用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-1B 班, 請進!
樓主: double
go

2010-1B 班, 請進!

原帖由 haloha818 於 10-9-7 16:02 發表
7/9:

中文:1.詞(識字)
數學:1.作P1-2
Sci:1.Sci. Bk1.2 P.4 (15/9交)
普通話:讀課文二遍

Bingo!
Thanks!

Sammy媽媽:

不用客氣!

8/9 功課:
1.   識字工作紙: 第一課
2.   Self-introduction Worksheet
3.   Supplementary Exercise (1) correction with   
       pencial
4.   數學習作1上P3-4
5    聖經活動冊1上P2

Sixdollar:

阿女話聖作做第一課即P.2-3

haloha818:
    你說的沒有錯,原來是我看錯. 仔仔寫了1 , 我以為是P1, 睡覺前既刻補做.唔該晒!

Sixdollar:

唔好咁客氣,我個女都未必啱架,我哋互相幫助啫!

各位1B的家長,
你地真係有心,每天update功課,等我地返工的媽咪可以快一步知道小朋友當天的功課,希望大家日後互相幫助!

原帖由 Sammy媽媽 於 10-9-8 23:30 發表
各位1B的家長,
你地真係有心,每天update功課,等我地返工的媽咪可以快一步知道小朋友當天的功課,希望大家日後互相幫助!

Sammy媽媽:

當然會互相幫助啦,而家仲係摸索階段,一齊努力啦^.^

Totally agree, thanks for all the great efforts... my son curiously asked why I knew all his activities

各位1B的家長,

Sammy媽媽:
好多謝您的每日的幫忙, 令我在寫字樓都可以知道大約的功課數量, 請問您係唔係全職嫣咪呀?

另我有一個担心, 就係啊仔要帶樂器回校學樂器的時候, 會唔會唔記得取回或唔見咗的?可唔可以叫老師幫手提點?

各位1B的家長,

真喺要多謝各位打功課出來既媽咪,等我可以早D知道功課內容, 打電話同呀仔核對, 提點佢早D完成!

9/9 :
1. Eng: Bring listening 1A
2. 數學習作1上P5-6, 改P3-4
3. 資訊科技工作紙(一)

下次資訊科技科要帶(我學會-新手上路) 做P6於28/9 交
如有錯漏, 歡迎更正.

Dear Sixdollar,

Thank you so much for your update.  I can read the homework at the office.   Really appreciate!!

Cheers,
Rainbowbaby

Dear all,

Below are what my son has written today. Please make any amendments if mistakes are found:

Chinese: Jumbled sentences - corrections
              識字工(1) - corrections
              Read the passage on p.25 - 3 times

Eng: GP Corr
        Bring Reading 1A

Maths: WB: P.3-4 - corrections (use blue pen)
                   Complete P.5,6

General Studies: Sign the guidelines
                          Submit the WS (p.1-3) on 21/6

Unfortunately, I cannot find any WS for GP, my son said that it is about punctuation marks(comma and full stop) and the teacher collected it at the end of the lesson. I'm not quite sure whether his information is correct or not.

Please advise.

Cheers

Dear all,

Oh!! Really sorry!!! I posted on the wrong page. The above are the assignments for 1A. Sorry!!!

Dear sixdollar, thanks for your contribution, you are very efficient.

原帖由 kakaheihei 於 10-9-9 11:32 發表
Sammy媽媽:
好多謝您的每日的幫忙, 令我在寫字樓都可以知道大約的功課數量, 請問您係唔係全職嫣咪呀?

另我有一個担心, 就係啊仔要帶樂器回校學樂器的時候, 會唔會唔記得取回或唔見咗的?可唔可以叫老師幫手提點?

...

其實我都係參與一齊Check功課,我未有貢獻,因為我是一位百份百的職業媽媽(每天都要返工),近兩天很晚才回家!
不過呀女都感到好奇怪為何我會知道她抄錯什麼功課.

至於帶樂器回校的事,我估每位新手宣小的家長都會擔心, 唔知去邊樹上堂, 唔知點放學,唔記得取回或唔見咗學器......! 我連要唔要帶木琴回校都未知,因為很大坐及極為重! 星期六問下D老師先!

各位開學以來呀女有以下分享&經歷:

1.我呀女被蚊叮了2粒蚊"難"很痕癢,兩天仍是紅腫,你們有否給他們塗蚊膏上學?

2.吃午膳情況點呢? 呀女話老師要佢地吃一半, 可是呀女話D意粉很salty及難吃, 飯類就好少少.

3.學校走了一次火警演習,呀女仲一邊走,一邊流鼻血,好彩老師發現,帶她去休息及止血!
4.回家後有點倦, 做完功課去睡覺至8pm起身吃晚飯

5.仲有呀女話班主任好似有BB(大肚),星期六家長日睇下係唔係,如果係,唔知遲D邊個代呢!

各位星期六在班房見啦~!

Sammy媽媽:

我個女都有俾蚊叮,不過第三日已經無事la;

而食飯呢,我個女係帶飯o既,佢都好聽話,會食晒先出去玩,尋日有同學仔叫阿女:不如唔好食,快啲出去玩啦,好彩阿女答:唔得架,媽咪朝早專登起身煲飯,好辛苦架,所以我會食晒先去玩!我聽完都叫做有啲安慰^.^;

而黃老師真係有了bb,聽我大女講,預產期係十一月中,希望同學們到時會習慣其他老師代課啦;

阿女話食完飯覺得好眼瞓,試過上堂嗰陣,有隻手摭住隻眼、托任個頭咁咪埋眼瞓咗陣,我聽完覺得佢好勁,呢招我自己都係喺中學時先有用,而家阿女小一已經識,真係唉...,我同佢講上堂唔好瞓呀,會聽唔到老師講嘢,咁你就會唔識架喇,但阿女居然答我:我咪埋眼啫,我隻耳仔會聽到架嘛,直係俾佢激死!;

各位家長,你哋呢?得閒分享吓!

Sammy 媽媽, 你囡囡很可愛
我囡囡話飯盒味道ok, 份量多.  
昨天last 一堂去了七樓視察樂器班上課地點, 因此未能回在學校裏完成功課便回家.