用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

pizzahut,

我成日係自己一個人對住個女,老公好忙唔係成日係屋企。阿女返左學,我自己一個人多,冇工返都幾悶下。雖然比我選擇多一次,我都係唔會做working mom, 不過原來冇左份工,又好脫節咁。

所以人係矛盾的,我都好羨慕你地可以搵多d資源比小朋友生活。話晒唔洗個老公咁大壓力。但我學歷唔高,比份全職工我做都唔係搵好多,半職就更加冇人請。

原帖由 pizzahut 於 10-9-17 17:52 發表
我不知幾羨慕你可以做小c9, 係屋企全職湊仔呀!

你點會無目標呀,你嘅目前咪就係陪全阿囡成長囉, 加油呀!

我曾請過本地鐘點,但而家冇用了。因為你知我冇做野咁耐,唔想咁大開支。以前用過印傭,但用到都怕晒了,當然佢地比氣自己受時又令家庭開支增大,自我resign後,冇用了。

原帖由 pizzahut 於 10-9-17 17:53 發表
你地而家係咪都無請工人幫手呀?

其實你地working mom係好偉大、好受人尊重的。不過我感到如果可以的話,留係屋企係一定合適不過的。

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-17 18:20 發表
其實你唔駛羨慕人,每個人的情況都唔同,就算你情況許可,可以留在家,係咪真正適合你自己?

我們呢類working mum 都好想多照顧小朋友,但工作可以為我們改善環境,亦係顧及家庭。唔好因為咁而令自己唔開心。

其實你個女咁生性,做 ...

其實無論全職定在職媽媽,各自都有好與壞,就好似住近學校同住得遠D,一樣有好與壞,two sides of a coin!所以盡量做好自己,教識小朋友負責任,教識佢去適應環境,我覺得已經好夠!

Susanna,你囡囡真係好底讚,獨立又好肯照顧人,講起我都要多謝佢,有日體育堂我囡撞親頭,你囡囡主動陪我囡去衛生室,而家既小朋友真係好難得咁主動幫人!

Lulu

我女有提這件事,但佢無講陪你女去醫療室.

我睇完大家留言,都感到很安慰,因為你們沒有看不起我或我女兒.謝謝. 

原帖由 Lulu0820 於 10-9-18 08:23 發表
其實無論全職定在職媽媽,各自都有好與壞,就好似住近學校同住得遠D,一樣有好與壞,two sides of a coin!所以盡量做好自己,教識小朋友負責任,教識佢去適應環境,我覺得已經好夠!

Susanna,你囡囡真係好底讚,獨立又好肯照 ...

來不及佩服吧!你係working mom既典範,而且冇需請工人都可以應付自如,囡囡亦教得不錯。有時係學校同家長分享,知道好多working mom係兼顧不來的,小朋友情緒態度成績都唔得。我就告訴佢地我認識一位家長係可以做得非常好... 哈,果個咪係你囉!

原帖由 SUSANNA 於 10-9-18 09:37 發表
Lulu

我女有提這件事,但佢無講陪你女去醫療室.

我睇完大家留言,都感到很安慰,因為你們沒有看不起我或我女兒.謝謝. 

Ellensu
多謝你對我認同.不過你實在太客氣了,只要留心看你身邊每一位家長,也會找到不少好爸爸,好媽媽的.

原帖由 Ellensu 於 10-9-18 10:09 發表
來不及佩服吧!你係working mom既典範,而且冇需請工人都可以應付自如,囡囡亦教得不錯。有時係學校同家長分享,知道好多working mom係兼顧不來的,小朋友情緒態度成績都唔得。我就告訴佢地我認識一位家長係可以做得非常好...  ...

Hi all,

介绍各位買一部詞典機,超好用!

我比較懶,上年阿仔p.3開學已買了,除了查字一流外,我將所有中/英文默書課文、普通話課文放晒入去,阿仔每天自己play > 暫停 play>暫停 幫自己默,遇到額外的,例如:成語、字辨、SE、常生詞....等等,叫佢用錄音功能自己錄一次,之後每日就自動波默書溫習.

非常有用,唔水再要我坐係度讀,又唔水成日比佢話我D發音不準:;pppp: .....

大家試下啦!

老友,請問呢部詞典機係咩牌子呀?

原帖由 ZAZA 於 10-9-20 09:34 發表
Hi all,

介绍各位買一部詞典機,超好用!

我比較懶,上年阿仔p.3開學已買了,除了查字一流外,我將所有中/英文默書課文、普通話課文放晒入去,阿仔每天自己play > 暫停 play>暫停 幫自己默,遇到 ...

J'smama,

我用緊''好易通HD001''上年話係新款,我諗今年又有新款架喇.貴就貴D,要三千幾,不過我諗住可用到中學,又可上網update新字典,所以ok啦.

但阿仔用落真係幾好,佢有十多國家語言翻釋,最欣賞係國語詞典功能,除發音拼音寫晒出嚟外,可將中文字放大,佢教你寫一次筆順,遇到唔肯定的筆劃可查得清清楚楚,(你地明啦,我自己寫嗰D都唔正统....成日錯)

將英、普CD內容放入機內就得,說明書會教.中文課文上網攞. ps:我仔不宜用電惱查字,因他定力不夠.詞典
機較專注,有時課程緊張時可帶出街温習,比電惱易操控,可專心D溫習.

原帖由 J'smama 於 10-9-20 10:22 發表
老友,請問呢部詞典機係咩牌子呀?

醒目開學勳章

其實我都覺得呢到d 媽咪好叻, susanna 你又返工,又無請工人幫手, 個女又獨立又生性, 簡直100分!

ellensu 你又全職,又無請工, 老實講你仲辛苦過我地呢d working mom, 因為要全天侯on call, 所以如果個囡d 成績ookk, 都滿足啦!

lulu 你就有2 個, 而家仲會同一時間考試默書, 比著我就肯定係屋企晚晚六國大封相,家變都有呀!

j'smam 同小kiu ma, 你地兩個好似我咁又係得一個,又係working mom,但係你地阿囡就乜都知,乜都記得, 我個就十問九唔知, 十問九唔記得 !

好似我呢d得一個小朋友, 但又要請工人(因為我放工之後已經懶得去做家務), 而個小朋友又唔算得上成績好, 又唔夠獨立, 咁你話我咪仲閉ops:" />ops:" />  !

pizzahut:

你過奬了,你話我女乜都知,幣在乜都唔做呢,星期五的功課做到昨晚10點幾先叫做做完,重有張心意咭未做,今日英文pre-dict又冇溫過,成日拖功課呢到已經嘔晒血,佢寫果本手冊係佢自己先識睇,想幫佢tick都好難。我都有請工人架,放左工返去做得家務來邊到重有時間睇功課,我就零願比3千幾我多d時間睇女好過,就算有朋友話可以order 住家飯,我自己就覺得成本貴,同埋家務唔係只係cooking,重有其他野ka ma. 所以我自己係冇可能唔請工人的。

原帖由 pizzahut 於 10-9-20 12:09 發表
其實我都覺得呢到d 媽咪好叻, susanna 你又返工,又無請工人幫手, 個女又獨立又生性, 簡直100分!

ellensu 你又全職,又無請工, 老實講你仲辛苦過我地呢d working mom, 因為要全天侯on call, 所以如果個囡d 成績ookk,  ...
小蕎媽媽

醒目開學勳章

乜解究要星期日夜晚先來做功課? 係咪呢個weekend 出左去做節, 忙得滯呢?:)

我個果係, 手冊d 字真係佢識我唔識, 試過寫左返來, 再問返佢即係做咩呀? 佢又答唔出, 結果要打比同學仔問.

要我放左工又要煮飯又要洗熨(仲要係晚晚熨), 我就真係攪唔掂, 所以都係要比$3xxx出來請個工人.

我成日幻想, 佢升左上中一, 咁我可以唔再請工人,叫佢自己返學放學, 返到屋企就自己攪掂.........(真係諗下都開心呀):p

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-20 13:54 發表
pizzahut:

你過奬了,你話我女乜都知,幣在乜都唔做呢,星期五的功課做到昨晚10點幾先叫做做完,重有張心意咭未做,今日英文pre-dict又冇溫過,成日拖功課呢到已經嘔晒血,佢寫果本手冊係佢自己先識睇,想幫佢tick都好難。我都有請 ...

咁你女有冇上補習班呀?工人係可以做下家務,不過如果你工作忙,工人協助唔到教女的。什麼是住家飯?上門煮飯?可以介紹比我嗎?謝謝!

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-20 13:54 發表
pizzahut:

你過奬了,你話我女乜都知,幣在乜都唔做呢,星期五的功課做到昨晚10點幾先叫做做完,重有張心意咭未做,今日英文pre-dict又冇溫過,成日拖功課呢到已經嘔晒血,佢寫果本手冊係佢自己先識睇,想幫佢tick都好難。我都有請 ...

回復 4# pizzahut 的帖子

pizzahut,

你平日幾點收工回家架? 你工人好唔好? 我請到怕晒了. 所以一回要慳家, 24小時on call都要吧, 另外工人幫我教女, 怕怕了, 唯有自己辛苦d la..

星期六、曰都要上堂,我成日同呀女講你學太多野了,要停咁d,佢就話唔學英文,自己英文又唔係叻過人,唔學唔得。我真是比佢激死。

其實時間係有的,由下午四點開始做,佢就開始發呆,做到成十點幾,有心做多極二個鍾乜都做哂啦,總之就是氣啦。

住家飯好似係煮好哂係某個位置交收,有飯有湯,但只是二人份量都百幾蚊,我老公同個女都大食,二人份量應該唔夠。
小蕎媽媽

回復 1# 小蕎媽媽 的帖子

乜住家飯咁貴?咁我真係負擔唔起,我平日自己煮一家三口都係$70左右。

由四點做到十點幾?咁做好耐喎,不如搵個補習老師吧。我女如果唔係我好似個大佛咁坐鎮,分分鐘唔止做到十點呀

星期六日仲學咁多野,真係冇晒家庭樂,點解平日唔學晒呢?如果一至日咁忙,會好辛苦。我女以前就係咁抗拒學習,得不償失,我就只係培正附近學,星期六日就盡量休息。

不過我女幾心散,但我係屋企叫做好d, 我煮飯佢學下自己做功課,但做得比較慢

我女又唔係日曰都係咁的,補習唔係咁易搵到啱架,有冇好介紹?

就係咁貴我唔會考慮住家飯,不過自己煮又要準備,食完又要洗,其他的柴米油salt都晤平。
小蕎媽媽

醒目開學勳章

回復 2# Ellensu 的帖子

小kiu 媽, 你個住家飯二人份量都要成$1xx一餐, 仲要唔包送上門, 咁又真係貴得滯.

我都明你要星期6,日比佢學幾樣野, 因為我自己都係, 我又唔放心比工人帶佢去d 要搭車嘅centre 到學.

我個人就唔讚成小四咁大個仔先來請上門補習, 因為我眼見好多fd 都係有反效果, 由其係d 屋企入面得個工人個d, 個補習老師會為左準時收工, 講埋個答案比個小朋友聽, 到有返咁上下日子, 父母先發覺原來個小朋友係唔可以自己按時做哂d功課架.

ellensu, 不如你請鍾點啦, 我而家工人都麻麻地, 我有時都要睇佢面色架,而家我要求好低,佢做其他野有75分,我都收貨架喇.

我同老公都要起碼7 點先可以入到門口(如果唔使ot), 我地都曾經搵過鍾點, 想佢日日4-7咁來湊仔兼做家務, 不過搵唔到

醒目開學勳章

回復 1# pizzahut 的帖子

我個仔都係啱啱至做完功課, 而家佢去左沖涼, 我就上來講兩句 :p
‹ 上一主題|下一主題