話有個同學仔搶了佢既princess sticker
我米同佢講, 唔緊要, 下次拎過,
佢話好鍾意返學
我想第一日都係俾佢地熟下先

唔知大家俾d 乜野出面既course 俾你地既仔仔女女學

我今日返左去看啦
我個女既左`手面係ADAM 唔係OREO ! 唔知係唔係ADAM 鍾意食OREO 餅呢???
原來呢家有3 個MISS 喎, 今日看淸些

唔知佢地食茶點時係唔係好混亂呢? 琴日阿囡個書包多左支叉, 今日個食物盒又多左D餅? 好好笑! 咁多小朋友一齊食野, 我諗D老師都會好忙碌.

原帖由 cautionchan 於 10-9-7 10:06 發表
我今日返左去看啦
我個女既左`手面係ADAM 唔係OREO ! 唔知係唔係ADAM 鍾意食OREO 餅呢???
原來呢家有3 個MISS 喎, 今日看淸些

K1 沒有英文堂嗎

有~ 不過唔知有幾多堂呢! 第一個星期都係俾d 小朋友識忍下

我個仔話今個星期做左以下:
(1) 食茶點
(2) 食茶點
(3) 食茶點.....

再問多幾問先講:
(4) 睇多啦a夢
(5) 唱twinkle twinkle little star

"咁有無做圖工呀?"
"呢間學校無圖工做架!!"

哈哈,你個仔好可愛!
我仔話Fri出咗去玩滑梯,好玩,好熱.
佢仲有話老師請咗佢食餅...唔知邊日

原帖由 cheungb2007 於 10-9-11 16:23 發表
我個仔話今個星期做左以下:
(1) 食茶點
(2) 食茶點
(3) 食茶點.....

再問多幾問先講:
(4) 睇多啦a夢
(5) 唱twinkle twinkle little star

"咁有無做圖工呀?"
"呢間學校無圖工做架!!" ...

阿仔都係有大貼紙,反斗車王.....至愛!
佢都係話: 第一日: 唱吹呀吹呀,吹個大波波.有大貼紙.
               第二日: 好似唱歌,咩ABC SONG有,大貼紙
               第三日 : 睇多啦A夢, 伏下按住手冊,老師蓋印.
               第四日 : 玩課室遊戲之類.又話老師問佢  
                         WHAT'S YR NAME? 又有POON 貼紙
               星期五最開心,話出去玩滑梯.有個哈哈笑襟章

佢話有個同學仔次次都倒瀉水.又話有人推書包個時推到D枱,跌左個書包出黎.
不過佢就講唔到任何一個同學仔名LAW.
但係就幾鍾意返學.

唔知倒瀉水嗰個係迷我仔??
因為佢有日都話整濕咗bow tie

原帖由 toto510 於 10-9-12 23:13 發表
阿仔都係有大貼紙,反斗車王.....至愛!
佢都係話: 第一日: 唱吹呀吹呀,吹個大波波.有大貼紙.
               第二日: 好似唱歌,咩ABC SONG有,大貼紙
               第三日 : 睇多啦A夢, 伏下按住手冊,老師蓋印.
     ...

傻既,可能唔係呢.小朋友一定有dd倫盡架啦.唉,我發覺湊仔係提升個人EQ既途徑.有時著得靚靚同佢去街,點知佢飲野倒到我成身都係......唉......鬧佢又唔係,嬲佢都唔知發生咩事架啦.唯有深呼吸,話算啦算啦,唔緊要.下次小心d啦.

唔知你地有無同感呢??
我諗我阿仔只係唔講我知佢d倫盡野者.

原來送返學可以入課室.等我都搵一日送佢返去睇下先.唔知接放學睇唔睇到呢??

原帖由 ececbaby 於 10-9-13 17:48 發表
唔知倒瀉水嗰個係迷我仔??
因為佢有日都話整濕咗bow tie

接放學時, 是去1號房接的, 唔係1B上堂的課室, 幾班不用乘校巴/保母車的小朋友會到1號房坐好等家長來接.

原帖由 toto510 於 10-9-13 22:48 發表
傻既,可能唔係呢.小朋友一定有dd倫盡架啦.唉,我發覺湊仔係提升個人EQ既途徑.有時著得靚靚同佢去街,點知佢飲野倒到我成身都係......唉......鬧佢又唔係,嬲佢都唔知發生咩事架啦.唯有深呼吸,話算啦算啦,唔緊要.下次小 ...

原來係無得睇架, 有無機會見到老師架?咁返學有無得睇呢?
昨天我撞左個大板.我出左街,咁就順便接放學啦.不停打電話去都唔通,打左九個字.結果去到10:50am左右.老師已經話出左校車啦.幫我係大校叫佢去校務處等我.我都唔好意思.不過真係完全聯絡唔到學校.下次要寫定手冊先
我去到大校,嘩!真係好多人,好多人.繞左個圈.我見門口有個幾仁慈既女人,著得好端莊下既,我諗應該係校長掛.仲同阿仔BYEBYE.

估唔到係咁早放學,我諗住十一點十分放,十一點會上車.估唔到係十點五十分已經上左車.今日有個太太話我知原來佢地係要先去大校再分車坐.返學都係要先到大校再轉車.咁都幾遲.

下個星期四等我再去接阿仔,我想了解下學校.唔知送返學好D定接放學好D??

阿仔仲話翁子喬無返學.謝凱言有返.哈哈.各位識唔識呢??

原帖由 MelodyLeung11 於 10-9-14 15:06 發表
接放學時, 是去1號房接的, 唔係1B上堂的課室, 幾班不用乘校巴/保母車的小朋友會到1號房坐好等家長來接.

朝早返學老師就係課室,可以簡單傾兩句,或睇下佢哋玩玩具,放學就冇咩特別,因為係1A課室,老師亦唔得閑.

原帖由 toto510 於 10-9-15 17:22 發表
原來係無得睇架, 有無機會見到老師架?咁返學有無得睇呢?
昨天我撞左個大板.我出左街,咁就順便接放學啦.不停打電話去都唔通,打左九個字.結果去到10:50am左右.老師已經話出左校車啦.幫我係大校叫佢去校務處等我.我都唔 ...

thank you.

咁我諗搵日送佢返學了解下先.

toto今日話老師介紹月餅wo,話咩月亮在天上wo.我諗呢輪既主題係中秋節.

今日派左本"兒童樂園", 明天需要帶返學校嗎?

原帖由 toto510 於 10-9-17 17:20 發表
thank you.

咁我諗搵日送佢返學了解下先.

toto今日話老師介紹月餅wo,話咩月亮在天上wo.我諗呢輪既主題係中秋節.
‹ 上一主題|下一主題