用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2010-11年 G1E 齊來報料 [複製鏈接]

小女係G1E,快黎報到 (:   共通情報,

學校未批,小食部暫時無野食買,只有drinks,遲D可能係腸仔燒賣咁,亞姐話學校吾比賣無益野喎,咁又幾好喎!

今日去錯左正門接放學,好在Miss好快就帶番女女黎比我啫....
   0    0    0    0

報到, 小兒都係1E. 他說今天很好玩.
老師有派小食. 如果第日小食部有燒賣腸仔, 阿仔實日日買.

亞女昨日返黎巳經話要讀埋中學

各位好!小兒也讀1E,佢話同班同學都好斯文喎!祝願各位的小朋友都能好好適應小學生生活啦!

阿仔可能唔慣咁早起床, 所以有d "盟爭". 下星期一起坐校車, 六點幾就要上車, 我真係擔心.

呢幾日聽到學校既廣播/早會, 用得最多既字眼就係 quiet, 所以我唸d小朋友都會好文靜.

星期三果日又奬左擦膠,亞女話因為全班都坐得靚,全部人有奬,仲有星期一要帶晒全部書返去喎,又話有燒賣魚蛋賣. 到而家為止佢都聽到老師講mug,咁都好D...

大家有無訂報紙?吾知daily 7 好吾好呢? 但又吾想每日一份咁heavy住.....我訂左goodies.

Oh ! it seem impossible to bring all books, too heavy, I think I will ask my girl to bring the books according to the time table.

我都無帶晒啲書,只是照單執藥,但書包都已經好重了,阿仔話唔想喺學校食飯,又唔想上整天課,不過今日佢自動自覺肯起身兼有時間食個早餐,都算進步了.

我吾知帶mug書,都係上網參考其他班手冊,加推理估估下,有些班手冊有寫,但我地班就無.

我女仲早過我地起身,自己刷牙洗面食野,Good.

分享會? 係咪返去講A school嘅野?我諗吾會啦,果日無時間....況且我對A school嘅野好多都仲係矇查查..

原帖由 hair-health 於 10-9-6 15:13 發表
Hi idy926,
想請問您會否係9月18日下午帶囡囡返樂基參加個分享會.....

摛日亞女話,有一個小朋友吾乖,老師講佢又講,老師吾講佢又吾講,結果罰晒全班無得放下午個小息....咁細個體驗高官集體問責制?我女無吾開心,只係覺得吾公平...我吾知點講其實我都吾係好明...

不過,我個仔話老師只係罰了個小朋友遲5分鐘放小息咋,好似無罰其他人,不過不知是真是假了.

請問大家, ENG堂派的"blue bag" 和 "zippy bag" 有否給學生帶回家? 我見網上家課冊split class內有寫, 但阿仔又講唔出去左邊?

究竟分左邊組又可以邊度睇到?

我真係頭都大埋啦!!!

回覆 15# danielson 的文章

ENG堂派的"blue bag" 和 "zippy bag"昨天阿仔帶了回家,"zippy bag"中有封parent letter,highlight了阿仔所屬組別和家長須知.逢英文堂都要帶"blue bag" 和 "zippy bag".希望幫到你.

tintincreations,

非常感謝回覆, 我要再追下阿仔快d找下. 呢個大頭蝦, 連筆袋, 食物盒, 毛巾盒都無帶返黎, 但又唔知去左邊. 唉......   

原帖由 tintincreations 於 10-9-9 22:17 發表
ENG堂派的"blue bag" 和 "zippy bag"昨天阿仔帶了回家,"zippy bag"中有封parent letter,highlight了阿仔所屬組別和家長須知.逢英文堂都要帶"blue bag" 和 "zippy bag".希望幫到你. ...

我女仲話第二日都係無左個小息,連繼兩日添,是真是假真係吾理得咁多啦....haha
原帖由 tintincreations 於 10-9-9 18:59 發表
不過,我個仔話老師只係罰了個小朋友遲5分鐘放小息咋,好似無罰其他人,不過不知是真是假了.

They need to bring the blue bag and zippy bag everyday.
全部野記住貼名呀,我女摛日筆袋都多左枝不明來歷嘅pencil...zippy bag有寫名㗎喎,睇下搵吾搵倒?
如接放學最好check check有無攞番D重要野如餐盒咁,不過跟校車走就check吾到了.

原帖由 danielson 於 10-9-10 07:14 發表
tintincreations,

非常感謝回覆, 我要再追下阿仔快d找下. 呢個大頭蝦, 連筆袋, 食物盒, 毛巾盒都無帶返黎, 但又唔知去左邊. 唉......   

阿仔不大肯做功課,回來只掛著玩. 各位又如何?
還未太熟習網上的功課指示,小朋友和家長還在適應中.
不過,他開始同其他同學有interaction,今日仲同同學交換了電話號碼!
‹ 上一主題|下一主題