用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2010-2011學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2010-2011學年) [複製鏈接]

新人報到

Dear all,

新人報到

女 1A, no.(24)

王國長老

歡迎!

Hello

[quote]原帖由 edea 於 10-9-2 15:19 發表
歡迎各位優才家長繼續討論.

(仔)1B

王國長老

updated.

原帖由 fumiko 於 10-9-9 11:07 發表
2. p2 中文功課, 如是否押運是否應以普通話為準呢?

我覺得應以普通話為準,但昨晚我才知道我是不懂得何謂押韻。以小松為例,四句的字尾都是用 i 做韻母,但小兒說第三句的聲母是不同類,所以不算押韻。真是教學相長。

原帖由 iamderek 於 10-9-10 12:21 發表

我覺得應以普通話為準,但昨晚我才知道我是不懂得何謂押韻。以小松為例,四句的字尾都是用 i 做韻母,但小兒說第三句的聲母是不同類,所以不算押韻。真是教學相長。 ...

我也犯上同一錯誤呢!

G2係咪未派DWL?學校網站有DWL的錄音,但有些字我聽不清楚。

原帖由 iamderek 於 10-9-15 15:04 發表
G2係咪未派DWL?學校網站有DWL的錄音,但有些字我聽不清楚。

我地昨天已派.

原帖由 iamderek 於 10-9-10 12:21 PM 發表

我覺得應以普通話為準,但昨晚我才知道我是不懂得何謂押韻。以小松為例,四句的字尾都是用 i 做韻母,但小兒說第三句的聲母是不同類,所以不算押韻。真是教學相長。 ...
我都無諗過tim, 多謝提點!

原帖由 fumiko 於 10-9-15 17:52 發表
我地昨天已派.

一講曹操,曹操就到。DWL今天收到了。

3. 之前聽講朗誦節英文朗誦會有遴選..到現在個女都重話嘜都冇收過同講過. 是嗎? (應該已deadline了)

4. Raz kids - 是否收到password 自己就可以開始? 是否要完成5本assignment的全部部份(即,唔可以只聽同做quiz)先叫完成?

有冇人知?

另外想問多樣, 就是小朋友牙膏其實用到幾歲? 幾歲應轉用成人牙膏呢?

唔該晒!

中文或英文朗誦遴選結果已知,仔仔已收到相關通告及遞交了表格。可向老師查詢。

仔仔已開始Raz kids。 據English Panel在8月31日所發通告,要求G2 to G6的學生 [原文節錄,除要求分數外]

"Complete a further five comprehension exercises"
"Score xx% (請回看通告) or more on each quiz"

仔仔在G1時已轉成人牙膏,怕小童牙膏不夠清潔力和保護力。

原帖由 fumiko 於 10-9-16 10:26 發表
3. 之前聽講朗誦節英文朗誦會有遴選..到現在個女都重話嘜都冇收過同講過. 是嗎? (應該已deadline了)

4. Raz kids - 是否收到password 自己就可以開始? 是否要完成5本assignment的全部部份(即,唔可以只聽同做quiz)先 ...

係喎, 我都未諗過要幫佢轉大人牙膏喎, 但係佢怕啲薄荷味, 話好辣喎, 等我試吓物色一隻冇咁辣嘅大人牙膏過佢試吓先得!
多謝你哋嘅提醒呀!

想請問呢, 雖則話學校係少功課, 但係我個女放學返到嚟, high tea做得功課執書包練琴沖涼食飯玩一陣溫書就要瞓覺喇, 都冇咩時間睇書, 更加上唔到網睇報紙, 所以我冇幫佢subscribe news, math game etc.

想請教吓, 你哋點樣安排小朋友啲時間㗎?

謝謝!

回覆 31# fumiko 的文章

請問 Raz kids 的通告是何時派發? 小兒連 password 都未有。

我會在小兒十二歲(犬齒出完)後才考慮轉用成人牙膏,我覺得城市人現在吸收太多氟化物了。
http://www.toothclub.gov.hk/chi/teens_02_02_04.html

原帖由 AFSL2007 於 10-9-16 12:52 發表
中文或英文朗誦遴選結果已知,仔仔已收到相關通告及遞交了表格。可向老師查詢。

仔仔已開始Raz kids。 據English Panel在8月31日所發通告,要求G2 to G6的學生 [原文節錄,除要求分數外]

"Complete a further five comp ...

AFSL,

Thanks.

但係我只收過有關普通話朗誦的通告, 完全收唔到英文的.  問個女又話在校英文的什麼都沒有做過...

Raz kids 通告我要找找先, 好似冇見過. 只記得在開學時聽Mr. Geiger 講先知要做5本..

原帖由 iamderek 於 10-9-16 14:34 發表
請問 Raz kids 的通告是何時派發? 小兒連 password 都未有。

我會在小兒十二歲(犬齒出完)後才考慮轉用成人牙膏,我覺得城市人現在吸收太多氟化物了。
http://www.toothclub.gov.hk/chi/teens_02_02_04.html ...

我估我都冇收過通告, 不過password是上星期貼左係手冊, 跟住個女話要上網睇書

唔該晒你有關牙齒的link..好有用.

你有冇收過英文朗讀的通告?

原帖由 minguloo 於 10-9-16 14:20 發表
想請問呢, 雖則話學校係少功課, 但係我個女放學返到嚟, high tea做得功課執書包練琴沖涼食飯玩一陣溫書就要瞓覺喇, 都冇咩時間睇書, 更加上唔到網睇報紙, 所以我冇幫佢subscribe news, math game etc.

想請教吓, 你 ...

我冇記錯, 你小朋友是小一嗎? 我地小一時, 我同個女都用幾個女適應小一. 基本上一至五我地唔會上網,會玩一陣同睇下書先訓.
慢慢啦, 好快會習慣就會多d時間.

原帖由 fumiko 於 10-9-16 14:57 發表
你有冇收過英文朗讀的通告? ...

印象中沒有。

Notice for English Speech Festival 係有派過, 不過只係響網上派.  學校會幫有興趣參加o既小一同學報名, 不過要家長自己train 小朋, 學校唔會有老師train 佢地.  要小二以上獲選o既學生先至有NET train 佢地.  我都同囝囝報左名參加.  而佢亦識得背誦全篇poem喇!

原帖由 iamderek 於 10-9-16 15:22 發表

印象中沒有。
‹ 上一主題|下一主題