用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

今日寫左英文默書範圍,但唔係好清楚,呀囡都唔知寫左D物,想請教:
1. Text 1 (係咪即係unit 1?)
2. Verb form (係佢派個三頁紙全部?咁咪好多...)
另呀囡話要默SG writing A 個D字,請問係唔係?

Thank you very much!

Lulu

1. Yes
2. 1-10 only
3. No need
原帖由 Lulu0820 於 10-9-14 21:26 發表
今日寫左英文默書範圍,但唔係好清楚,呀囡都唔知寫左D物,想請教:
2. Verb form (係佢派個三頁紙全部?咁咪好多...)

...
小蕎媽媽

Thank you so much so much!!! 都話呀囡仲夢遊緊,佢話默晒所有verb form個陣我嚇到標冷汗呀...

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-14 21:42 發表
1. Yes
2. 1-10 only
3. No need

Lulu,

阿女終於有機會同你囡囡做同學一齊學奥數啦,多多指教.

原帖由 Lulu0820 於 10-9-14 21:26 發表

...

其實SG果d字同unit 1 係一樣的,我今朝問呀女係咪unit 1 所有的字都要默,佢話唔係,係全部讀比老師聽,咁我話係讀書唔係默書。我肯定到温書時佢又會呀吱呀左。
原帖由 Lulu0820 於 10-9-14 21:46 發表
Thank you so much so much!!! 都話呀囡仲夢遊緊,佢話默晒所有verb form個陣我嚇到標冷汗呀...

小蕎媽媽

係咩係咩,咁真係太好喇! 佢返黎無講同邊個同班,有物事麻煩你囡囡幫吓佢!

你都見佢抄默書表都攪成咁,你就知佢幾掂...我都無寫晒真實情況,佢抄個陣1.係"Jext 1", 睇到我眼都大埋,三年級尾個陣佢真係清醒D嫁,放完一個暑假又由頭黎過,都唔知點算...

原帖由 J'smama 於 10-9-15 07:04 發表
Lulu,

阿女終於有機會同你囡囡做同學一齊學奥數啦,多多指教.

有我陪你啦,老友!

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-15 07:36 發表
其實SG果d字同unit 1 係一樣的,我今朝問呀女係咪unit 1 所有的字都要默,佢話唔係,係全部讀比老師聽,咁我話係讀書唔係默書。我肯定到温書時佢又會呀吱呀左。 ...

醒目開學勳章

ellensu,

我舊蕃薯係D座呀.

我覺得四年班真係SUPER大轉呀, 而家講緊果D倍數同因數,我舊蕃薯到而家都未攪得點, 夜晚同佢對功課, 對到我頭上出哂煙呀.

醒目開學勳章

我個果又係咁, 仲已經欠過功課, 同無帶書呢

原帖由 Lulu0820 於 10-9-15 07:55 發表
係咩係咩,咁真係太好喇! 佢返黎無講同邊個同班,有物事麻煩你囡囡幫吓佢!

你都見佢抄默書表都攪成咁,你就知佢幾掂...我都無寫晒真實情況,佢抄個陣1.係"Jext 1", 睇到我眼都大埋,三年級尾個陣佢真係清醒D嫁, ...

醒目開學勳章

咁默書即係溫SG定係UNIT 1 橙色果張紙呀?

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-15 07:36 發表
其實SG果d字同unit 1 係一樣的,我今朝問呀女係咪unit 1 所有的字都要默,佢話唔係,係全部讀比老師聽,咁我話係讀書唔係默書。我肯定到温書時佢又會呀吱呀左。 ...

我同個女成張橙色紙咁默,以防萬一。 話時話,今次個中文課外讀默都好深吓,真係'毒'死左啦!

原帖由 pizzahut 於 10-9-17 12:09 發表

J'smama

今次中默真係”滑鐵盧”.

原帖由 J'smama 於 10-9-17 15:04 發表
我同個女成張橙色紙咁默,以防萬一。 話時話,今次個中文課外讀默都好深吓,真係'毒'死左啦!

所以好似自己成日好忙碌咁,好多適應。 我唔洗返工都無時停,又要做家務同煮飯,仲要接送興趣/補習班。

唉,一陣4:30又出去游水,加埋學校功課我跟晒,有時覺得自己無價值。冇乜目標咁,只係照顧家庭...

原帖由 SUSANNA 於 10-9-17 16:06 發表
J'smama

今次中默真係”滑鐵盧”.

你地手冊係寫默SG 定UNIT 1 呀? 我女就寫住TEXT 1.

原帖由 pizzahut 於 10-9-17 12:09 發表
小蕎媽媽

TEXT 1 是否等於 UNIT 1? 真係要今晚返去睇下先知.

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-17 16:37 發表
你地手冊係寫默SG 定UNIT 1 呀? 我女就寫住TEXT 1.

其實我真係好羨慕你地住得近學校又吾吏做,我地住得遠,好難參加學活動,又要用好多時間坐車返學,真係比起得早, 回家比你遲, 連學習時間也比你們少.

各有各好, 又各有各難吧!

原帖由 SUSANNA 於 10-9-17 17:12 發表
其實我真係好羨慕你地住得近學校又吾吏做,我地住得遠,好難參加學活動,又要用好多時間坐車返學,真係比起得早, 回家比你遲, 連學習時間也比你們少. ...

醒目開學勳章

我不知幾羨慕你可以做小c9, 係屋企全職湊仔呀!

你點會無目標呀,你嘅目前咪就係陪全阿囡成長囉, 加油呀!

原帖由 Ellensu 於 10-9-17 16:14 發表
所以好似自己成日好忙碌咁,好多適應。 我唔洗返工都無時停,又要做家務同煮飯,仲要接送興趣/補習班。

唉,一陣4:30又出去游水,加埋學校功課我跟晒,有時覺得自己無價值。冇乜目標咁,只係照顧家庭...

...

醒目開學勳章

你地而家係咪都無請工人幫手呀?

原帖由 SUSANNA 於 10-9-17 17:12 發表
其實我真係好羨慕你地住得近學校又吾吏做,我地住得遠,好難參加學活動,又要用好多時間坐車返學,真係比起得早, 回家比你遲, 連學習時間也比你們少. ...

其實你唔駛羨慕人,每個人的情況都唔同,就算你情況許可,可以留在家,係咪真正適合你自己?

我們呢類working mum 都好想多照顧小朋友,但工作可以為我們改善環境,亦係顧及家庭。唔好因為咁而令自己唔開心。

其實你個女咁生性,做事又獨立,亦另其他人羨慕,只要盡左自己本份,教好自己的小朋友,唔好同人比較,人比人比死人。
小蕎媽媽
‹ 上一主題|下一主題