用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 【2010-11年度】K1西瓜組-家長報到處! ...
樓主: Boxingbb
go

【2010-11年度】K1西瓜組-家長報到處! [複製鏈接]

我個女仲未介要夜片...點算好呀???
家晴飲保兒同IQ 3號~~~

芯瑜食森永 之前想同佢轉返惠氏4號  點知佢唔肯飲  仲要好串咁話  : 我唔食惠氏膳兒加呀 !! 俾佢激死
我夜晚盡量唔俾佢飲mike 同埋臨瞓前要佢去洗手間  叫做"誡"左條片

原帖由 FI_ON 於 10-9-17 16:01 發表
我囡係1月出世,介左夜片,早午晚都仲飲奶奶,大約5-6oz...

我想問下妳地個B飲咩奶粉,阿女一直飲開皇牌,但轉4號話太甜,所以而家仲飲咁3號.

hihi~晚上食完奶奶,半夜幾點再去vv呢??我女晚上食完奶奶去完toilet,隔1-2hrs就賴濕片片了!!你點同囡囡介架??
我女食開beanstalk大仔!!我都問過兒科e生,佢話不需要轉奶粉,飲番現時的ok!!佢話其實d no.成份都差不多一樣的只不過多些選擇多d生意~

原帖由 Zoe_chan0815 於 10-9-17 18:09 發表
嘉瑜八月出世,已經介左夜片幾個月啦。訓前會飲一杯奶先訓,如果要返學每晚7點就上床訓,訓到第二朝七點左右,每晚訓前都會同佢傾下學校的事,最遲八點一定會訓到,但中午就唔訓覺囉!嘉瑜係飲明治奶粉架 ...

半晚有冇vv呀??自已去定叫醒,去幾多次??thz

原帖由 sitterbobo 於 10-9-24 23:52 發表

半晚有冇vv呀??自已去定叫醒,去幾多次??thz

其實我冇尊登同阿囡介夜片架!係幾個月前發現佢有成兩至三個星期條片片都冇濕過,咁就開始唔同佢著片,可以話係佢自已介片。嘉瑜多數一覺訓天光,有時半夜佢會叫醒我話要VV架!雖然係介左夜片,但都試過賴幾次VV架!

阿囡飲完夜晚支奶奶到第二朝瞓醒先去VV,因為介左夜片都年幾,所以半夜唔使叫佢VV,我無特別同佢介,見佢條片片有段時間無濕,開始唔用片片...
原帖由 sitterbobo 於 10-9-24 23:48 發表

hihi~晚上食完奶奶,半夜幾點再去vv呢??我女晚上食完奶奶去完toilet,隔1-2hrs就賴濕片片了!!你點同囡囡介架??
我女食開beanstalk大仔!!我都問過兒科e生,佢話不需要轉奶粉,飲番現時的ok!!佢話其實d no.成份都差不多一 ...

hello ~ 我想問是否不用再用名牌 ??? 等校車時有家長告訴我們不用再幫小朋友掛名牌?
是老師講的 ? 還是暑假時家長會講的 ??

(我只是擔心我miss左一d學校嘅訊息)
謝謝 !!

你地好叻叻呀!!!自動自覺介片!!

原帖由 myricmbaby 於 10-9-26 21:59 發表
hello ~ 我想問是否不用再用名牌 ??? 等校車時有家長告訴我們不用再幫小朋友掛名牌?
是老師講的 ? 還是暑假時家長會講的 ??

(我只是擔心我miss左一d學校嘅訊息)
謝謝 !! ...

我都吾知呀!!我問下d家長先:)

由28/9 開始穿運動服后不用掛名牌, 是之前親子日老師講的.

原帖由 Boxingbb 於 10-9-27 12:47 發表
由28/9 開始穿運動服后不用掛名牌, 是之前親子日老師講的.

明天着運動服!!!thz
甘逢星期幾着呢???

原帖由 sitterbobo 於 10-9-27 17:35 發表

明天着運動服!!!thz
甘逢星期幾着呢???

係逢星期二、五著運動服,但今個星期四生日會,
都係著運動服。

原帖由 catcat88 於 10-9-28 11:02 發表

係逢星期二、五著運動服,但今個星期四生日會,
都係著運動服。

thz

今日派了兒歌書.想問d書本幾時帶呀?????

係呀, 小了一本英文書, 但又多了一本兒歌書.
我叫我囝囝唱比我聽d兒歌, 佢都唔識唱…..
唔知佢係咪真係在校發緊夢呢 !!!
本書係咪日日要放在書包內 ?

我琴晚見芯瑜攞本兒歌書扛直放係琴仔上  然後邊彈邊唱(唔知彈乜又唱嚟唱去都係:老師你好)  我問係咪老師係咁  佢話係呀  我唸係唱遊堂時用ga歌書  ^^

你地囝囝囡囡有冇話學左d咩字呀 ?
我見本兒歌書已經有d生字要佢地認喎.....

其實生日會有乜野做 ???

我的小朋友放學回家好開心話我知有蛋糕食 ....

有字認好呀 ~

當初為小朋友揀呢間學校就係鐘意佢多字學,多功課做 ........... 同埋夠傳統 ..........

好似開始教書啦 ~ 我見小朋友本英文書開始貼貼紙同聯線 ........ 我小朋友話係學校有電腦睇 "A is 呀呀呀"

兒歌書佢就比較陌生
我讀兒歌俾佢聽佢話唔識

成日唱歌 ~ 打開雪櫃、太陽伯伯、good morning ......... 仲有中秋節 .... 唔知乜野快樂 .........

每次一排隊就話要手放後面 .........

我嘅小朋友只講到咁多咋
問佢有無故事聽、有無做乜有無做乜
都話唔知

仲有我小朋友話係學校洗手時 ..... 老師話唔可以用 ..... 洗手液喎 ???? 係咪真架 ???

我個囡就成日都念天主經~有做手勢。。。
因父,合子,合聖神,知命,亞孟,我們的天父,願你的名受顯揚,只係記得咁多。

成日都會唱good morning早晨呀!我很喜歡你。。。

英文書方面阿囡話老師有教a for apple~a for ant

我問兒歌書佢就唔識。。。

排隊要手放後面~返到學校要同老師講,老師我返離啦!

暫時阿囡只係講到咁多。。。
‹ 上一主題|下一主題