用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沒有限制的hold住直資小學學位公平嗎?
樓主: huey_mama
go

沒有限制的hold住直資小學學位公平嗎?

明白的, 只係奇怪, 去到開學都唔捨得放D位出來姐....

其實有心儀果間得左就應該放手次選果D.

原帖由 phoebecyl 於 6-9-2010 01:44 PM 發表
今年我都要玩這個遊戲,說真自己做為父母都好無奈。首先政府派彩除非係父母舊生或有兄長就讀唔係想入到間心意的小學實在太難,我自己就係因為唔想用彩數去決定小朋友入讀那一間學校(舊年自己有個朋友的女兒就係攪珠下 ...

係...對那些父母本人立場都覺得好自私,我自己只會選擇註冊第1間收到取錄架...再之後的就會睇是否自己真係最喜歡的才會去註冊同時又決定讀那一間,一來唔想阻住其他家長及小朋友的機會,二來都覺得無必要間間霸住又浪費金錢。
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-6 14:55 發表
明白的, 只係奇怪, 去到開學都唔捨得放D位出來姐....

其實有心儀果間得左就應該放手次選果D.

最有效係政府出Rules and regulations. 就算10間收, 俾幾萬留位收費, 啲家長係願俾既.
東方曼克頓 西方科爾瑪

話啲家長自私係冇用架, 政府立法啦, 每人限xx間留位.

原帖由 phoebecyl 於 10-9-6 15:24 發表
係...對那些父母本人立場都覺得好自私,我自己只會選擇註冊第1間收到取錄架...再之後的就會睇是否自己真係最喜歡的才會去註冊同時又決定讀那一間,一來唔想阻住其他家長及小朋友的機會,二來都覺得無必要間間霸住又浪費 ...
東方曼克頓 西方科爾瑪

原帖由 amchk 於 10-9-6 17:36 發表
話啲家長自私係冇用架, 政府立法啦, 每人限xx間留位.

講多無謂,行動最實際,一人一信去教育局,要求佢地正視及改善直資le個問題仲好啦﹗

教育局網址:
www.edb.gov.hk

其實我覺得最實際既方法係, 註冊左第二間直資, 就等同表示自動放棄早前註冊左第一間直資係最好最公平的做法.

政府要規定直資學校一有學生註冊就要申報上教局, 等教局知道可以發信比家長通知早前註冊既第一間已作自動放棄.

我識人正正如此, 考私/直都唔得, 開左學一兩天, 忽然收到宣道CALL.  

原帖由 ggoo 於 10-9-4 11:30 發表
TELLE:
你小朋友最後是米入著宣道小學?之前有位媽咪個女比宣道收著,大抽獎又抽中聖瑪利,唔知點揀好,唔知是米佢最後放棄著宣道,個位就比著你小朋友呢?
恭喜你.

...

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

我有去信教育局, 他們"睇唔睇到"我不知道. 不過,如果佢地肯重視肯改都要等幾年. 可能小學畢業也未必改到. 到時的教育制度,學位制度等等都是未知數.

原帖由 fongyuen 於 10-9-6 19:25 發表

講多無謂,行動最實際,一人一信去教育局,要求佢地正視及改善直資le個問題仲好啦﹗

教育局網址:
www.edb.gov.hk