用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

小蕎媽媽:

我都想請教下,係咪放鬆比小朋友,反而佢地會生性左呢?你要返工又考試期間冇工人,小蕎仲煮飯幫你手,我就反問自己會唔會比太少家務阿女做呢?話晒係女仔喎。不過佢考試專心坐係度,我又怕叫佢幫手分左心。平日間中會睇下煮菜就幫少少吧。

冇乜要求,你女可能冇咁抗拒,我女特性可能同佢幾似。只係我過唔到要求佢咁低,又或是係我要面對自己既盡力同責任問題啦。

原帖由 小蕎媽媽 於 11-1-20 13:38 發表
今次考試撞正工人姐姐突然之間完約話走就走,新工人又未到,都冇乜時間迫佢。而家新工人來左2日,希望佢快d適應。

今次呀女係考試都有幫手做家務,我話以後都係佢煮飯,她真係乖左,所以今次佢乜成績我都會覺得好的(只要唔好唔 ...

回復 320# 小蕎媽媽 的帖子

小蕎媽媽, 你囡囡好乖呀! 咁忙都肯幫手做家務, 証明佢孝順你咯! 我囡就頑皮得多, 係屋企就攪攪震, 試過收埋姐姐個掃把等佢係到揾餐死.

ellen:

唔好講請教,大家討論吓。

我覺得首先係要調節自己的心態,問一問自己係咪小朋友測考真係合格(即係60幾分都接受到)就得? 調節到的話,就要睇時間分配,唔係要小朋友只係做家務唔溫書、唔做功課。

例如想小朋友自己收拾床舖,又要顧及佢返學時間,加上我女的me me mo mo 性格,如果我要佢做,我就要佢再早15分鐘起床做。又例如我想佢幫我洗米,我就要佢6點半之前做妥自己的功課、溫習先。做簡單的家務唔需要太長時間,但時間表就好緊要,我估呢方面Susanna 一定做得好好。

上次學校個talk,個講者舉左個例子,一個家長的小朋友幼稚園好叻,入讀到區內名校,家長好高興,比好多資源培訓,到小學都係好叻,唔記得小學幾多年級,小朋友同daddy講話佢做功課的時候好嘈,daddy話你專心d就聽唔到人地講野,到升中時佢誇區入讀中學,到中二有一日無啦啦係課室大叫,然後沖左出課室、學校,個班主任一直追住佢,直至佢訓左係地下,班主任call 白車送左佢去e院,個daddy話佢"親手"送個仔入精神科病房。

我聽完呢個例子,自己反思係咪真係要小朋友科科90幾100先至perfect? 退一步80-90 ok 嗎? 或者再退一步70-80,但再諗有什麼比同佢一齊成長更重要,人生唔係只係讀書,我自己成績都唔叻,但返工老闆冇罵我,我當自己合格。

當然我唔係叫佢唔駛做功課、測考唔駛溫書,我都會抽時間做,不過唔係比咁多壓力自己。留意,係唔好比咁多壓力自己,唔係小朋友。

原帖由 Ellensu 於 11-1-20 14:33 發表
小蕎媽媽:

我都想請教下,係咪放鬆比小朋友,反而佢地會生性左呢?你要返工又考試期間冇工人,小蕎仲煮飯幫你手,我就反問自己會唔會比太少家務阿女做呢?話晒係女仔喎。不過佢考試專心坐係度,我又怕叫佢幫手分左心。平日間中會睇 ...
小蕎媽媽

J'smama:

我女係成日都頑皮,只係間中乖,你好就係成日乖,間中頑皮,其實間中頑皮吓都好架,都會開心d。

原帖由 J'smama 於 11-1-20 15:44 發表
小蕎媽媽, 你囡囡好乖呀! 咁忙都肯幫手做家務, 証明佢孝順你咯! 我囡就頑皮得多, 係屋企就攪攪震, 試過收埋姐姐個掃把等佢係到揾餐死.
小蕎媽媽

好好既分享!!多謝Qma!!

原帖由 小蕎媽媽 於 11-1-20 16:00 發表
ellen:

唔好講請教,大家討論吓。

我覺得首先係要調節自己的心態,問一問自己係咪小朋友測考真係合格(即係60幾分都接受到)就得? 調節到的話,就要睇時間分配,唔係要小朋友只係做家務唔溫書、唔做功課。

例如想小朋友自己 ...

正如Daddy 話齋 ,只 要知道小朋友係盡 咗努力就已經收貨!我都不斷調節自己心態。希望做到!
我家大少今年F.3成果人&讀書心態5同晒!(因為成績會用來選科)好努力温習,還會叫我或Daddy 同佢問書。5會再話"是旦"。望佢開始開竅啦!其實上到中學無得跟!祇望在小學階段能幫佢哋知道要有責任(讀書)。

醒目開學勳章

回復 4# 小蕎媽媽 的帖子

小kiu 媽,

你講得好啱, 問題就係在於自己(家長)可唔可以接受到得7 or 8 字頭. (唔好講6字頭,因為又真係好似要求低左d), 唉...........

今次考完我都無乜鬧佢, only 同佢講, 話考左就算喇, 而家係下學期,新開始, 你重新做人, 改左d careless mistakes 啦, 功課做好d 啦, 上堂留心d 啦! 佢又話promise!!

點知同佢對功課, 都係可以錯一大半, 到我發火話'唔同你對喇', 佢自己再重做, 就可以only 錯一條.

你話我可以點呢?

p.s. 我真係唔想晚晚同佢開片,我都好心疼架

醒目開學勳章

回復 10# Lulu0820 的帖子

我地真係試過一條數講足45分鐘, 佢都話唔明, 個樣仲要好辛苦咁.

所以佢真係越大越令到我好頭痛, EQ無哂.

有科60幾分已係Band 3生了,我點調較都好難接受。不過7-80幾,就算尚可囉!講緊守住Band 2我已經好安慰。自己全職教,Band 2係我底線。

原帖由 pizzahut 於 11-1-21 11:13 發表
我地真係試過一條數講足45分鐘, 佢都話唔明, 個樣仲要好辛苦咁.

醒目開學勳章

回復 1# Ellensu 的帖子

你知唔知BAND 2生可唔可以以升返上培中嗎?

原帖由 pizzahut 於 11-1-21 11:13 發表

...真係唔識答你...因為唔知你講緊邊類型既題目,牽涉到空間感、羅輯、定係解題目,唔知好難比提議。我教我囡如果用左15分鐘佢都唔明,咁會由得佢先,等第日佢精神好d再做,又或者叫佢老豆教,因為佢識教人多過我。

回復 2# pizzahut 的帖子

Band 2咪等大抽獎囉,我女從來頂多都只係一個Band 2生。以前有下試6字,做過Band 3 tim.  

慶幸離開左職場,我以前係做秘書既,打雜位,boss唔收工我唔可以準時走,想起都 有面色睇好難頂。而家係培正識左班可以互相支持既家長,教我點放低對自己要求,慢慢教女。我找到方向,好多謝佢地啦!

教數呢家野我多數叫老公做,我女接受爸爸多d.

有d科目我女從來都攞唔到8字頭或以上,好似書法、視藝咁,不過呢d而家好似唔計入成績到,唔知呈分試時計唔計呢?

原帖由 pizzahut 於 11-1-21 11:11 發表
小kiu 媽,

你講得好啱, 問題就係在於自己(家長)可唔可以接受到得7 or 8 字頭. (唔好講6字頭,因為又真係好似要求低左d), 唉...........

今次考完我都無乜鬧佢, only 同佢講, 話考左就算喇, 而家係下學期,新開始, 你 ...
小蕎媽媽

如果同我女講"盡 咗努力就已經收貨",佢話佢次次都盡咗力 even 係到玩緊都會話盡咗力,所以調節只係自己的心態,唔係講出來對佢的要求,對佢地冇要求,佢地就好hea,始終佢地重細。我有set target,不過多數達唔到,呀女得唔到自己想要的禮物,佢要自己諗吓繼續係咁定再努力。我諗係要教佢用自己的方法去面對學習,呢樣野我重係摸索,我想學羅乃萱咁教好自己個女,係呢個時候多d引導佢,第時佢有乜事可以返來找我當cushion。

heilai: 你仔F.3啦,好似時間過得咁快。

原帖由 heilai 於 11-1-20 21:08 發表
正如Daddy 話齋 ,只 要知道小朋友係盡 咗努力就已經收貨!我都不斷調節自己心態。希望做到!
我家大少今年F.3成果人&讀書心態5同晒!(因為成績會用來選科)好努力温習,還會叫我或Daddy 同佢問書。5會再話"是旦"。望佢開始 ...
小蕎媽媽

Q Ma

我希望在小學階係協助佢地訂定指引,及調節佢地對讀書心態。
我哋係最了解&明白佢地,佢地在學習,我哋做父母也在學習。正如Lulu 話齋,自己生ga 2 個教導方法也會南轅北轍。
真的要不斷摸索,為佢地及自己禱告,要時時反省。
時間真係過得好快呀
! Brother 現在F.3,好快就到小喬、Zoey……. 佢地又升中ga la !

我地依倫好靜喎...

想問吓大家知唔知而家講緊既中學減班,對我地中學有無影響?我地學校會唔會減嫁?

Lulu
我見TVB news 報導,培中不會減班。

Thanks, heilai! 咁都定D!

原帖由 heilai 於 11-3-6 21:05 發表
Lulu
我見TVB news 報導,培中不會減班。

測完驗,又係等派彩的時候,為免影響心情,呢個星期日就出去散下心先
‹ 上一主題|下一主題