用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P1 家長請進,一齊傾!^^
go

2010/11 P1 家長請進,一齊傾!^^ [複製鏈接]

開學喇!一齊係到交流吓!^^
   3    0    0    0

d e l e t e

見到大家有D問題,不如我試吓係到答,我懶,一次過:

視藝袋:佢地要上視藝,開學後老師會叫家長準備,裡面有油粉彩,膠水之類,開學會收到個list

食飯枱墊:膠枱墊或布都得,可以放係學校,教小朋友食完飯抺乾淨放番櫃筒,放長假時老師多數要清櫃筒,到時先攞番屋企洗

校車:都係Kwoon Chung,所以寫票抬頭同幼稚園一樣,小學既校車其實全部都好早到,我大囡條線都係未夠八點就到,原因我唔清楚,可能係交通亦可能係就幼稚園D車,學生早番到可以到左學校先食早餐,亦可去跳繩區跳繩,遲D仲有早操做,至於保母車情況就唔清楚

我都唔係D好細心既媽咪,所以都要同大家一齊交流吓,有錯請指正!

Lulu

Susanna,

唔係依邊呀!開左新屋,個邊再傾!

Lulu

原帖由 SUSANNA 於 10-8-30 09:07 發表
報到.我女今年真班.

醒目開學勳章

回覆 1# Lulu0820 的文章

Hi Lulu0820,
多謝妳既回答, 我個仔係一誠班, 因為佢係考入既所以無論係佢定係我對學校都好陌生, 所以好多謝妳地既幫忙

另外小息既時侯係咪可以係課室食小食飲水, 定係一定要離開班房先至食呀, 因為我睇下洗晤洗幫亞仔準備個小息袋

Hi, hi, 等我都來報一下道先...另外, 想話比大家知"2010年小一新生家長會學科資料" 已掛了上website la...

http://www.pcps.edu.hk/dyna/webs/index.php?account=pcps&mod_area=15&id=374

原帖由 龍婆 於 10-8-30 11:33 發表
多謝妳既回答, 我個仔係一誠班, 因為佢係考入既所以無論係佢定係我對學校都好陌生, 所以好多謝妳地既幫忙

另外小息既時侯係咪可以係課室食小食飲水, 定係一定要離開班房先至食呀, 因為我睇下洗 ...
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

唔洗客氣,交流吓!小一係要多交流,等小朋友大D,我地就可以放心D!

小息好自由,可以食野,飲水去厕所,只係唔比去操場,我通常會放D小食係書包,叫呀囡肚餓就食,早上第一個小息係最長,學校驚小朋友朝早無食早餐,可以係個陣食.

唔洗太擔心,第一個月lunch time會有小老師(五六年級既哥哥姐姐),有時間lunch time大家可以返學校睇吓,D小老師真係幾叻,當年我就好impress,仲諗如果我小朋友第日係咁就好!

Lulu

原帖由 龍婆 於 10-8-30 11:33 發表

另外小息既時侯係咪可以係課室食小食飲水, 定係一定要離開班房先至食呀, 因為我睇下洗 ...

Thanks Lulu.

原帖由 Lulu0820 於 10-8-30 09:22 發表
見到大家有D問題,不如我試吓係到答,我懶,一次過:

視藝袋:佢地要上視藝,開學後老師會叫家長準備,裡面有油粉彩,膠水之類,開學會收到個list

食飯枱墊:膠枱墊或布都得,可以放係學校,教小朋友食完飯抺乾淨放番櫃筒,放長 ...

醒目開學勳章

原帖由 Lulu0820 於 10-8-30 13:16 發表
唔洗客氣,交流吓!小一係要多交流,等小朋友大D,我地就可以放心D!

小息好自由,可以食野,飲水去厕所,只係唔比去操場,我通常會放D小食係書包,叫呀囡肚餓就食,早上第一個小息係最長,學校驚小朋友朝早無食早餐,可以係個陣 ...
唔該晒Lulu
我諗頭幾日既lunch我實去報到

Lulu0820, 咁家姐今年做得小老師嗎??  好緊張呀...明天就係啦.  不過, 我要陪細那個開學(K1), 所以第一日會由爸爸帶曉晴返學, 第二日(即2/9)我就應該會去看佢食飯lor, 睇下到時見唔見到你....

原帖由 Lulu0820 於 10-8-30 13:16 發表

小息好自由,可以食野,飲水去厕所,只係唔比去操場,我通常會放D小食係書包,叫呀囡肚餓就食,早上第一個小息係最長,學校驚小朋友朝早無食早餐,可以係個陣 ...
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

小老師???我個大囡自己都未攪掂點做小老師!!同埋今年未得,下年先五年班!

開學個日細囡已經坐校車,第二日我都會去學校睇佢,因為我估D小老師要下星期先"上班" ,不過你真係要見識吓lunch time入學校個情形,真係人山人海!今年仲要check證,入門口都有排攪...

原帖由 winniepoon 於 10-8-31 09:00 發表
Lulu0820, 咁家姐今年做得小老師嗎??  好緊張呀...明天就係啦.  不過, 我要陪細那個開學(K1), 所以第一日會由爸爸帶曉晴返學, 第二日(即2/9)我就應該會去看佢食飯lor, 睇下到時見唔見到你....

...

醒目開學勳章

原帖由 Lulu0820 於 10-8-31 09:08 發表
小老師???我個大囡自己都未攪掂點做小老師!!同埋今年未得,下年先五年班!

開學個日細囡已經坐校車,第二日我都會去學校睇佢,因為我估D小老師要下星期先"上班" ,不過你真係要見識吓lunch time入學校個情形,真係 ...
我個女上年K1我去偷睇佢時已經見識過lunch time入學校個情形, 見到d工人姐姐攞住飯壺好似第一日書展入場咁, 真壯觀

醒目開學勳章

我想問下有關中樂器果張通告, 佢寫話参加可以當為音樂會工作紙之一, 其實音樂會工作紙係d咩黎架係咪會計分架, 如果果日剩係大人到小朋友唔到係咪會唔當一次工作紙呀??
另外我又想問下係咪每個小朋友都要學一種樂器呀, 咁如果我個仔已經學緊鋼琴, 咁係咪可以通知老師就唔需要學多一樣呀

每年有一張音樂工作紙要做,係睇一個音樂會連場刊及票尾交,計分既,可以係外面既音樂會或學校舉辦既音樂會,通告既意思應該係你去聽左就可以當功課交,但小朋友唔去就唔知得唔得,我未參加過,所以答唔到你!

學校鼓勵大家學一種樂器,但唔係規定,你有學琴,應該ok嫁!

原帖由 龍婆 於 10-9-2 09:25 發表
我想問下有關中樂器果張通告, 佢寫話参加可以當為音樂會工作紙之一, 其實音樂會工作紙係d咩黎架係咪會計分架, 如果果日剩係大人到小朋友唔到係咪會唔當一次工作紙呀??
另外我又想問下係咪每個小朋友都要學一種樂器呀 ...

醒目開學勳章

原帖由 Lulu0820 於 10-9-2 10:45 發表
每年有一張音樂工作紙要做,係睇一個音樂會連場刊及票尾交,計分既,可以係外面既音樂會或學校舉辦既音樂會,通告既意思應該係你去聽左就可以當功課交,但小朋友唔去就唔知得唔得,我未參加過,所以答唔到你!

學校鼓勵大家 ...
唔該晒妳呀Lulu, 對我呢個新加入培小既緊張媽咪黎講, 妳真係幫左我好多, thank you
另外仲想問視藝堂用既袋要幾大個呀, 係咪要放埋入書包定係到時手提架 ^^

視藝袋通常都唔會放埋入書包,多數人都會買一個坊間的畫袋。

原帖由 龍婆 於 10-9-2 11:59 發表
唔該晒妳呀Lulu, 對我呢個新加入培小既緊張媽咪黎講, 妳真係幫左我好多, thank you
另外仲想問視藝堂用既袋要幾大個呀, 係咪要放埋入書包定係到時手提架 ^^ ...
小蕎媽媽

醒目開學勳章

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-2 15:02 發表
視藝袋通常都唔會放埋入書包,多數人都會買一個坊間的畫袋。
唔該晒小蕎媽媽

請問作文堂是做什麼?  是中文還是英文?

作文堂教中文作文,英文無作文,只有Guided writing.

原帖由 winwinpig 於 10-9-3 12:19 發表
請問作文堂是做什麼?  是中文還是英文?

Lulu

乜一年班有guided writing ? 唔係2年班先開始嗎?

原帖由 Lulu0820 於 10-9-4 07:53 發表
作文堂教中文作文,英文無作文,只有Guided writing.

小蕎媽媽
‹ 上一主題|下一主題