用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 有野問~請"協下" 1W 班家長入黎
樓主: AA媽媽
go

有野問~請"協下" 1W 班家長入黎

醒目開學勳章

ahli528, hei314,

我個仔而家得一樣課外活動, 就係學琴...
本來係星期一傍晚學的, 而家要改時間了...
平日夜晚又實在驚佢太攰, 星期六/日又驚其他有家庭活動....

(煩~)

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

hihi, 我果日冇去呀, 25號有個talk(12:00nn), 關於"專注力增強", 如果請到假的話, 我都想去聽下呀~

原帖由 ahli528 於 10-9-10 21:15 發表
你哋明天返唔返講座???如果返,我就可以見吓你地.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我個仔本身都鍾意食飯架, 所以對佢黎講, 佢話覺得d飯ok好食。

你地9月份係幫佢揀飯, 定係叫埋小朋友一齊揀架?
我下個月先叫埋佢一齊揀, 順便等佢學下睇menu..

原帖由 ahli528 於 10-9-13 14:00 發表
好彩我唔洗返星期六。經常請假都唔掂。

你地D小朋友鍾唔鍾意食學校D飯?阿仔平時都很偏食,不過佢話食倒一半啦,你地D小朋友點呀?

我有同亞仔一齊揀飯,但佢比較細食所以一定食唔晒。亞仔就覺得學校d飯都好食。

簽名被屏蔽

hi!
你o地最終有無幫小朋友報外活動?我仔仔參加中樂敲擊班,在星期三放學後。不過當天就沒有校車,我要自己去接仔仔,又益咗校車公司。

嘩!終於有默書範圍,雖然不是太難但我覺得中文老師對寫字的要求都幾高(都是好事),因為我仔仔d功課有時都要改正。希望到時仔仔寫字要小心d。加油!

醒目開學勳章

我就幫阿仔報咗小提琴班, 我揀咗星期三, 數學導修時段。

呢個班係有少少奇怪, 佢個時間唔係定係放學後, 不過我諗住阿仔反正有托管班, 所以都照俾佢學囉。  
反正食飽野上堂咁易恰眼訓, 俾佢玩下樂器都好既~

原帖由 hei314 於 10-9-18 09:35 發表
hi!
你o地最終有無幫小朋友報外活動?我仔仔參加中樂敲擊班,在星期三放學後。不過當天就沒有校車,我要自己去接仔仔,又益咗校車公司。

嘩!終於有默書範圍,雖然不是太難但我覺得中文老師對寫字的要求都幾高(都是好事),因為我 ...

各位1w班家長:

30/9家課一問:
請問有冇人知英文 Penmanship要抄幾多次?老師冇寫喎.
另外, 有冇人可以有方法聯絡到女班長Lea, 我個仔坐佢隔離, 冇帶數學習作返黎. 有的請pm我, 謝謝.

醒目開學勳章

hi, 歡迎歡迎~又多一個1W家長 "

" Penmanship"<< 等我問下阿仔, 睇下佢記唔記得老師有冇講幾多次先(不過你預佢唔記得都得嘞 )

數學習作<< 我星期四啱啱有事打俾陳老師, 順便都有問到, 陳老師話派習作既時候, 正準備去打混合針, 打完針返課室冇派到, 所以疊數學習作還在陳老師處, 未派。 請放心。

原帖由 waiwinglaiyee 於 10-9-30 19:57 發表
各位1w班家長:

30/9家課一問:
請問有冇人知英文 Penmanship要抄幾多次?老師冇寫喎.
另外, 有冇人可以有方法聯絡到女班長Lea, 我個仔坐佢隔離, 冇帶數學習作返黎. 有的請pm我, 謝謝. ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 ahli528 於 10-10-20 18:37 發表
近來怎樣呀?我要搬office,所以好耐無上來。阿仔中文評估唔係幾好,其他都ok。今日返學見到個媽媽,佢同佢個仔講怎樣先可以同我個仔一班?佢個仔講"中文要100分",.....證明許多父母都希望小朋友升讀普通話班(p.2)  我個仔都唔 ...

唔需要咁大壓力既,小二唔ok,咪小三再黎囉~普教中又唔代表係精英班,只係中文及普通話係好似夠係最後3個學期中文總分有一定既分數,都會入到既~~relax!

[

簽名被屏蔽

各位ma ma

星期五考試啦﹗加油﹗

醒目開學勳章

hello~

感覺上開學冇耐就已經要考試....
希望大家都有能力應付~
加油!!

原帖由 hei314 於 10-11-6 12:37 發表
各位ma ma

星期五考試啦﹗加油﹗

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

我睇完d卷, 覺得都ok啦, 雖則話小一d野唔難, 但始終都未完全適應, 所以我對佢要求都唔高呀~

你地小朋友pick up得ok嗎?

原帖由 ahli528 於 10-11-23 09:07 發表
大家好,考試終於完成,考試試卷亦看了。大家滿意嗎?阿仔第一次考試都唔可以要求咁高。等家長日聽吓老師怎樣講。

睇你地講都睇到我緊張哂!下年就到我喇..................

Me too. 我好緊張!

原帖由 ironstraight 於 10-11-26 20:34 發表
睇你地講都睇到我緊張哂!下年就到我喇..................