用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍協恩同嘉諾撒聖心下午校
go

九龍協恩同嘉諾撒聖心下午校 [複製鏈接]

九龍協恩同嘉諾撒聖心下午校,大家可以比啲意見嗎?
兩個學校各有什麼特點?如果家長想學術同語言好啲,而小朋友性格又比較好動,乜都中意學,邊間會適合啲?兩校教學情況同老師質素?升中又如何?
因為還有妹妹,所以會心儀女校。
11和34校綱都有屋,而家女女系香港返女校幼稚園,有直屬私小BACK UP,我地是聖公會教友,想試下明年大抽獎,如果抽到再選擇系香港定反九龍住)
請大家比啲意見,雖然系同宗教,不過協恩無得扣門位又小啲,而聖心收嘅人數多啲,扣門有啲機會,所以好難做決定 !
   0    0    0    0
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

?????
up!

本人是協恩小學校友,另有3位表依生3/4年前畢業於協恩中學,會考有幾個A, 跟住上港大及中大。

我的女兒現在是嘉諾撒聖心高班,它的私校部小學應該不錯,不過地方不算寬敞,而且校舍需要與上午及下午班一同共用。

你本身是基督教,協恩有so.

原帖由 venuscc 於 10-8-30 23:53 發表
兩個學校各有什麼特點?如果家長想學術同語言好啲,而小朋友性格又比較好動,乜都中意學,邊間會適合啲?兩校教學情況同老師質素?升中又如何?
11和3 ...

回覆 3# luwong 的文章

系呀!我COMPARE過兩間,都同你咁林!協恩校舍好似更適合小朋友,不過聖心(下午)近年嘅中文寫作水平系嘉諾撒學校之最,進步超快,同佢地改用普教中好有關係,而今年開始,全面實行普教中,德育、體藝都唔錯,英文同數學一向學校都好重視,所以我又覺得聖心都系一間好全面嘅學校(雖然唔系最TOP),最重要系入學機會大好多!
所以真系唔知點決定好!

真係好難揀,不過協恩有個大泳池,你個女好動啱灑!

原帖由 venuscc 於 10-9-1 00:00 發表
系呀!我COMPARE過兩間,都同你咁林!協恩校舍好似更適合小朋友,不過聖心(下午)近年嘅中文寫作水平系嘉諾撒學校之最,進步超快,同佢地改用普教中好有關係,而今年開始,全面實行普教中,德育、體藝都唔錯,英文同數學一向學校都好重視,所 ...

系就系,不過系室外池,夏曬冬涼,我個女有哮喘,睇呢都用唔著!加個蓋系上邊又好似太大皮!!!!
不過你都好,只要選中任何一間心儀,入學機會幾乎九十九點九%!如果你住九龍咪協恩羅,香港就緊系聖心啦!

如果您係聖公會, 而又係11區, 點解唔試吓聖士提反女校 (柏道)?  活動教學, 而且校舍又大, 又多課外活動學.....

原帖由 venuscc 於 10-8-30 23:53 發表
11和3 ...

我個女系SSKG讀緊幼稚園,有好多原因,未必會考慮自己小學部!

請問有無得叩門?

醒目開學勳章

如果得20分在自行去協恩都唔一定ok
就像你說協恩得90個位,每年世襲生都過額,計分得18個位,沒有25分都唔肯定入得到
而扣門更加想都不用想,只給協幼的
女校我最愛是協恩,發夢都想囡囡可以入,但現實是唔會選
因唔夠分,也不是住那區
但同區女校除了協恩外,好似沒有像11那麼好

11和3 ...

原帖由 venuscc 於 10-9-6 00:51 發表
我個女系SSKG讀緊幼稚園,有好多原因,未必會考慮自己小學部!

點解吖?  SSKG 都好難入, 升小學有叩門位。  點解不考慮自己小學呀?

可否告知/pm是何原因, 我囡囡剛有幸升了SSGPS.

SORRY,呢排比較忙,其實,學校好唔好,同適唔適合自己讀,系兩回事。
有好多事情,都要自己親身經歷過,體驗過先會知道啱唔自己,即使是最上等嘅燕窩,都唔系人人中啱食!
我有因為了解而另作選擇。可以講比大家知嘅系,學校有非常出色嘅辦學團體、老師、校長都十分了解每一位小朋友,每位女孩子都好精靈乖巧,大唔使咁擔心,我是私人原因(直接啲講系我本人對小朋友嘅要求有所不同),所以先會考慮選擇其他學校!

咁你相同的考慮會不會也有可能出現在以上的兩間學校?  你唔要聖士提反的原因會不會也可能會重現?

大家都有宗教信仰, 水準差不多, 又是女校,...

原帖由 venuscc 於 10-9-15 01:38 發表
SORRY,呢排比較忙,其實,學校好唔好,同適唔適合自己讀,系兩回事。
有好多事情,都要自己親身經歷過,體驗過先會知道啱唔自己,即使是最上等嘅燕窩,都唔系人人中啱食!
我有因為了解而另作選擇。可以講比大家知嘅系,學校有非常出色嘅 ...

回覆 14# panbaby 的文章

系呀,你講得啱,絕對有可能,其實幾間都系非常好,很多家長心儀嘅學校,是但入到一間我都覺得好好啦,不過系有選擇嘅情況下,我還是想清楚了解各間學校嘅不同之處(必定各有自己之長和特點),所以我只系林住自行同大抽獎兩PART試下,如果心儀直資或私校收,咁我唔會考慮啦,不過凡事都要有最壞嘅可能,如果全部都唔得,咁唯有等神去按排啦!

我相信全港私校直資能好過這三間一隻手數得晒.

有女親身在協恩及聖心讀過亦幾高難度, 一間在九龍城, 一間在堅道...

你去讀協恩, 自行有20分, 有一次機會, 校網有另一次機會, 叩門沒機會.  我相信自行中的機會大過抽.

去聖心, 自行15分 (對不?), 校網有一次, 抽大過自行.   叩門有機會, 總括說, 聖心是較大機會

我住過協恩附近, 亦入過去看, 聖心亦入過, 以校舍來說, 協恩校好.  附近環境亦是協恩好.

兩間學校的學生以我小小的意見, 聖心較內斂, 協恩較外向, 當然是大約感覺.

以上學時間來說, 我自己覺得半日好好, 全日有點浪費, 當然父母喜歡學校幫管自己子女另計...

課程聖心都幾'梗', 父母跟功課課外都幾忙... 協恩就不知了, 不過我相信不會舒服.

係啦!我好鍾意SSG!

回復 16# panbaby 的帖子

panbaby ,好多謝你意見,你嘅分析正好系我嘅?,其實我覺得“好過”有時太難理解啦,我亦知自己女女情況,即使系全港最好學校都未必FIT我地,其實我系想了解學校多啲,盡可能選一間適合佢讀嘅學校!因為我女女好易受外界影響(8掛妹一名),所以我覺得女校較為適合啲,而且我問過佢,佢自己話女仔學校啲小朋友乖啲、靜啲,而有男同學嘅學校有時會好嘈,佢聽唔到老師講野,老師成日都要叫佢地靜啲,所以女校我目標。
另外想問如果小朋友多野講,又唔怕丑(唔系斯文型),活潑好動,咁邊間咁啲呢?兩校嘅老師如果?
THANK YOU !

我個人意見, 你唔好見怪, 以性格來選學校是不對的.

OK, 以一個活潑女仔來說, 你話給她選一間外向些的學校, 但請問, 有沒有學校是外向些或文靜些?  嘉諾撒系出名是好校風的, 學生多是純品及乖的, 但囡囡如果主動, 有信心, 運動好, 醒目加上讀書好, 我敢寫包單, 她一定會讀得很開心, 你有以上條件, 老師同學個個都欣賞你, 想唔開心都唔得啦, 係未?  同樣道理, 你好活潑又即使去一間人人話重課外, 成績好的學校, 但上堂其他人都聽書, 你卻去和同學談話, 成人給老師班長風紀話, 成績又跟唔上, 你話會不會開心??

我相信冇一間學校的學生是活潑些或文靜些, 永遠都是一半一半, 只有乖些及不乖些... 老實說, 兩間都是老牌名校, 怎會以活潑或文靜來選校??

我想你是想選協恩的, 但怕機會少, 對不? 如果我是你, 想去那間便選那間...

Panbaby's description about Sacred Heart is very accurate.  I also agree with her comment about which school is suitable for our kids.

Panbaby, is your girl studying at private section or afternoon subsidy section?
‹ 上一主題|下一主題