用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2010年9月小四家長入嚟交流啦
go

[KTS]2010年9月小四家長入嚟交流啦

嘩!  又係剩下我們小四未開forum, 我來我來... 第一個同大家打招呼先啦!   :loveliness:
返學啦!  

今早阿女好乖, 很早便起來準備上學...  昨晚, 她以多個理由(理由都幾軒強)說服爹地一定要陪她上學, 爹地終於在阿女的"嗲功" 下, 答應陪她上學  ...  

早兩天, 班主任很有心, 打電話給我問一問阿女的情況, 有甚麼要留意...(收到電話時, 我都很愕然, 再三問清楚是否KTS?  小四班主任?    )  未上學, 已得知班主任是位有心人, 真是阿女的福氣囉

我都同意. 每位KTS的老師都非常用心教導所有學生.

哈哈!辛苦晒妳呀!

我都報到先.

Has anyone heard of the bullying at school b4?  This is the very first time I heard about it.

醒目開學勳章

原帖由 Yanamami 於 10-9-5 18:42 發表
Has anyone heard of the bullying at school b4?  This is the very first time I heard about it.

我都想8下先入黎望望

我又係想8下先入黎望望....

可能這幾天小四主題會由最靜變最 hit.....
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

我就有點疑惑,試想一想如果這事發生在自己孩子身上四年,點隱呀。唔報警、唔轉校都睇醫生及民事告佢。是不是有人小小事在網上化大

醒目開學勳章

開始化身喇

好恐怖,會有家長覺得是小小事,怪不得對方收到學校的警告信都覺得是小事一件,怪不得愈來愈多人用暴力解決問題

點解自己都覺得唔係一件小事都唔進快報警處理呢
原帖由 annie163 於 10-9-6 23:32 發表
好恐怖,會有家長覺得是小小事,怪不得對方收到學校的警告信都覺得是小事一件,怪不得愈來愈多人用暴力解決問題

原帖由 Ben2003 於 2010/9/6 01:21 發表
我又係想8下先入黎望望....

可能這幾天小四主題會由最靜變最 hit.....

記得我個仔試過小一開學冇耐比個同學仔踢到隻腳瘀咗,果日我個仔都未返到屋企班主任巳經打比我同我交代成件事,而且佢仲叫個同學寫道歉信,亦即日通知咗對方家長,自始以後就冇再發生過呢啲事....

所以我都奇怪如果呢件事大到連校長都知既話,就更加會積極處理,奇怪.....奇怪.....

原帖由 kobyhk 於 2010/9/6 21:05 發表
我就有點疑惑,試想一想如果這事發生在自己孩子身上四年,點隱呀。唔報警、唔轉校都睇醫生及民事告佢。是不是有人小小事在網上化大

The intention of annie's posting is...... .

原帖由 wasabb 於 10-9-7 09:07 發表
記得我個仔試過小一開學冇耐比個同學仔踢到隻腳瘀咗,果日我個仔都未返到屋企班主任巳經打比我同我交代成件事,而且佢仲叫個同學寫道歉信,亦即日通知咗對方家長,自始以後就冇再發生過呢啲事....

所以我都奇怪如果呢件事大 ...

首先,再好的學校,再好的校長,再好的老師,再好的家長,全都齊備了,但都有機會有一些頑皮的學生/子女. 如果他/她不愛守紀律(經常影響上課秩序),不尊敬師長(唔聽教訓),愛出風頭(當然不是從學業成績出發). 應該點做?

The school is like a miniture of our society.  I suppose we should do the best on our parts and try to avoid trouble/protect ourselves.  The school will do its part to correct those who beark the rules (just like we cannot eliminate all the gangsters around us. This is the job of the HK Police force).

原帖由 Amumi 於 10-9-7 14:05 發表
首先,再好的學校,再好的校長,再好的老師,再好的家長,全都齊備了,但都有機會有一些頑皮的學生/子女. 如果他/她不愛守紀律(經常影響上課秩序),不尊敬師長(唔聽教訓),愛出風頭(當然不是從學業成績出發). 應該點做? ...

醒目開學勳章

仲未解決呀 嗚呼哀哉!

入返直路先...
名位p4/高年級家長, 雖知課程可能每年更新, 借問聲你地p3時中作, 會係每週/每月作幾多篇到架?
英作又如何?

只係想比小小心理準備亞囡啫! 接放學先!

回覆 16# 得意媽 的文章

一個學期大約作5篇,有4篇計入考試成績...
中英差唔多.

醒目開學勳章

Helen > Thank you!

同學要和睦
家長多溝通
家校要互信
師生多幸福

KTS 大家庭  -  要相親相愛啊!

辦法總比困難多!!!  :loveliness:

聽首歌先...

春田花花幼稚園校歌

http://www.youtube.com/watch?v=gguD4r9x6wU&feature=related

我們是快樂的好兒童,

我們天天一起歌唱!

我們在學習,

我們在成長,

我們是春天的花!

我們是未來的主人翁,

我們是社會的棟樑!

校長你好嗎?

老師你好嗎?

我們天天問候您

好文彩!