用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 歡迎2010-1A班家長分享
樓主: carollpc
go

歡迎2010-1A班家長分享 [複製鏈接]

昨日呀女帶了三份水果回家,原來有啲小朋友唔食飯餐水果,轉贈呀女,佢話係4及15號同學俾佢嘅!估唔到呀女會咁環保,帶番屋企同我同細佬一人一份。

Carrie人緣好好呀!!

原來佢地D lunch 可以交換食, 亞女成日話A餐好好食.
我話食人地D野唔衞生, 亞女話有公筷, 所以老師俾佢地一齊分享午餐.

原帖由 karen55407 於 10-9-22 09:46 發表
昨日呀女帶了三份水果回家,原來有啲小朋友唔食飯餐水果,轉贈呀女,佢話係4及15號同學俾佢嘅!估唔到呀女會咁環保,帶番屋企同我同細佬一人一份。 ...

一連兩日呀女都係食A餐,佢唔鐘意食粉麵沙律,只食有汁飯,所以四個餐中只會得一個餐啱佢,好彩暫時佢話OK,否則我會叫佢自己帶飯。
Carrie無話D lunch可以交換食,今晚問吓佢。
昨天我擦晒Carrie啲英文功課,唔係字體問題,係佢一行寫八次,密麻麻,我叫佢只寫五次,即刻整齊番晒。

原帖由 carollpc 於 10-9-22 10:52 發表
Carrie人緣好好呀!!

原來佢地D lunch 可以交換食, 亞女成日話A餐好好食.
我話食人地D野唔衞生, 亞女話有公筷, 所以老師俾佢地一齊分享午餐.

今日去學校做義工, 小朋友食飯的時間真很短. 話就話45分鐘, 其實只有15分鐘.

12:30打鐘, 她們首先要唸飯前禱經, 然後排隊洗手, 等所有小朋友返回課室, 才排隊取飯. 所以她們差不多12:45才開始食飯.

大約13:00她們己經食完出去玩, 不過我見大部份小朋友只食了1/4個飯盒, 都唔知佢地飽未!

不過有一樣值得讚的是飯盒供應商的工作人員很多,  其實不需要我們幫手也可以的.

請問下星期 art 堂要交的顏色格子圖畫是什麼??

亞女話今日art堂的功課是格子圖畫, 如果未完成, 就要星期一交, 她的作品己經交給了老師, 她說格子裏可以油任何顏色.

原帖由 Princeknight 於 10-9-24 19:25 發表
請問下星期 art 堂要交的顏色格子圖畫是什麼??

thank you for your information !

亞女話如果佢想食其它餐, 佢可以舉手話俾老師聽, 老師會幫她交換食物的.

原帖由 karen55407 於 10-9-22 12:13 發表
一連兩日呀女都係食A餐,佢唔鐘意食粉麵沙律,只食有汁飯,所以四個餐中只會得一個餐啱佢,好彩暫時佢話OK,否則我會叫佢自己帶飯。
Carrie無話D lunch可以交換食,今晚問吓佢。
昨天我擦晒Carrie啲英文功課,唔係字體問題,係佢一行 ...

Carrie話唔可以食人哋啲午餐,可能係佢坐得後,唔知道呢!班主任話Carrie好活躍,坐唔定,死未?
原帖由 carollpc 於 10-9-25 10:01 發表
亞女話如果佢想食其它餐, 佢可以舉手話俾老師聽, 老師會幫她交換食物的.

唔使咁擔心, 可能Carrie還未完全適應小學生活. 我相信老師很快就能使小朋友坐定定的.

原帖由 karen55407 於 10-9-27 08:53 發表
Carrie話唔可以食人哋啲午餐,可能係佢坐得後,唔知道呢!班主任話Carrie好活躍,坐唔定,死未?

Carrie仲話自己無曳,因為佢無被風紀擲名,老師亦未試過點名話佢,相反佢話某某同學、某某同學曳。
其實,Carrie屬活躍型,我喺屋企對住佢都嘔晒血,我工人話佢蝦我,平時唔會咁,好彩Carrie自己本人唔覺學校嚴。
原帖由 carollpc 於 10-9-27 11:43 發表
唔使咁擔心, 可能Carrie還未完全適應小學生活. 我相信老師很快就能使小朋友坐定定的.

Sally 昨晚發現唔見左SE7,我叫佢問返Mrs. To.  等佢自己負責自己d野.

Good idea!
Carrie認真地問我,每日那個時段可到圖書館和小聖堂,佢又話小聖堂有嘢玩。
昨晚我叫Carrie串 吓SE7-8啲生字,佢唔願意,唯有叫佢寫啦!臨瞓前我同佢玩SCABBLE,提佢用番SE7-8啲生字,佢好開心可以串到啲生字。
做母親也不易,每晚我都要陪佢玩遊戲,包羅萬有,包括SCABBLE、中文砌字、摺紙、IQ問題、畫畫、遊戲咭配對、講故事及講聖經等等。這樣,佢每晚食完飯後就主動擦牙冼面熄電視,趕住玩遊戲,戎咗電視劇,九點半便上床。
原帖由 carollpc 於 10-9-28 10:55 發表
Sally 昨晚發現唔見左SE7,我叫佢問返Mrs. To.  等佢自己負責自己d野.

Carrie真乖, 主動熄電視. Sally係超級電視迷, 成日掛住体電視.

昨日Sally放左學掛住油圖畫, 所以好遲先做完功課, 激死!!

原帖由 karen55407 於 10-9-28 11:36 發表
Good idea!
Carrie認真地問我,每日那個時段可到圖圖書館和小聖堂,佢又話小聖堂有嘢玩。
昨晚我叫Carrie串 吓SE7-8啲生字,佢唔願意,唯有叫佢寫啦!臨瞓前我同佢玩SCABBLE,提佢用番SE7-8啲生字,佢好開心可以串到啲生字。
做母親 ...

Karen,

亞女真係唔見左張SE7, 可否fax or scan 一張俾我. A thousand thanks.

今晚或明天E-mail俾你,你留低你Private E-mail address喺我PM度啦!
原帖由 carollpc 於 10-9-29 10:11 發表
Karen,

亞女真係唔見左張SE7, 可否fax or scan 一張俾我. A thousand thanks.

Pls. check pm.

麻煩曬 !!

原帖由 karen55407 於 10-9-29 11:11 發表
今晚或明天E-mail俾你,你留低你Private E-mail address喺我PM度啦!

SE7 WORKSHEET 好像還沒有派回來 , Karen 可不可以電郵給我?我會PM我的 EMAIL 給你

Dear Princeknight,

SE7 is a pictures sheet, we already have this long time ago.  Your sweetie need it for the Dictation on Thu.

Please feel free to let us know if you still need a copy!

parentslove

想請問大家會不會參加Reading i-Learner, 亞女話想參加(不過她應該是想玩電腦instead of learning).  但我怕她無時間, 無恆心, 結果浪費金錢.
‹ 上一主題|下一主題