用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-1B 班, 請進!
樓主: double
go

2010-1B 班, 請進!

原帖由 shwamy 於 10-9-14 08:10 發表
Dear haloha818, Thank you very much.

Shwamy:

唔駛客氣,互相幫忙嘛,我只不過有個大女讀緊三年班,所以呢啲濕星嘢會比較清楚啲啫

各位媽媽:

大家好呀!我個女都係讀1B班, 以後請多多指教!

另外要多謝Sammy媽媽介紹咗依個forum比我, 等我可以

同大家分享小朋友校內的生活點滴,  thanks!

Six dollar,

你好呀, 我都係全職媽媽, 希望以後大家可以互相交流心得啦 !

各位媽媽,

昨日已開始有網上回條啦, 仲要係幾張, 包括有關8/10旅行, 觀賞音樂會及參觀活動等, 記得快D上網睇啦 !

14/9:
1. 中文:  識字(工)
2. 22/9  默識字 第一,五課
3. ENG: Supplemtneary Exercise (2)
4. Fun With Friends P14-15
5. Read Fun With Freinds P2-10
6. 數學: P9-10 改P7-8
7. 4/10 交常識專題 P4-6
仔仔今日請了病假, 要謝謝幫他抄自修簿的同學仔

原帖由 vani_chan 於 10-9-14 14:17 發表
各位媽媽:

大家好呀!我個女都係讀1B班, 以後請多多指教!

另外要多謝Sammy媽媽介紹咗依個forum比我, 等我可以

同大家分享小朋友校內的生活點滴,  thanks!

vani,
唔駛客氣, 希望你地一班全職媽媽多多關照!

Dear Sixdollar
Hope your son get well soon.

My son wrote this way:
1. Supp 2 P.2-3

He insists not need to do page 4... please help... need to let him sleep la...

原帖由 sixdollar 於 10-9-14 17:29 發表
14/9:
1. 中文:  識字(工)
2. 22/9  默識字 第一,五課
3. ENG: Supplemtneary Exercise (2)
4. Fun With Friends P14-15
5. Read Fun With Freinds P2-10
6. 數學: P9-10 改P7-8
7. 4/10 交常識專題 P4-6
仔仔今日 ...

我個女都有寫咗Fun with friend喎!

阿仔話英文Supp.只係做P.2 and P.3, P.4不用做.

Hi kakaheihei,

Million thanks for your kind information, so, I can let him sleep lou

原帖由 kakaheihei 於 10-9-14 22:06 發表
阿仔話英文Supp.只係做P.2 and P.3, P.4不用做.

Hihi Sixdollar,

小女話比我知, 調咗位之後坐係後面個同學今日請病假, 我估應該係你仔仔. Hope he will get well soon !

請問常識專題的工作紙P1-3, 是否老師檢查完之後派回給同學, 我見仔仔的工作紙沒有被收去.
再問該工作紙P4-6每頁中間的空白位是否給同學仔貼相片或畫畫?

原帖由 sixdollar 於 10-9-15 10:52 發表
請問常識專題的工作紙P1-3, 是否老師檢查完之後派回給同學, 我見仔仔的工作紙沒有被收去.
再問該工作紙P4-6每頁中間的空白位是否給同學仔貼相片或畫畫? ...

成份專題約十頁到,包括封面(自製)、目錄、內容、總結&讀後感加自製膠file.

老師會分幾次派有關ws,每次老師檢查後均會俾返同學,如需要更正,老師會用鉛筆寫喺ws上面,自行更正,相反,自行keep住,直至所有ws都做完,老師檢查晒,最後就自製封面同file,咁就交得。

至於P.4-6,中間位置應為貼圖片。

holaho818: Thank You!

15/9:
1. 識字工(五)
2. Reading 1A P1-4
3. G. E Corr
4. Sign Phonics Plan
5. Sci. WB P2-3.
明天視藝帶畫簿, Name Pen, 木顏色筆.

請問今天是否沒有數學功課?

hihi sixdollar,

今天沒有數學科功課, 請放心.
你仔仔今日好 D嗎 ?

原帖由 sixdollar 於 10-9-15 16:13 發表
15/9:
1. 識字工(五)
2. Reading 1A P1-4
3. G. E Corr
4. Sign Phonics Plan
5. Sci. WB P2-3.
明天視藝帶畫簿, Name Pen, 木顏色筆.

請問今天是否沒有數學功課?

回覆 1# vani_chan 的文章

vani_chan : 多謝關心, 仔仔發燒發了二天,今天下午體溫才稍為好轉,不過還未完全退燒,明天可能亦要請假.

我個仔昨晚都係發高燒(104.5度), 燒到個人都唔清醒, 今日都冇返學, 今晚都繼續發燒, 相信明天也不可以返學。 請問今天Sci WB P.2-3做什麼功課呢?

原帖由 sixdollar 於 10-9-15 17:21 發表
vani_chan : 多謝關心, 仔仔發燒發了二天,今天下午體溫才稍為好轉,不過還未完全退燒,明天可能亦要請假.

原帖由 kakaheihei 於 10-9-15 19:42 發表
我個仔昨晚都係發高燒(104.5度), 燒到個人都唔清醒, 今日都冇返學, 今晚都繼續發燒, 相信明天也不可以返學。 請問今天Sci WB P.2-3做什麼功課呢?

Tak care la!

Kakaheihei,

Sci.今曰的功課只係做幾個填充及是非題,不用太擔心。
I Hope he will get well soon.

原帖由 kakaheihei 於 10-9-15 19:42 發表