用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 1C(10-11)
樓主: patBmom
go

1C(10-11) [複製鏈接]

ai........我睇要問下你地點可以順利做幸福的full-time mum 啦....

btw...今天有英文功課,我個仔話唔識做喎...ai...

原帖由 patBmom 於 10-9-6 14:57 發表
因為Samuel平時食飯食得好慢,
又唔係食好多野,
所以我最擔心就係佢喺學校食得慢,
同食唔晒啲飯俾老師話咋!

cutiema,
努力增取做full-time ma呀,
絕對支持你呀!
...

原帖由 charlotteling 於 10-9-6 15:55 發表
森媽, 唔駛擔心佢地有1個鍾頭食飯, 但只可食半個鍾, 半個鍾是自由活動的, 如果佢地想出去玩就要食快的, 同埋佢地食厄好似要俾莫sir睇下先的, 唔可以食得太小. ...

好彩個仔話都食得晒啲飯!
不過就食得慢,
其他同學仔都食晒去操場散步佢仲食緊喎!

cutiemo,
只要慳啲駛就得架喇!

見個仔今日手冊寫<數學:帶作(1上B)>,
但數學作業明明帶晒番學校交喇,
睇網又話係<常識:帶作(11-B)>,
但係常識作業又只得<一年級1>,
跟住嗰本已經係<一年級2>,
所以想問吓大家知唔知係帶邊本?

I also want to know....??

原帖由 patBmom 於 10-9-6 21:32 發表
見個仔今日手冊寫,
睇網又話係,
但係常識作業又只得,
跟住嗰本已經係,

原帖由 patBmom 於 10-9-6 21:32 發表
見個仔今日手冊寫,
睇網又話係,
但係常識作業又只得,
跟住嗰本已經係,

HI! HI! 1C班的靚靚媽咪, 我係1E班的媽咪呀. 請問你地在網上睇手冊, 係唔係用家長的ACCOUNT LOGIN內聯網, CLICK "手冊"就睇到?
咁問因為我有嘗試過LOGIN去睇, 但沒有手冊的內容, 不知是老師沒有UPDATE, 還是我攪錯了什麼.

回覆 3# patBmom 的文章

我俾亞囝帶數學作業 1上B...我覺得內聯網UPload錯咗, 數學寫咗去常識啦...常識仍是第2冊才是...
JJmama

回覆 2# amypekkle 的文章

其實在家長網內的Home page已可見到手冊內容, 在右下角位置...如果無...即係無upload啦...
JJmama

原帖由 JJmama123 於 10-9-6 22:48 發表
我俾亞囝帶數學作業 1上B...我覺得內聯網UPload錯咗, 數學寫咗去常識啦...常識仍是第2冊才是...

噚晚為咗呢個問題send咗個mail俾老師,老師今日就快速咁覆咗,真感謝!
回覆如下:
<謝謝你的關注,其實我們的仔仔內的手冊是寫對的,錯的只是教學助理打錯了,昨天常識科是沒有家課,而他的數學作業可能已經在locker中(因部份學生已帶回來...),我已經千叮萬囑他們要告訴爸媽。另外,這件事不知道你們有沒有問一下仔仔呢?他有否回答你? 我建議可多問他有關學校的事情,從他的反應,他應該可以回答你的問題。>

大家有冇收到樂器班通告呀?
囝囝係長笛班,逢星期五3:15開始
有冇同學一齊上呀

samuel係圓號,
逢星期二3:00-3:45.
啱啱撞咗出面phonics班,
唯有要改phonics班時間就學校!

Clarence學小提琴,
逄星期三1430-1530.
請問有冇同學仔一齊學呀?

仲有, 想請問大家如果一直有學開鋼琴既話, 大家會唔會俾小朋友學多一樣樂器呢?

我個仔本來學緊琴,
爸爸話睇吓佢學咗圓號後進度點先,
再加上睇吓啲功課進度點先再決定繼唔繼續學喎!

原帖由 clarence04 於 10-9-10 07:46 發表
Clarence學小提琴,
逄星期三1430-1530.
請問有冇同學仔一齊學呀?

仲有, 想請問大家如果一直有學開鋼琴既話, 大家會唔會俾小朋友學多一樣樂器呢?

Clarence,
Hi! 我是1E班5號的家長. 我的仔仔也是星期三同樣時段學小提琴. 你仔仔的導師是誰?

九月份的星期三本來返半日沒有午餐訂, 我問左學校職員, 我地要上樂器班的可以加訂星期三的午餐, 用個信封寫番小朋友邊班加訂邊幾日的飯, $17/餐. 不過星期三就沒有飯款揀, 由學校安排.

Clarence個老師叫丁鈺, 上課地点係1B班房.
因為我地住附近, 所以Clarence12点半後應該會先番屋企再出黎上堂.

Hi Clarence04,
我仔1C12也是周三同一時間,但老師係保"土反"英子在2A班房上堂.
原帖由 clarence04 於 10-9-11 09:27 發表
Clarence個老師叫丁鈺, 上課地点係1B班房.
因為我地住附近, 所以Clarence12点半後應該會先番屋企再出黎上堂.
JJmama

27/9 Eng Dict

請問Eng Dict 範圍係咩呀?手冊寫Dict 1B:N.M. P.4,5,9.  但係阿仔話未用1B住喎,到底1B係咩黎呢?唔該幫幫忙!

唔好意思路過:

Dict 1B = 1st Big Dictation.

OIC, thank you so much.

原帖由 ng.chester 於 10-9-18 20:07 發表
唔好意思路過:

Dict 1B = 1st Big Dictation.
‹ 上一主題|下一主題