用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風/禧年分精英班, 急急急!!!
go

馬鞍山主風/禧年分精英班, 急急急!!!

我仔考入主風和禧年四年班, 禧年就入讀A班, 據我了解AB都班是精英班, 今日家長會我主風就入讀D班, 我很疑惑自己仔是否入讀精英班, 但是學校怎麽也不願意透露是否精英班, 我好怕自己仔入度墊底班. 有沒有家長知道主風的分班制呀..麻煩告知. 那個班是精英班呢? 我怕幫仔做錯誤選擇.
感謝..

請解你可以兩邊都註冊?
以我所知, 主風係冇精英班, 你唔洗擔心, 禧年就有, a班係最好的, 你要自己考慮下, 如果計升中派位, 今年主風都好過禧年

醒目開學勳章

你想讀有精英班的學校?
係呀!主風無分精英班的,所以不要以為D班就是尾果幾班
咁你最終會揀禧年定主風?

其實我好想知你選校係睇有沒有精英班, 還是選學校的 ?
我見你post 出來的都是問這問題?

原帖由 flora_yu 於 10-8-28 16:27 發表
我仔考入主風和禧年四年班, 禧年就入讀A班, 據我了解AB都班是精英班, 今日家長會我主風就入讀D班, 我很疑惑自己仔是否入讀精英班, 但是學校怎麽也不願意透露是否精英班, 我好怕自己仔入度墊底班. 有沒有家長知道主風 ...

主風係沒有精英班的, 小女今年都係主風小四 D 班 !
她好喜歡間學校同老師 !

原帖由 qkhui 於 10-8-30 09:49 發表

多些家長回答. 請問家長, 你個女之前是不是D班? 我有听主風主任講三升四時會重新分班.
唔好介意我想知道你女平時成績是否處于上或者中上成績, 這樣也可以判斷是否有沒有分精英班制度.

原帖由 heiB730 於 10-8-30 13:00 發表
主風係沒有精英班的, 小女今年都係主風小四 D 班 !
她好喜歡間學校同老師 !

多謝家長的留言.
由于我仔一直都是讀精英班, 他也習慣了那種學習模式, 現在轉校了, 兩間心儀的學校都收他, 禧年就入左精英班, 而且同樣也是用普通話教中文, 另外主風是廣東話教中文, 而且不知是否如讀精英班, 我有點兒擔憂如果他入了墊底班, 學習或者會懶散些, 可能不太習慣, 會覺得悶, 所有我非常想知道他在主風有沒有機會入精英班. 如果入唔到, 我就會選擇已將他編配到A(精英班)的禧年.

原帖由 qkhui 於 10-8-30 09:49 發表