用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P1 家長請進,一齊傾!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P1 家長請進,一齊傾!^^ [複製鏈接]

mianyang_99,

我是小一的家長,也是由培幼直升。

你所說的都是真的,由其是英文skip得好利害,數就出名深!她並不是活動式教學!

由於培幼課程好簡單,而且並不知道兩者相差這麼遠,由得佢玩足3年,所以現在追到氣咳!

原帖由 mianyang_99 於 10-11-3 16:45 發表
sorry, 請問你地是否培幼升培小呢??
培幼是否真的很淺而培小又很深呢?如是, 小朋友是否要在培幼時狂補英,中呢??

唔好意思, 咁多問題...

原帖由 kakahaha 於 10-11-4 01:12 發表
mianyang_99,

我是小一的家長,也是由培幼直升。

你所說的都是真的,由其是英文skip得好利害,數就出名深!她並不是活動式教學!

由於培幼課程好簡單,而且並不知道兩者相差這麼遠,由得佢玩足3年,所以現在追到氣咳!

...

thank you你呀...
so, 係培幼既階段就真係要另外補普 , 英, 數lor~~

回復 1# mianyang_99 的帖子

英文真係skip最厲害, 又要串字, 又要學句子.... 都幾難.....

數學其實都ok. 只係文字題...

拼音, 真係要補補會順些, 開學到現在, 聲母己教晒.... 課程都去得好快.... 但很多小朋友都講到下cum

大女25/7/04 細女25/3/07 2

好耐冇上來啦....up一下條thread先...

阿囡小一光班禽日剛剛中文默書, 佢話今次有"趣味默書", 有d字唔識, 咁我一邊口裡同佢說"唔緊要啦..咁我地要努力去看多d書, 認識多d字啦...", 一邊心唸"真係一d都唔趣味呀..."....報告完畢!!!
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

Winniepoon, 我阿女都在小一光班, 她說禽日的默書, 她不夠時間做, ???? 默書, 怎麼會不夠時間呢?

原帖由 winniepoon 於 10-11-25 08:53 發表
好耐冇上來啦....up一下條thread先...

阿囡小一光班禽日剛剛中文默書, 佢話今次有"趣味默書", 有d字唔識, 咁我一邊口裡同佢說"唔緊要啦..咁我地要努力去看多d書, 認識多d字啦...", 一邊心唸"真係一d都唔趣味呀...". ...

Hi, hi, nice to meet you ah.....

不夠時間...我個囡冇咁講, 剩係話有字唔識lor...

To ALLs, 同你地分享一下...話說這個星期係"英文週", 午膳時間在操場有活動, 阿囡好開心地除了報告了她在"趣味默書"唔識字之外, 佢話佢在操場玩"包...剪...x" 竟然win win 唒, 打低了很多對, 得了個rubber禮物...哈!! 哈!!

原帖由 Hei_Ka_Mum 於 10-11-25 11:34 發表
Winniepoon, 我阿女都在小一光班, 她說禽日的默書, 她不夠時間做, ???? 默書, 怎麼會不夠時間呢?

...

Oh, 細囡都無同我講有趣味默書tim...

原帖由 winniepoon 於 10-11-25 12:17 發表
Hi, hi, nice to meet you ah.....

不夠時間...我個囡冇咁講, 剩係話有字唔識lor...

To ALLs, 同你地分享一下...話說這個星期係"英文週", 午膳時間在操場有活動, 阿囡好開心地除了報告了她在"趣味默書"唔識字之外, ...

請問有無人知道剛派返來要設計既"時間小主人"幾時交?Thank you thank you!!

阿囡話星期五交wor...
原帖由 Lulu0820 於 10-11-27 09:17 發表
請問有無人知道剛派返來要設計既"時間小主人"幾時交?Thank you thank you!!

...我班已經係尋日交左...好彩有做...
原帖由 winniepoon 於 10-11-30 08:50 發表
阿囡話星期五交wor...

醒目開學勳章

請問下星期一開始係下學期, 咁係咪下星期一會派新書呀, 咁果日係咪唔洗帶書剩係帶書包就得呀

早晨呀!呀囡手冊無寫但佢話老師話係帶個"吉"書包,但佢班個中文老師特別走去叫佢地帶番中文書,所以你要再問吓小朋友!

老完試喇!輕鬆晒!

原帖由 龍婆 於 11-1-14 09:25 發表
請問下星期一開始係下學期, 咁係咪下星期一會派新書呀, 咁果日係咪唔洗帶書剩係帶書包就得呀

醒目開學勳章

原帖由 Lulu0820 於 11-1-15 09:08 發表
早晨呀!呀囡手冊無寫但佢話老師話係帶個"吉"書包,但佢班個中文老師特別走去叫佢地帶番中文書,所以你要再問吓小朋友!

老完試喇!輕鬆晒!

唔該晒Lulu, 亞仔尋晚都話左比我聽話帶個吉書包就OK喇, 不過就要帶視藝袋
係呀我都好開心考完試, 我地終於可以過一個無壓力既新年喇!
另外Lulu呀, 聽講係咪每個學期尾既考試卷係唔派返屋企比我地睇架, 知唔知點解會咁安排既, 咁我咪唔知小朋友錯咩law???

考試卷係唔會派番屋企嫁,老師會係課堂上同小朋友對卷對分,點解我就唔知,所以每次都係叫呀囡自己記住錯物,不過,如果果次小朋友考得特別差,分數好低,咁你都可以打電話約老師睇卷,多數lunch time,我大囡D成績都唔係特別好,不過我都係睇過一兩次,因為我覺得佢自己上心記住錯物好過我吓吓提佢!

原帖由 龍婆 於 11-1-15 12:05 發表
唔該晒Lulu, 亞仔尋晚都話左比我聽話帶個吉書包就OK喇, 不過就要帶視藝袋
係呀我都好開心考完試, 我地終於可以過一個無壓力既新年喇!
另外Lulu呀, 聽講係咪每個學期尾既考試卷係唔派返屋企比我地睇架, 知唔知點解會 ...

醒目開學勳章

原帖由 Lulu0820 於 11-1-15 12:42 發表
考試卷係唔會派番屋企嫁,老師會係課堂上同小朋友對卷對分,點解我就唔知,所以每次都係叫呀囡自己記住錯物,不過,如果果次小朋友考得特別差,分數好低,咁你都可以打電話約老師睇卷,多數lunch time,我大囡D成績都唔係特別 ...
Lulu 唔該晒, 希望我唔洗去睇卷啦 ^ ^

禽日阿囡話所有試卷已分發哂給他們啦....hm...坦白講, 我覺得佢考得唔係咁好, 不過, 算啦, 咪當佢仲有進步空間lor...

初小唔可以作準,大D先會知佢係點,比D時間佢又比D時間自己!

我囡都麻麻,檢討過之後我發現教大囡既方法好似唔多適合佢,果然兩個人就係兩種性格,要諗吓點教佢!

原帖由 winniepoon 於 11-1-19 08:52 發表
禽日阿囡話所有試卷已分發哂給他們啦....hm...坦白講, 我覺得佢考得唔係咁好, 不過, 算啦, 咪當佢仲有進步空間lor...

唔好意思!
請問你地是否培幼升培小呢?
請問培幼K3是否有暑假普通話課程準備升培小提供?

有,不過好似唔係好長時間,我自己就無比小朋友參加,學語言始終要時間,自己係出面早D學好D!

原帖由 mysy33 於 11-1-26 21:13 發表
唔好意思!
請問你地是否培幼升培小呢?
請問培幼K3是否有暑假普通話課程準備升培小提供?

多謝回答,我想都要開始找普通話老師了.
請問單對單上門好還是去'playgroup'好?有冇介紹?謝謝
‹ 上一主題|下一主題