用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM 2010-11 K1 PM 家長閒談
go

KM 2010-11 K1 PM 家長閒談

向各位KM既家長打個招呼先,見AM既家長好快開左主題,都希望PM班既家長可以係度傾下計。

我仔仔由NICP升上K1CP,聽日就開學啦,各位家長聽日會唔會自己帶小朋友番學?

我仔仔係新仔, 讀K1AP, 多多指教~

原帖由 得巴 於 10-8-31 11:05 發表
向各位KM既家長打個招呼先,見AM既家長好快開左主題,都希望PM班既家長可以係度傾下計。

我仔仔由NICP升上K1CP,聽日就開學啦,各位家長聽日會唔會自己帶小朋友番學? ...

halo~ 我囡囡升K1BP
今日我會陪佢返學

hello~我女女係新生, K1BP, 多多指教!

大家好呀,升左班啦,有d新同學仔,又見番班老朋友,阿仔一路都好期待番學。今日公司忙行唔開,好在99可以幫手,希望聽日可以陪到佢番學啦。

阿仔C班既net班主任都係N班個一位,我知道左之後真係放心哂,因為我個仔好怕生,有D熟悉既臉孔對佢既學習都有幫助。

下星期正式上堂啦,我見阿仔今日放學一番黎就去做功課同睇書,真係升左k1之後大個仔啦!

得巴,

請教下,果本英文故事書係比小朋友自己睇, 定今日已經教了, 帶返來要家長同佢溫習的呢?我見本書後面有張好似習作紙似的唔知咩用途?

原帖由 得巴 於 10-9-1 17:36 發表
大家好呀,升左班啦,有d新同學仔,又見番班老朋友,阿仔一路都好期待番學。今日公司忙行唔開,好在99可以幫手,希望聽日可以陪到佢番學啦。

阿仔C班既net班主任都係N班個一位,我知道左之後真係放心哂,因為我個仔好怕生,有D熟悉既 ...

Hello!
K1BP Hugo 報到!

得巴
你地C班既net班主任都係N班個一位就好啦!我地NIB班兩個班主任都走咗...

醒目開學勳章

報到... Heidi K1B.......

醒目開學勳章

Doris,

唔係2個....係3個全部都走哂....好可惜.. Heidi 好掛住Ms Tina.
Hugo 係咩組?? Heidi 話佢自己係little rabbit 組.
我問佢有咩組??佢話有lion 組...都唔知係唔係.....

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-5 14:10 發表

Hello!
K1BP Hugo 報到!

得巴
你地C班既net班主任都係N班個一位就好啦!我地NIB班兩個班主任都走咗...

醒目開學勳章

Hello,  你個女係咪叫ashley ??
N1時都冇同你見過面tim ??

原帖由 ashly11280 於 10-9-1 09:38 發表
今日我會陪佢返學

醒目開學勳章

Mrs U,

請問你女女係邊位??? 我地K1BP 嚟左幾個女生...佢地d英文好勁架..

原帖由 Mrs_U 於 10-9-1 12:31 發表
hello~我女女係新生, K1BP, 多多指教!

Hi Mrs U,

呢排唔係好舒服遲左覆你添。唔好講咩請教啦,大家家長傾下傾。個本英文書我估今個星期都要用,上星期上堂既時間唔多,真係用到書既時間有限。今晚番黎再問下個仔先!

原帖由 Mrs_U 於 10-9-3 20:10 發表
得巴,

請教下,果本英文故事書係比小朋友自己睇, 定今日已經教了, 帶返來要家長同佢溫習的呢?我見本書後面有張好似習作紙似的唔知咩用途?

原帖由 babellt 於 10-9-7 14:03 發表
Hello,  你個女係咪叫ashley ??
N1時都冇同你見過面tim ??

咪!子澄 lor....

原帖由 babellt 於 10-9-7 13:59 發表
Doris,

唔係2個....係3個全部都走哂....好可惜.. Heidi 好掛住Ms Tina.
Hugo 係咩組?? Heidi 話佢自己係little rabbit 組.
我問佢有咩組??佢話有lion 組...都唔知係唔係.....

...

唉!都唔知係咪little Bear組,chris 媽媽話Hugo又同一組Little Bear,我問Hugo佢話rabbit 組,可能佢掛住Heidi,想過隔鄰組,Haha....
聽講仲有Little Bear, Little Dog, Little Rabbit,
lion組就無聽到...
我地返A組有8男仔2女仔共10人,全部舊生2個N1BA轉下午班,8個N1BP,B組返學是否多些女生呢?

原帖由 ashly11280 於 10-9-1 09:38 發表
今日我會陪佢返學

你第二日無黎,我見子澄個tea time box比hugo果個盒大一倍,仲有半盒餅乾tim, 勁!

醒目開學勳章

子澄媽媽,
真係唔好意思...等我今晚叫Heidi拎 d 相出嚟話我知先得......

Doris,
尋晚我再問有咩組. Heidi 話有little rabbit, little bear and little dog組. 問佢有咩同學同佢一組? 佢話有 Torrance, Issac 同叨另一個唔知咩名喎...

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-8 01:36 發表

咪!子澄 lor....

醒目開學勳章

今星期還要帶嗎??不是已於上星期五教完, 放在家中溫習嗎?

原帖由 得巴 於 10-9-7 14:29 發表
Hi Mrs U,

呢排唔係好舒服遲左覆你添。唔好講咩請教啦,大家家長傾下傾。個本英文書我估今個星期都要用,上星期上堂既時間唔多,真係用到書既時間有限。今晚番黎再問下個仔先!

...

Doris,

Hugo同我果個該同組, 都是bear.

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-8 01:56 發表

唉!都唔知係咪little Bear組,chris 媽媽話Hugo又同一組Little Bear,我問Hugo佢話rabbit 組,可能佢掛住Heidi,想過隔鄰組,Haha....
聽講仲有Little Bear, Little Dog, Little Rabbit,
lion組就無聽到...
我地返A組有 ...

原帖由 littlepig 於 10-9-8 12:27 發表
Doris,

Hugo同我果個該同組, 都是bear.

我頭先再問佢仲話自己是rabbit組呀!唉!又話同Heidi一組,我知道Bear 組有Christopher,Rainbow,Ian,Hugo,Eric...

本story book好似係今個week教而學校有本好大的Textbook教,所以不用帶回學校..

本普通話書是否佢地巳開始上普通話堂,不是以前有中文字咭..