用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 【2010-11年度】K1西瓜組-家長報到處! ...
go

【2010-11年度】K1西瓜組-家長報到處!

大家好, 我今年係西瓜組媽咪.
明天佢地正式自己番學喇.. 希望佢地乖乖啦 !!!!

有冇其他西瓜組媽咪呀, 一齊分享下啦 !!!

西瓜係am定pm?

西瓜是沒有pm, 學校本身以不同生果區分左am & pm 了....

我小朋友今日放左學番到屋企了, 今天茶點係曲奇...
佢話佢今天都有小小嘈話要番屋企喎....

Hi all,
我個仔都係西瓜,不過佢講野唔叻,所以返來都問唔到佢d乜!
我最擔心佢要去廁所唔出聲!

歡迎加入 ~~~
小朋友都要放比佢在校園內成長的...
有同學仔一齊.. 學野真係會快好多的 !!!

我地分享多d, 希望當中可以了解多d啦

原帖由 Boxingbb 於 10-9-3 11:14 發表
我小朋友今日放左學番到屋企了, 今天茶點係曲奇...
佢話佢今天都有小小嘈話要番屋企喎....

我都係西瓜組媽咪,原來茶點係食曲奇。。。
我囡囡唔識講曲奇,佢話我知食餅餅。
我個囡可能返過pn班所以返學冇喊,第一次自已坐車(校車)都冇喊。
阿囡話有好多小朋友喊,又有小朋友喊到嘔。。。
又有小朋友喊左幾次,老師話你又喊呀!
我個囡好鐘意返呢間學校,之前個間學校佢成日都話唔返學。。。
呢幾日一起身就問我係咪返學,佢話返新學校好開心呀!

原帖由 Boxingbb 於 10-9-6 12:27 發表
歡迎加入 ~~~
小朋友都要放比佢在校園內成長的...
有同學仔一齊.. 學野真係會快好多的 !!!

我地分享多d, 希望當中可以了解多d啦

阿囡話今日已經小左同學仔喊,不過仲有男孩子喊,佢話我知今日茶點食蛋糕。

你囡囡真係好叻呀, 肯講番校園既生活比家長聽 !!!
唔知呢幾日小朋友主要學左d咩呢 ?
我個仔有病冇比佢番呀, 想等佢好番哂先番學啦.....

hihi!!!我個女叫chiara!!西瓜組6號車!!
我個女冇 ,見佢好開心上車同落車!!?一見到校車就拿拿臨錶上車咯!!!佢之前有番N1,playgroup同d興趣班!!!
嘩好大雨呀!!!吾知d小朋友要穿雨樓攪吾攪得掂 呢???

hihi  報到喇  囡囡芯瑜
西瓜組四號車  第二日就係上校車時到喊到嘔  
佢上校車有喊  不過佢話返到學校就喊少少  然後老師拖住佢叫其他小朋友同佢玩 跟住就冇喊
楊老師都有打俾我 講返芯瑜係學校冇喊  淨係上校車喊....希望佢會愈來愈好啦  
暫時未上堂  應該下個禮拜??芯瑜話琴日係學校影左學生相喇 ^^
我日日都問佢叔去做d乜  暫時都係玩玩具  可能因為仲有小朋友喊  今個星期都係適應週

我囝囝明天應該可以番學喇 !
好彩仲係玩下玩具姐... 如果唔係.. 佢就跟唔上架喇

原帖由 tiksze0328 於 10-9-9 10:43 發表
佢上校車有喊  不過佢話返到學校就喊少少  然後老師拖住佢叫其他小朋友同佢玩 跟住就冇喊
楊老師都有打俾我 講返芯瑜係學校冇喊  淨係上校 ...

芯瑜媽咪
我係嘉瑜個媽咪呀。

原帖由 sitterbobo 於 10-9-9 00:22 發表
hihi!!!我個女叫chiara!!西瓜組6號車!!
我個女冇 ,見佢好開心上車同落車!!?一見到校車就拿拿臨錶上車咯!!!佢之前有番N1,playgroup同d興趣班!!!
嘩好大雨呀!!!吾知d小朋友要穿雨樓攪吾攪得掂 呢??? ...

我個囡都好鐘意坐校車~我之前仲擔心佢自已坐校車會唔會喊添。。。

原帖由 tiksze0328 於 10-9-9 10:43 發表
楊老師都有打俾我 講返芯瑜係學校冇喊  淨係上校 ...

小朋友的適應能力很高,芯瑜好快就叻叻唔喊,比D信心小朋友和自己吧!

嘉瑜都有講我知,尋日返學影左學生相。

各位家長好.我囝囝是提子組四号車.到了今天還是喊.而且說不返学. 點算......

回覆 10# sitterbobo 的文章

Hi!我個女叫縉欣,佢都係6號車!

佢都ok無喊,但就每朝都話好眼訓!

原帖由 catcat88 於 10-9-10 17:13 發表
Hi!我個女叫縉欣,佢都係6號車!

佢都ok無喊,但就每朝都話好眼訓!

我個女Chiara叫貝貝,我係雲叠上車,你呢??
你知吾知佢地幾多人一班架!!今日問佢食左乜,佢話吾識喎??!!!

只講一瓜組應該約有60人, 5個老師, 平均每12人一組掛....因為上次開學日只得K1先, 所以調左其他老師來幫手.

我問囝囝, 佢話食蛋糕同水喎...
FRI 老師教佢地同家長講, 星期三唔駛番學..
你地小朋友有冇提呀? 或者你地問下佢地丫..

原帖由 Boxingbb 於 10-9-11 10:49 發表
只講一瓜組應該約有60人, 5個老師, 平均每12人一組掛....因為上次開學日只得K1先, 所以調左其他老師來幫手.

我問囝囝, 佢話食蛋糕同水喎...
FRI 老師教佢地同家長講, 星期三唔駛番學..
你地小朋友有冇提呀? 或者 ...

我個女蛋糕識架喎!!係米蛋卷....???
冇提到喎 我聽日問下佢先!!
thz