用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2010年9月小二既朋友們
樓主: Cathleen
go

2010年9月小二既朋友們 [複製鏈接]

Thank You :)  

原帖由 2009_SHW 於 10-9-29 13:04 發表
係呀,阿仔話係全課,老師會抽黎默

各位2c班媽媽,可否寫一次英文默書範圍給我,因女兒不見了張紙。謝謝

原帖由 Cathleen 於 10-10-7 18:16 發表
各位2c班媽媽,可否寫一次英文默書範圍給我,因女兒不見了張紙。謝謝

Please check pm.

回覆 1# kawaiiwan 的文章

thank you very much

各任2年班媽媽可否都pm Dict 4給我, 亞女沒有拿默書紙做唔倒工課. 謝謝

原帖由 Cathleen 於 10-10-7 18:16 發表

Please Check pm

If a child lives with encouragement, he learns confidence.
If a child lives with praise, he learns to appreciate.
If a child lives with approval, he learns to like himself.
If a child lives with acceptance and friendship,
he learns to find love in the world.

Thank You.

唔使客氣,互勉。

quote]原帖由 KAnn 於 10-10-11 09:05 發表
Thank You. [/quote]

If a child lives with encouragement, he learns confidence.
If a child lives with praise, he learns to appreciate.
If a child lives with approval, he learns to like himself.
If a child lives with acceptance and friendship,
he learns to find love in the world.

2c班媽咪, 爹地, 請問普作 part 2 點做, 實在無從入手. 謝謝

please check pm
原帖由 Cathleen 於 10-10-16 17:51 發表
2c班媽咪, 爹地, 請問普作 part 2 點做, 實在無從入手. 謝謝

原帖由 2009_SHW 於 10-10-16 23:45 發表
please check pm

thank you very  much

我係今年一年班新丁家長, 話咁快就嚟考試, 各位師姐, 可唔可以比d貼士我地, 究竟一年班各科嘅考試形式係點ca.... 真係有d唔知點溫好, 請各位指較...

係呀, 我都係一年班新丁家長, 今日收到考試時間表同考試範圍, 真係頭都痛埋...唔該各位分享一下啦!!

原帖由 KenixSoSum 於 10-10-18 09:43 發表
我係今年一年班新丁家長, 話咁快就嚟考試, 各位師姐, 可唔可以比d貼士我地, 究竟一年班各科嘅考試形式係點ca.... 真係有d唔知點溫好, 請各位指較...

考試模式跟評估差唔多,  不過要留意:

中文: 填充 (要小朋友理解詞語, 因為好多時唔係跟課文, 如果唔係就唔識放返係邊個答案)

數學 : 好多時最尾有一至兩題係羅輯思維題,  無得貼.

不過小一老師會讀題, 所以唔駛擔心.

出,
原帖由 chungyivianne 於 10-10-18 12:16 發表
係呀, 我都係一年班新丁家長, 今日收到考試時間表同考試範圍, 真係頭都痛埋...唔該各位分享一下啦!!

多謝師姐指較, 因為平日學校做評估的試劵都冇派回, 都唔知形式, 我見到有d係英文和中文作文, 係咪即係作句呢?  常識又係唔係填充, 有冇得選擇呢?

真係好緊張呵...

原帖由 Cathleen 於 10-10-18 22:12 發表
考試模式跟評估差唔多,  不過要留意:

中文: 填充 (要小朋友理解詞語, 因為好多時唔係跟課文, 如果唔係就唔識放返係邊個答案)

數學 : 好多時最尾有一至兩題係羅輯思維題,  無得貼.

不過小一老師會讀題, 所以唔駛擔 ...

不用太緊張, 如小朋友上課留心和自己可做功課, 考試不會太差的, 以下是我教亞女小一温習的方法,我只是要求小朋友進步的家長, 要高分可能要其他家長給你竟見

中文- 可溫習作, 補充, 字咭/課文下面的字, 有詞語填充, 中作要作句子, 多認字, 量詞要識.

英文- 溫GP, LW, AB, 串課文一些重要的字, 英作會有example 好似LW, 小朋友作一些似example 的句字

數學 - 可溫習作, 補充, 高階思維題2題, 沒有得溫, 看小朋友理解

常 - 溫習作和書, 考試有詞語選擇, 上課要留心老師講的時事.

聖經 - 背金句, 有配對, 温課文, 有填充

原帖由 chungyivianne 於 10-10-18 12:16 發表

師姐, 很多謝你給我的貼士, 對我來說很有用, 起碼個心定左d. 好多謝你的分享, 希望大家在禧年的小朋友都考試順利啦..

原帖由 KAnn 於 10-10-19 09:57 發表
不用太緊張, 如小朋友上課留心和自己可做功課, 考試不會太差的, 以下是我教亞女小一温習的方法,我只是要求小朋友進步的家長, 要高分可能要其他家長給你竟見

中文- 可溫習作, 補充, 字咭/課文下面的字, 有詞語填充,  ...

唔計分既試前評估應未做,到時會知形式,至於中文,要知道詞語意思,而作句工作紙平時老師教左好多,但我仔話老師教過工作紙寫幾難都得,而作句考試切記要寫自己識既字(簡潔通順)。
中文,可叫孩子先Gothrough 一次範圍,等佢定D唔好以為永無止境,考試定個目標,如:溫到幾時就休息,吃茶點或什麼,先再黎過,我果個會踏單車或閱讀。
其他既媽咪們分析得好好!
大家唔使驚,我舊年仲驚過你地,加油!
我樓下阿李太個女(2C),一直自己溫書,隔離座阿鄭太個仔又係自己溫書(2A),好強架佢地,我都學緊放手~
原帖由 KenixSoSum 於 10-10-19 08:41 發表
多謝師姐指較, 因為平日學校做評估的試劵都冇派回, 都唔知形式, 我見到有d係英文和中文作文, 係咪即係作句呢?  常識又係唔係填充, 有冇得選擇呢?

真係好緊張呵...

...

多謝各師姐分享,希望各位小朋友都可以在他們小學第一次的考試, 都可以順順利利啦! 多謝, 多謝

原帖由 2009_SHW 於 10-10-19 22:50 發表
唔計分既試前評估應未做,到時會知形式,至於中文,要知道詞語意思,而作句工作紙平時老師教左好多,但我仔話老師教過工作紙寫幾難都得,而作句考試切記要寫自己識既字(簡潔通順)。
中文,可叫孩子先Gothrough 一次範圍,等佢定D唔好 ...

各位二年班家長,

想請問一下中文評估內的 "中說"係要考咩呀?  讀課文呀?
請指教!!

原帖由 2009_SHW 於 10-10-19 22:50 發表
中文,可叫孩子先Gothrough 一次範圍,等佢定D唔好 ...
‹ 上一主題|下一主題