用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P1 家長請進,一齊傾!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P1 家長請進,一齊傾!^^

我小朋友最初都係上playgroup,多幾個人互動D可以提升興趣,升小學之前既暑假就搵老師上門一對二,專教拼音,我老師住東涌,唔係度度肯去,所以不作介紹了.

原帖由 mysy33 於 11-1-27 23:27 發表
多謝回答,我想都要開始找普通話老師了.
請問單對單上門好還是去'playgroup'好?有冇介紹?謝謝

請教學長

我囡囡9月升P1, 請問上年的新生註册日是哪一天?
另外, 學校在8月份會否安排一些班給準小一生?

上年係八月十八日註冊,當日好似同時有家長會,但小一生都無開學適應期,第一日攞書同briefing返半日,第二日就全日,開學第一個月lunch time有高年班小老師幫手,其他都靠小朋友自己!

呀,k3暑假好似有一個星期普通話班,其他就好似無!

原帖由 fatkk 於 11-4-10 09:08 發表
我囡囡9月升P1, 請問上年的新生註册日是哪一天?
另外, 學校在8月份會否安排一些班給準小一生?

Lulu0820,

多謝妳詳細的資料!^^

原帖由 Lulu0820 於 11-4-11 13:34 發表
上年係八月十八日註冊,當日好似同時有家長會,但小一生都無開學適應期,第一日攞書同briefing返半日,第二日就全日,開學第一個月lunch time有高年班小老師幫手,其他都靠小朋友自己!

呀,k3暑假好似有一個星期普通話班, ...

想問下pc 暑假有冇course 俾小朋友上 ? kinder 時我記得好似有, 但小學有冇呢 ? 因我會幫得近, 如果有, 就俾呀仔上下, kill 下 time

大家暑假會俾仔女上咩暑期班呀 ? 分享下呀

醒目開學勳章

好開心呀, 亞仔頭先打電話比我 話自己今日攞左好多獎呀, 有優異生獎, 聖經獎, 服務獎, 最開心係佢仲上台攞左個學業成積優良獎既獎座反黎

嘩!真係好叻喎!抵讚!

原帖由 龍婆 於 11-7-8 13:55 發表
好開心呀, 亞仔頭先打電話比我 話自己今日攞左好多獎呀, 有優異生獎, 聖經獎, 服務獎, 最開心係佢仲上台攞左個學業成積優良獎既獎座反黎 ...

醒目開學勳章

原帖由 Lulu0820 於 11-7-9 09:27 發表
嘩!真係好叻喎!抵讚!

多謝多謝

2011/12 小二年級明天開學啦!
祝各同學仔開心學習!
﹣蕙然爸爸