用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 2010-2011 P.1C 入來chat 一 chat
go

2010-2011 P.1C 入來chat 一 chat

Hi...

快D入來chat chat... 明天開學啦!

hi, my son is donald

Hi, Jaiven's mami 報到.

今日第一日返全日, 阿媽有D緊張, 事關阿囝食lunch 都 幾"me" 麼, 又 "lau gau", 預左佢放學時件校服會多左D "顏色".

今早見到D 小一生個個D書包仲大過個人仔 (都未正式上堂, 未放書本), so poor!

原帖由 Carmen2004 於 10-8-31 13:27 發表
Hi...

快D入來chat chat... 明天開學啦!

Hi, 阿女 Elbie

我都担心阿女食飯, 一樣"ME ME" 麼麼, 希望佢地努力學習啦! 唔係要跟老師入教員室一齊食呀!

係呀, 未正式上堂, 個書包都真係好重, 因今日要帶中英文書回校, 阿女選左本好厚身的.....

原帖由 meowmi 於 10-9-2 10:06 發表
Hi, Jaiven's mami 報到.

今日第一日返全日, 阿媽有D緊張, 事關阿囝食lunch 都 幾"me" 麼, 又 "lau gau", 預左佢放學時件校服會多左D "顏色".

今早見到D 小一生個個D書包仲大過個人仔 (都未正式上堂, 未放書本), ...

Hello...記得多D上來… 我仔叫Nic.

明天要著P.E衫?

我仔食飯都好"ME ME" 麼麼…

hi! 我個女叫venus呀... 我今早問左老師啦...因明天lunch後才正式上堂,P.E.係上午所以明天唔係著P.E.衫wow...

原帖由 Carmen2004 於 10-9-2 12:58 發表
Hello...記得多D上來… 我仔叫Nic.

明天要著P.E衫?

我仔食飯都好"ME ME" 麼麼…

Hi. lovebabyv,

Thanks for your information.  Actually I have called the school and ask this afternoon. But they advised me need to wear P.E. cloths.... anyways, I will let my son to wear normal uniform then.

下...咁點算好呀...著咩好呢

原帖由 Carmen2004 於 10-9-2 14:52 發表
Hi. lovebabyv,

Thanks for your information.  Actually I have called the school and ask this afternoon. But they advised me need to wear P.E. cloths.... anyways, I will let my son to wear normal unifo ...

回覆 1# lovebabyv 的文章

我都會著normal衫, 因為下午冇PE堂.
明天要帶中文科一本及英文科二本書.
你地會唔會自己幫小朋友報朗誦呀?

Good morning lovebabyv,

So, I finally follow you to wear normal uniform...I hope it didn't wear wrongly.

After discussed with my husband, we didn't let Nic to join the solo... he is a shy kid and we don't want him to stand on the stage without saying anything....

原帖由 lovebabyv 於 10-9-2 15:55 發表
下...咁點算好呀...著咩好呢

我睇番張通告, 如果自己報名參加, 學校老師係吾會provide training (except 係被老師選的), 咁即係要家長自己train. 雖然阿媽以前都參加過Speech Festival, 但自問冇咁好耐性train 阿囝

再且我問左 Jaiven, 佢話如果冇小朋友陪佢一起朗誦 (佢指集體朗誦), 佢冇興趣woh  

佢 Daddy 又話朗誦咁悶, 吾好迫佢啦 (我幾時有迫佢??? )

原帖由 woodsoil 於 10-9-2 22:15 發表
我都會著normal衫, 因為下午冇PE堂.
明天要帶中文科一本及英文科二本書.
你地會唔會自己幫小朋友報朗誦呀?

HI, 你地係唔係住係將軍澳呀? 坐校車嗎?

我地住藍田, 曾經想過坐校車, 但剛剛開學, 想陪阿囝多D, 暫時自己接送.

係呢, 你地小朋友 jon 左邊樣課外活動.
Jaiven join  左 Roller Skate. 有冇同學仔一齊呢?

原帖由 sueytsang 於 10-9-3 14:12 發表
HI, 你地係唔係住係將軍澳呀? 坐校車嗎?

我都係住藍田,但第一日都開始坐校車。

我仔join了Science class after school on Wed.

大家唔好意思,我想問...我仔抄功課簿抄得一半半,是不是星期一要帶圖書"我是小一生"的書回校呢? 我個仔講到一半半.....

係咩?帶圖書咩??我女手冊只寫左"星期一帶日記"???另阿女回來講今日係學校有考試WOW...請問你地小朋友有冇講D咩呀???THX!

原帖由 Carmen2004 於 10-9-3 22:21 發表
大家唔好意思,我想問...我仔抄功課簿抄得一半半,是不是星期一要帶圖書"我是小一生"的書回校呢? 我個仔講到一半半.....

我個女JOIN左拉丁DANCE...有冇人都JOIN左呀?

原帖由 Carmen2004 於 10-9-3 22:17 發表
我都係住藍田,但第一日都開始坐校車。

我仔join了Science class after school on Wed.

回覆 2# lovebabyv 的文章

哎呀, 我個囡寫"星期一帶筆記簿". 但問佢邊本係筆記簿, 佢又唔知.  點算好呢?

回覆 2# lovebabyv 的文章

請問係邊到知道個囡Join咗乜野課外活動呀?
已知道抽籤結果?

Jaiven 都係寫"星期一帶筆記簿", 我以為係帶本Notebook 返去寫嘢tim, 等我問清楚佢先.

原帖由 woodsoil 於 10-9-4 09:12 發表
哎呀, 我個囡寫"星期一帶筆記簿". 但問佢邊本係筆記簿, 佢又唔知.  點算好呢?