用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 商業化的醫生
go

商業化的醫生

年半前見過馮醫生, 曾抽血, 大小便去驗...花了數萬...

報告出了, 馮醫生只是不斷開抗生素給仔仔食, 說要殺腸內0既菌, 又開佢自己0既魚油, 益生菌, 維他命比佢(雖然我巳告訴他, 我0地有自己買比佢食, 暗示佢唔洗開)...如是者又睇0左好幾次, 我們亦曾問他, 報告有冇講身體有其他毒素, 可惜他冇講...

於是幾個月之後, 我0地冇再睇馮醫生...跟住轉睇灣仔0既醫生, 亦將馮醫生0既報告比0左呢個醫生睇, 但同樣佢都冇咩0野講...又係一來就開"大扶康"殺菌

直到最近轉睇林醫生, 再比番之前馮醫生0既報告佢睇, 佢只係睇0左一陣就話比我0地聽, 報告有顯示水銀影響身體, 仲問[你之前睇0個d醫生冇話你0地聽咩?]...我0地聽0左都好shock, 於是林醫生提議驗尿驗重金屬, 最後報告顯示重金屬真係超標...

我0地真係震怒, 點解年半前馮醫生隻字冇提我個仔有重金屬超標, 佢究竟有冇詳細睇過份報告...好肯定冇啦, 於是我個仔就冇啦啦浪費0左年半時間, 讓這些超標0既重金屬影響住佢, 搞到身體又差, 個人又呆滯...

究竟d醫生知唔知A仔0既時間係好寶貴, 雖然即使排重金屬都冇話可以將腦0既重金屬排出, 但起碼唔好影響住個身體, 學習能力先可以好一點...

我唸佢0地只知A仔0既$係好好賺, 根本就係商人而唔係用良心做出發點...

都想知道你們前前後後睇左年半, 到底有無進展.

我都有唸過睇高醫生 (DAN doctor). 不過問過價錢真係好誇張. 每做一樣檢驗要幾千蚊.

DAN doctor 即係 Defeat Austism Now, 睇文章話佢地組織無監管, 去外國開一日會就可以註冊. 都係小心選擇為妙.

祝你的小孩有進展啦. :loveliness:

呢位醫生,好多人一早講過佢唔好架喇....唔講自閉,只講普通病症,佢都亂黎架,好容易響BK search 到好多鬧爆佢既 post ...
以後媽咪要小心求証喇!

原帖由 conconma 於 10-8-30 23:19 發表
年半前見過馮醫生, 曾抽血, 大小便去驗...花了數萬...

報告出了, 馮醫生只是不斷開抗生素給仔仔食, 說要殺腸內0既菌, 又開佢自己0既魚油, 益生菌, 維他命比佢(雖然我巳告訴他, 我0地有自己買比佢食, 暗示佢唔洗開). ...

請問你高醫生是否講廣東話的?
檢驗費是他收的還是外國的化驗所收?
謝謝

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-8-31 09:39 發表
都想知道你們前前後後睇左年半, 到底有無進展.

我都有唸過睇高醫生 (DAN doctor). 不過問過價錢真係好誇張. 每做一樣檢驗要幾千蚊.

DAN doctor 即係 Defeat Austism Now, 睇文章話佢地組織無監管, 去外國開一日會 ...

應該由"商業化的醫生"改為"無人性的醫生"......

Conconma,請問你的小朋友現時有沒有繼續睇林醫生?排重金屬排了多久?小朋友有沒有進步?

回覆 3# pattsui11@yahoo 的文章

高醫生係女士, 名字係疊字, 講廣東話, 診所在尖沙咀. 係太太在一次講座中認識的. (如想攞 contact, 可以 PM 我).

化驗要寄回美國檢驗.

謝謝你。
化驗要寄回美國檢驗,醫生會收多少錢?

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-9-1 11:50 發表
高醫生係女士, 名字係疊字, 講廣東話, 診所在尖沙咀. 係太太在一次講座中認識的. (如想攞 contact, 可以 PM 我).

化驗要寄回美國檢驗.

回覆 3# shanyeungbb 的文章

現在要每3-4個星期打一次針排重金屬, 醫生話以佢超哂標, 起碼要排9個月...

唉...冇陰公...

都唔知d重金屬係咪我過0左比佢, 連累佢受咁多皮肉之苦

回覆 4# shanyeungbb 的文章

其實佢即係做緊chelation, chelation某程度係傷身0既, 只不過冇辦法先要做...

暫時打在5次, 除0左個人好似弱0左, 我未見有進步

唔無意思,插一句。
我半年前都經馮醫生,寄我仔大小便去外國驗,一星期後有報告,馮醫生又解得好清楚,抗体及重金屬(水銀和鉛超標),跟住開始生物療法,要戒含小麥及牛奶食物,食殺菌藥、魚油, 益生菌, 營養補充劑等,他解釋先是要醫好條腸先,再去排毒。我個仔跟住做,半年來進步很大。

原帖由 conconma 於 10-8-30 23:19 發表

報告出了, 馮醫生只是不斷開抗生素給仔仔食, 說要殺腸內0既菌, 又開佢自己0既魚油, 益生菌, 維他命比佢(雖然我巳告訴他, 我0地有自己買比佢食, 暗示佢唔洗開). ...

Conconma, 你好,想問一問你醫生有無開藥,醫你小朋友條腸呢?

原帖由 conconma 於 10-9-1 17:10 發表
其實佢即係做緊chelation, chelation某程度係傷身0既, 只不過冇辦法先要做...

暫時打在5次, 除0左個人好似弱0左, 我未見有進步

回覆 1# myson727 的文章

冇呀...佢比較支持重金屬0個套, 唔係太buy GFWF, 所以佢只開ENZ, 鎂+鋅及一些抗氧化維他命...

原因做chelation, 除了排重金屬, 會同時排走身體一些養份, 故需要補充番...

回覆 3# myson727 的文章

咁我又唔知點解, 佢一d都冇解釋...最奇怪係個report明明話我個仔冇yeast, 咁點解要食抗生素, 殺咩菌...我都好后悔睇0左佢, 因為佢係半途出家, 去研究生物治療, 根本就當我個仔係白老鼠

食抗生素係會搞到身體好弱...另外, 佢開0既supplement其實0係某公司買, 然後自己mark up好多, 呢樣係我好嬲0既...我明白打開門做生意係要賺$, 但都唔係暴利呀...

另外, 佢確實從來冇講我個仔有重金屬..我問個幾個醫生, 佢0地話如果你身體有重金屬, 相對地, 你食咩supplement落肚都好難吸收...

或者個個醫生0既理論都唔同, 咁你仔仔用什麼方法去排重金屬?

講真我宜家對個個醫生都冇咩信心, 唯有靠上網搵資料, 同埋問下做過有關治療0既父母, 睇多一兩個醫生去比較...

回覆 1# HeiG1110 的文章

唉...仲話係咩副主席...真係令人髮指

「副主席」xx兒科會副會長? 估計係佢喜歡名銜,可以高d知名度, 咁咪可以多d生意囉! 他好像還有其他名銜。幾附合商業化的他。

回覆 1# Reiki 的文章

冇錯啦, 佢最鍾意上電視, 上雜誌...攞下知名度

醫條腸好緊要,戎口好重要,我個仔(7歲)戒口、吃殺菌藥、維他命、益新菌、酵、魚油兩個月,已有很大進步,眼神接觸多好多,無時時發夢,能夠坐定,脾氣好左,最重要是語言能力進步好明顯(之前評為弱能),說話有文有路,還會主動告訢我一些小事。所以我立刻cut左兩個special training。

馮醫生見我個仔情況進展良好,才開始排毒,每日加多一粒藥(一日食DMSA排毒藥,另一日食礦物質丸)

7月中全家去台北玩,一時放鬆,無點戒口,回到香港就打回原形70%。

可參考:
http://www.littlegianthk.com/common/fz-zb-detail.html

原帖由 conconma 於 10-9-3 11:00 發表
冇呀...佢比較支持重金屬0個套, 唔係太buy GFWF, 所以佢只開ENZ, 鎂+鋅及一些抗氧化維他命...

原因做chelation, 除了排重金屬, 會同時排走身體一些養份, 故需要補充番... ...

我唔米想幫他講好說話,他上電視或雜誌,會有更多人知生物療法,對一些A仔是有幫助。

原帖由 conconma 於 10-9-3 23:01 發表
冇錯啦, 佢最鍾意上電視, 上雜誌...攞下知名度