用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 有野問~請"協下" 1W 班家長入黎
go

有野問~請"協下" 1W 班家長入黎 [複製鏈接]

醒目開學勳章

星期六果日, 阿仔抄咗張每日家課, 寫住:

中文-
習作P.12
補充練習P.4

英文-
Textbook P.3
Workbook P.11,12
Supplementary P.10

數學-
習作練習 P.1,2
課本練習P.18

通告-
校1,2
活3,4

其實都未正式返學, 我想問下張野係咪只係俾小朋友學下點抄手冊架咋? 定係真係要睇架??
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

哦, 唔該晒你~

我係果位中途, 有事要趕住走既媽咪, 所以可能後尾有d野我聽唔到呀~

諗起我都有d唔好意思早走, 但跟住又有活動要去~

原帖由 ahli528 於 10-8-30 09:12 發表
It is used for practise only. You haven't gone there that day? That day really quity noisy, cannot hear what does the teacher say.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

噢~果日係呀...
老師一邊講野, 阿仔一邊好高興咁又同我講野...我都好難聽到老師講乜....其實又難怪, 好少可, 可以兩母子一齊坐係班房麻~

1/9果日我未必帶到佢返學呀,. 因為唔就返工時間, 但都盡量就下囉...你呢?

我同hei314相認咗喇, 唔知下次點認你呢?

原帖由 ahli528 於 10-8-30 17:25 發表
唔駛客氣,場面太混亂,我都唔知有人早走。1/9你會唔會帶小朋友返學?

hello媽媽們

明天真正開學了﹗希望大家的小朋友一樣有愉快的學年﹗
我仔仔會搭校車,未必可以在咁容易在學校見到大家,有機會多d上黎交流,加油﹗

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

希望明天各位小朋友適應得順順利利...

我老闆啱啱去完旅行返黎, 都有幾多野要清, 所以我聽日有請假呀。 希望遲D睇下學校再有咩活動的話, 再可以同各位家長見面~

hei314, 我就煩喇, 我住土瓜灣, d校車、保姆車全部都唔肯兜入黎我果邊呀~要靠工人姐姐接送.....你住邊頭呀?

AA媽媽

我住大角咀,今日我哋個站都有20多人乘校車。不過今日校車遲大到,成8:25分才有校車到!!!!

醒目開學勳章

hei314,
咁你地係大角咀, 幾點上車呀要?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

ahli, 搭校車有度好, 就係遲到都唔計數...

我尋晚放咗錢係阿仔個書包度, 希望佢記得俾錢班主任啦~

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

係呀! 我望過本中文書, 果七個詞語, 就係書入面語文精華果七個.

你地小朋友有冇join到"托管班"呀? (即係功課輔導班呢)

我個仔join咗呀, 我暫時覺得幾好喎~
阿仔話放學後, 係返自己班房做功課, 有人睇住, 阿仔話1W班參加既小朋友唔夠十個, 我覺得人太多都反而唔好, 驚會掛住玩~

原帖由 ahli528 於 10-9-7 21:27 發表
係啦,搭校車就唔怕遲到○我驚有課外活動所以先唔搭校車o

今曰阿仔抄手冊小咗幾樣, 真係要叫佢小心啲.

咩叫詞語7個, 語文精華(一)

阿仔只係在語文精華裏寫咗七組詞語. Correct? ...

Hi !

我仔仔沒有join托管班因為我唔想佢太長時間在學校。暫時都唔算太多功課,都可以應付。

校車問題我覺得比較嚴重,放學遲咗40分鐘才到,要成個多小時才返到樓下。我打過去校車公司反映......又如何......=[ 遲下再考慮會否再搭車。

今早返學校做義工,睇佢地小息都頗混亂。小朋友去得洗手間再食小許食物就要準備排隊。暫時小朋友都未太識守規則,老師都要較惡,希望嚴格開始小朋友會自律。因為我都要返工所以睇唔到食飯時間了。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

英文班我唔會join住呀, 暫時d英文唔太深, 我都仲應付到, 同埋而家一上小學, d時間好似好多咗好多呀, 所以我唔敢咁快報班住, 我係驚我安排唔到啫....

哎呀, 今日收到泳班通告, 時間就係同托管班撞咗。 不過我真係覺得托管班"好駛好用"喎, 我又真係唔想放棄呀......
你地小朋友冇返托管, 3:30放學後d時間係點安排呀??

原帖由 ahli528 於 10-9-9 11:42 發表
我都無join托管班,你哋會唔會join英文班? 我選星期一或星期三。如果返課外活動,校車會唔會等?校車方面,遲D可能好D。

我都好想睇吓阿仔食飯食成點?可惜我要返工。 ...

醒目開學勳章

我有朋友早兩日話, 佢個囡坐果架校車, 因為入唔夠油, 係半路拋錨=.=!

原帖由 hei314 於 10-9-8 12:53 發表
Hi !

我仔仔沒有join托管班因為我唔想佢太長時間在學校。暫時都唔算太多功課,都可以應付。

校車問題我覺得比較嚴重,放學遲咗40分鐘才到,要成個多小時才返到樓下。我打過去校車公司反映......又如何......=[ 遲下再考 ...

簽名被屏蔽

hi!

這兩天放學時校車又算ok,太約遲10-15mins。

揀課外活動都幾煩,返完課外活動又怕好夜才返到屋企,又撞時間...都考慮唔學太多嘢住,想仔仔適應好小學的學習模式先。
‹ 上一主題|下一主題