用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-1B 班, 請進!
樓主: double
go

2010-1B 班, 請進!

聽阿女講班內有幾位小朋友因病無上學,其中一位是坐在隔離位,而阿女今天回家開始流鼻水,希望各位同學早日康復!

希望各位小朋友快點康復,不知道是否溫差太大而引至呢?大家記著帶冷衫呀,因為課室冷氣凍呀!!

16/9 功課:
1. 識字詞語(七)
2. S.E (2) Corr
3. Reading 1A Corr
4. 數作P11-12, 改P9-10 .今週沒有測驗

Six dollar,

唔該!

你仔仔已退燒, 今日有返學?

原帖由 sixdollar 於 10-9-16 16:12 發表
16/9 功課:
1. 識字詞語(七)
2. S.E (2) Corr
3. Reading 1A Corr
4. 數作P11-12, 改P9-10 .今週沒有測驗

回覆 1# ilym 的文章

ilym : 不用客氣, 仔仔今天依然請假, 早上退了燒,但是下午又燒番.

希望佢快D好番啦! 聽說有小朋友手足口病喎, 大家也要小心啊!
原帖由 sixdollar 於 10-9-16 17:53 發表
ilym : 不用客氣, 仔仔今天依然請假, 早上退了燒,但是下午又燒番.

各位媽咪已開學兩星期了, 大家習慣嗎?小朋友學習如何?
上星期好像有點似打仗, 自己也感到新開始的壓力, 希望不會影響小朋友啦!  我真的需要靜一靜.....

初初面對一大堆的通告和資訊, 都有D不習慣, 現在好多啦!
我相信時間管理得好, 做功課和溫習安排得有計劃,應該冇問題, 不過真係比幼稚園時忙!

小朋友應付每日的工作都OK, 但我想唔係即日要做既功課,
佢係唔記得幾時要交, 同應幾時做, 要學! 幾時會識自己安排???

各位媽咪, 加油!

原帖由 shwamy 於 10-9-17 16:23 發表
各位媽咪已開學兩星期了, 大家習慣嗎?小朋友學習如何?
上星期好像有點似打仗, 自己也感到新開始的壓力, 希望不會影響小朋友啦!  我真的需要靜一靜..... ...

17/9 功課:

1. 中文 ~ 創工 (一)
2. 英文 ~ read classroom library book
3. 數學 ~ 作 P.13-14, 改 P.11-12
4. 其他 ~ 圖作第1-3主課 (即資訊技巧教材)

PS : 有網上通告第26號

溫馨提示: 22/9 (三) 1st 中文科默書, 希望各位小朋友都能適應他們的"第1次" ! 家長們大家都比心機呀 !

相確定一吓, 中文默書識字一, 五課, 只默詞語, 即兩張工作紙?

原帖由 vani_chan 於 10-9-17 22:38 發表
17/9 功課:

1. 中文 ~ 創工 (一)
2. 英文 ~ read classroom library book
3. 數學 ~ 作 P.13-14, 改 P.11-12
4. 其他 ~ 圖作第1-3主課 (即資訊技巧教材)

PS : 有網上通告第26號

溫馨提示: 22/9 (三) 1st 中文科默 ...

請問"read classroom library book" 是否要在網上download 工作填?

原帖由 ilym 於 10-9-18 14:50 發表
相確定一吓, 中文默書識字一, 五課, 只默詞語, 即兩張工作紙?

全對

請問音樂老師給小朋友的"音樂證明回條"(粉紅色)是否一定要交的?
如果在學校裏學樂器班,是否不用填寫?

原帖由 shwamy 於 10-9-20 09:00 發表
請問音樂老師給小朋友的"音樂證明回條"(粉紅色)是否一定要交的?
如果在學校裏學樂器班,是否不用填寫?

無論你喺學校學/出面學,都一定要交,因為係計考試分的,8/11前交便可

Thank you haloha818.

回復 112# haloha818 的帖子

haloha818, thanks!

20/9 功課:

1. 中文 ~ 識字工 (七)
2. 中文 ~ 詞改 (識字七)
3. 英文 ~ GW 2 correction

PS # 明天"音樂堂"請大家記得帶A4size有拉錬的袋

# 有興趣參加校際音樂節, 現可於校內網頁download
        報名表, 並於27/9 前交回學校

To all:

大家都是1B班的,不用客氣!

我叫阿仔今日交,但係佢話要8/11先交,真係比佢激死

原帖由 haloha818 於 10-9-20 09:28 發表

無論你喺學校學/出面學,都一定要交,因為係計考試分的,8/11前交便可

回復 119# sfplam 的帖子

唔緊要啦,總之喺8/11前就得,咪俾返個責任阿仔囉!