用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (4)
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (4)

會唔會係P1先有呢?

原帖由 KooKoo 於 10-9-4 17:29 發表

我login左, 但冇課室日誌, 我同我仔個版面都冇, 今朝都同iwff 對過, 睇黎係我地個版面有問題, 我都打左返學校問, 佢地話會覆我, 而家仲等緊, 頭先再入過 eclass check, 都係未得 ...

原帖由 iniminimanimo 於 10-9-5 11:29 發表
會唔會係P1先有呢?

唔係, 應該係全校都會有, 而家問題係冇左課室地帶(學生版)和學生手冊(家長版), 變相check唔到功課和班房訊息, 昨晚諗諗下, 都係print晒兩個版面(學生和家長) 出黎, 今朝叫我仔帶返學校同班主任講, 希望會好快搞掂啦

Kookoo,

未整好前, 等我每日都update下你啦, 唔駛擔心, 暫時未有功課做的。。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-9-6 10:14 發表

唔係, 應該係全校都會有, 而家問題係冇左課室地帶(學生版)和學生手冊(家長版), 變相check唔到功課和班房訊息, 昨晚諗諗下, 都係print晒兩個版面(學生和家長) 出黎, 今朝叫我仔帶返學校同班主任講, 希望會好快搞掂 ...

學生版和家長版有什麼不同?  我只係入家長版.

原帖由 KooKoo 於 10-9-6 10:14 發表

唔係, 應該係全校都會有, 而家問題係冇左課室地帶(學生版)和學生手冊(家長版), 變相check唔到功課和班房訊息, 昨晚諗諗下, 都係print晒兩個版面(學生和家長) 出黎, 今朝叫我仔帶返學校同班主任講, 希望會好快搞掂 ...

原帖由 iwff 於 10-9-6 11:10 發表
Kookoo,

未整好前, 等我每日都update下你啦, 唔駛擔心, 暫時未有功課做的。。

iwff

iwff, 真係好多謝你呀 , 唔知點講好, 個朝問完你後, 即刻再打返學校再問(我都知唔係幾好意思, 但唔講又唔可以不了了知), 佢話會覆我, 今朝再入過都係未得, 而家係個課室日誌收唔到, 其他通告都暫時冇問題, 今朝見出左 EA2 & EA3, 呢兩個真係放學後嘅延伸活動, 我諗唔會報喇, 都報左 EA1, 嘻嘻...星期五可以早啲放學

原帖由 樂熙媽媽 於 10-9-6 11:30 發表
學生版和家長版有什麼不同?  我只係入家長版.

你咪收到兩個 login 嘅, 1個係學生版, 另1個有p字頭嘅就係家長版login, 入到去有少少唔同, 學生版係右邊, 有一個icon叫課室地帶, 同埋中間有個心情指數, 家長版右邊叫學生手冊, 課室地帶和學生手冊嘅內容都係一樣, click入去除睇當日有乜功課外, 係最低會有班主任嘅提點(不是每日都有), 呢part 好重要, 有時佢地未必會記得返屋企講畀我地知, 所以要靠老師係個度話我地知.

Kookoo,

今日手冊有這個通訊:

"明天拍學生照片,請穿著整齊校服(穿黑皮鞋/白波鞋均可)。2. 請簽閱通告11號."

iwff

原帖由 iwff 於 10-9-6 14:19 發表
Kookoo,

今日手冊有這個通訊:

"明天拍學生照片,請穿著整齊校服(穿黑皮鞋/白波鞋均可)。2. 請簽閱通告11號."

iwff

iwff, thank you , 另check e-mail 呀

e-class 問題係昨晚搞掂左啦

dear all,
我有D問題唔係好清楚, 想問問大家.
1. ELA音樂發展計劃係咪未開始報名架? 因為我係eclass入面見到簡介, 但我就仲未有form. 係咪未收到or 我個女漏左呢?

2. 其實佢地係課室and 禮堂凍唔凍架? 佢又無外套返學. 其實, 可唔可以自己帶件外套 and 要咩色?

3. 如果放學唔坐校車, 係咪寫手冊通知老 ( 唔可以即日, right?)

many thx!

原帖由 ihv2kids 於 10-9-8 18:12 發表
dear all,
我有D問題唔係好清楚, 想問問大家.
1. ELA音樂發展計劃係咪未開始報名架? 因為我係eclass入面見到簡介, 但我就仲未有form. 係咪未收到or 我個女漏左呢?

2. 其實佢地係課室and 禮堂凍唔凍架? 佢又無外套 ...

1.ELA二年級的已經報名了,一年級就未知?(因為9/15要面試)

2.凍應該唔會,如果耽心的話,可以穿背心(藍色),但是仔仔怕熱,次次都唔著。

3.如果當天唔坐校車,早上可以通知保母(在未到你那站前),若是放學不坐校車,一般我會寫二張紙條,在小孩上校車時交給保母,並說一聲(或打電話通知保母);另一張則夾在手冊上(給老師看),交待小孩放學時要排在家長接送那一隊。

醒目開學勳章 王國長老

音樂發展計劃派左form喇wor, 9月1日已經派左, 橙色的, 如果真係搵唔到就要問teacher silas(上內聯網send個email俾佢啦)

外套要寶藍色, 街買果d就可以了, 可以叫佢擺locker, 今年冷背心出左校徽款, 由今年一年班開始, 要著藍色冷背心就要著校徽新款了(舊生有興趣當然都可以買 )

搭校車情況有變, 最好俾小朋友知(等佢唔好排錯隊), 通知學校+保母, 下星期開始要返全日, 最好上晝已經通知到校務處, 因為下晝有時d學生分散晒上堂, 校務處好難"捉"人的

iwff, 我諗諗下都係同亞仔報左個初級花式跳繩(第二個時段), 如佢入唔到校隊, 就學住初級先

另外, 下星期就開始正式上堂, 有一堂係英文戲劇, 唔知個日係著校服定係著運動服

Kookoo,

都好喎, 阿仔入初級花式跳繩, 將來入校隊的機會都大d

之前上戲劇單元係著運動服的, 唔知英文戲劇會否樣, 我估第一次上堂著什麼都冇問題的。Chalotte_mom 你知道嗎?

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-9-9 13:53 發表
iwff, 我諗諗下都係同亞仔報左個初級花式跳繩(第二個時段), 如佢入唔到校隊, 就學住初級先

另外, 下星期就開始正式上堂, 有一堂係英文戲劇, 唔知個日係著校服定係著運動服 ...

醒目開學勳章 王國長老

我女舊年無JOIN花式跳繩, 今年無得JOIN初級, 又無得JOIN校隊, 俾佢哦我

英語戲劇應該係PE服WOR
原帖由 iwff 於 10-9-9 02:02 PM 發表
Kookoo,

之前上戲劇單元係著運動服的, 唔知英文戲劇會否樣, 我估第一次上堂著什麼都冇問題的。Chalotte_mom 你知道嗎?

iwff

...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-8 23:00 發表
音樂發展計劃派左form喇wor, 9月1日已經派左, 橙色的, 如果真係搵唔到就要問teacher silas(上內聯網send個email俾佢啦)

外套要寶藍色, 街買果d就可以了, 可以叫佢擺locker, 今年冷背心出左校徽款, 由今年一年班開始 ...

charlotte_mom, 我都見過個件新背心, 都ok嘅, 不過價錢就會同普通個啲貴一倍 , 我突然有個勁懶諗法, 如果而家要個件背心就一定要去金綸度買, 大家都知個間舖係勁唔就腳架 , 如果學校可以安排只訂購背心/冷外套, 金綸就直接送貨到學校, 到時派畀學生或學生自己去校務處攞, 係咪又好大想頭呢

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-9 14:32 發表
我女舊年無JOIN花式跳繩, 今年無得JOIN初級, 又無得JOIN校隊, 俾佢哦我

英語戲劇應該係PE服WOR

上一個post掛住同朋友傾電話, 所以打完好耐先按制發表

都係著pe 服, 哈...咁我仔下星期開始, 一個星期要著4日pe服, 如星期五嘅延伸活動咁岩揀中係運動類, 咪.....著齊5日, 實開心c佢

原帖由 iwff 於 10-9-9 14:02 發表
Kookoo,

iwff

...

iwff, 今朝聽我仔講, 話今朝4堂係見各科目老師, 昨晚我又問佢, 知道邊個老師教數學和常識未, 佢話知, 但唔記得數學老師姓乜, 咁我話唔記得即係唔係舊年個數學老師教番

下? 我買校服個時, 佢地話D背心係送去學校比小朋友喎! 唔使自己去攞架? (可能因為係P1卦)

原帖由 KooKoo 於 10-9-9 14:56 發表

charlotte_mom, 我都見過個件新背心, 都ok嘅, 不過價錢就會同普通個啲貴一倍 , 我突然有個勁懶諗法, 如果而家要個件背心就一定要去金綸度買, 大家都知個間舖係勁唔就腳架 , 如果學校可以 ...

Kookoo,

係呀, 英文話劇真係著運動服, 因我已問左今早坐校車的4年班女仔, 所以阿仔都有3日要著運動服。

學校今年改革左不少, 昨天見到那個學生月歷好靚呀, 掛起來都睇學校事務好清楚。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-9-9 15:18 發表

iwff, 今朝聽我仔講, 話今朝4堂係見各科目老師, 昨晚我又問佢, 知道邊個老師教數學和常識未, 佢話知, 但唔記得數學老師姓乜, 咁我話唔記得即係唔係舊年個數學老師教番 ...