用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: NICOLE123
go

2010年K1 上幼望

原帖由 aloymom 於 10-8-31 15:15 發表
sugarcream
唔該哂你!
我知培幼係比較輕鬆既幼稚園
但印象中培小要求比較高同嚴
所以先問問!

我仲有個大仔讀P3, 不過唔係培小, 黎緊仲有個細出世
真係分身不暇... 冇咩時間理細仔
有d擔心依家幼稚園唔打好個底 上 ...

aloymon,

如果無記錯, 我係咪同你係1101 媽媽會傾過計那個呀 ?
真有緣呀, 你第二個小朋友都讀上幼望....
大家多o的交流下

原帖由 pamelaywy 於 10-9-8 10:25 發表

根據朗朗這幾天的描述
九月一日: 開始食茶點後, 老師教小朋友諗感謝文
"感謝主, 賜我食, 求祝福, 保我力, 逢主名求, 阿門"
九月二日: 有看大電視, 內容不肯定, 應該看一些與主題書有關的卡通
九月三日: 老師講了一 ...

嘩朗朗交代得好清楚呀! thanks!
我仔同以前n1 一樣 次次問學校野就唔答我...

原帖由 NICOLE123 於 10-9-8 10:32 發表

嘩朗朗交代得好清楚呀! thanks!
我仔同以前n1 一樣 次次問學校野就唔答我...

其實佢都唔係交待得好清楚, 只係我不停套料, 佢少少咁講番俾我聽, 我再自己重組故事. 再加上哥哥會不時問下佢有無自選呀, 有無做乜, 做乜, recall 番佢先話有

醒目開學勳章

熙哲媽,
我問亞仔佢又係十問九唔知啦

朗朗媽,
朗朗真係好醒呀~ 全靠佢我先知多d 學校教咗d 咩, 同埋滿足到我既好奇心
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

朗朗媽,
多謝朗朗的描述上堂程序,好叻呀 ,起碼知道他們上堂做什么。問阿仔上堂做什么,次次回覆“吾知窩”!!

hi pamelaywy

係呀, 我細女應該係1101 or 1012出世 :)
我細仔讀隔離班, 上幼愛

朗朗好叻仔, 識得講返哂d 程序出黎, 連感謝文都識!
(我聽過佢唸一次..不過係響細仔發開口夢個陣!)
就算我套我細仔,佢都唔肯講
有時放學打電話俾我話 今日好開心呀, 返學唱歌仔..
我問佢唱咩歌仔咁開心, 佢話.唔知呀!
一舊飯咁
試過有一日 佢放學之後好累 hb問佢做咩咁累既
佢話, 今日聽故事要坐定定 坐得好直 好累呀!!

原帖由 pamelaywy 於 10-9-8 10:27 發表

aloymon,

如果無記錯, 我係咪同你係1101 媽媽會傾過計那個呀 ?
真有緣呀, 你第二個小朋友都讀上幼望....
大家多o的交流下
]

原帖由 aloymom 於 10-9-10 01:33 發表
hi pamelaywy

係呀, 我細女應該係1101 or 1012出世 :)
我細仔讀隔離班, 上幼愛

朗朗好叻仔, 識得講返哂d 程序出黎, 連感謝文都識!
(我聽過佢唸一次..不過係響細仔發開口夢個陣!)
就算我套我細仔,佢都唔肯講
...

呢個星期佢地應該學咗唱早晨歌, 放學歌
早晨歌大概係:
"早晨呀, 早晨呀, 我歡喜見你,
早晨呀, 早晨呀, 上天也歡喜" (可能歌詞有錯)
放學歌
"啦啦啦, 現在放學啦, 讀書遊戲暫時停止啦
背起書包回家去, 唱著回家xxx"
老師亦教了書後那首詩歌:
小寶寶, 咪咪笑, 背著書包上學去.
星期五老師教了數數字 (教數一)

原帖由 pamelaywy 於 10-9-11 12:10 發表

早晨歌大概係:
放學歌
背起書包回家去, 唱著回家xxx" ...

多謝朗朗媽報料
不過點解我唔見你講最後果首歌既?
你係唔係講"上學了"果本書呀?
最後首兒歌係"來來來, 來上課,來遊戲,來唱歌,上學樂趣多"

原帖由 pamelaywy 於 10-9-11 12:10 發表

早晨歌大概係:
放學歌
背起書包回家去, 唱著回家xxx" ...

記錯了, 不是書後, 而是好像是課室內的短詩

朗朗媽

唔該哂你! 等我聽真d阿仔唸咩口黃先!

原帖由 pamelaywy 於 10-9-12 22:27 發表

]

原帖由 pamelaywy 於 10-9-12 22:27 發表

ICIC 真係羨慕朗朗會講番咁多學校既野你聽
好彩有佢呢個小線人
thanks!!!

9月2日的電視內容應該係講一隻唔沖涼嘅bear。

原帖由 pamelaywy 於 10-9-8 10:25 發表

根據朗朗這幾天的描述
九月一日: 開始食茶點後, 老師教小朋友諗感謝文
"感謝主, 賜我食, 求祝福, 保我力, 逢主名求, 阿門"
九月二日: 有看大電視, 內容不肯定, 應該看一些與主題書有關的卡通
九月三日: 老師講了一 ...

這兩天我帶朗朗返學, 見到桌上己經沒有玩具了. 每個小朋友要學習自己從書包取出手冊蓋印和體溫表給老師檢查. 然後自已去圖書角取圖書看.
另外, 朗朗尋日好開心同我講, 終於去到家庭角玩. (家庭角只有五個QUOTA, 手快有手慢無, 所以小朋友個個都好想排到入去玩)

原帖由 pamelaywy 於 10-9-14 09:29 發表
這兩天我帶朗朗返學, 見到桌上己經沒有玩具了. 每個小朋友要學習自己從書包取出手冊蓋印和體溫表給老師檢查. 然後自已去圖書角取圖書看.
另外, 朗朗尋日好開心同我講, 終於去到家庭角玩. (家庭角只有五個QUOTA, 手快 ...

我呢排唔舒服都無帶仔仔上學..唔知原來已經無玩具玩.
家庭角有咩玩架 ? 等我番去都問下仔仔有無入去玩先

原帖由 NICOLE123 於 10-9-14 09:46 發表

我呢排唔舒服都無帶仔仔上學..唔知原來已經無玩具玩.
家庭角有咩玩架 ? 等我番去都問下仔仔有無入去玩先

Dear Nicole,

你要保重了. 我都O岩O岩過咗最唔舒服階段, 叫做好少少.
家庭角應該有類似煮飯仔, 洗手盤等玩具, 讓小朋友模仿家人活動.
而家佢地仲細同未熟, 遲O的會好好玩. 因為我大囝以前, 大少少會同我講XX 扮爸爸, XX 扮媽媽, 佢就扮哥哥, XX 扮妹妹, 然後幾個同學係家庭角玩一家人遊戲. 好搞笑!

原帖由 pamelaywy 於 10-9-15 10:30 發表

家庭角應該有類似煮飯仔, 洗手盤等玩具, 讓小朋友模仿家人活動.
而家佢地仲細同未熟, 遲O的會好好玩. 因為我大囝以前, 大少少會同我講XX 扮爸 ...

hi 各mami好,我不是你們那班的,不過亦會留意其他班的topic,想知多少少.請見諒.你地就好la,可以向門口望到班內情況,仲話入到去見到貼著的詩歌,我仔上幼光,我而家班裡有幾張台都望唔到,因一小朋友一入課室老師便叫我們可以走,不同你地其他班可在課室門外望望,有時真的想看一看小朋友的情況,但每次結果都是被老師叫走,作為父母老師開到口,亦不好意思望了.不過這情況好像只發生在光班,其他班課室係可以望下的.
好彩有各班mami有報料,可了解一二.多謝各mami

原帖由 pamelaywy 於 10-9-15 10:30 發表

而家佢地仲細同未熟, 遲O的會好好玩. 因為我大囝以前, 大少少會同我講XX 扮爸 ...

朗朗媽,
今早送熙哲上班房時見到朗朗喊呀. 不過我見到既時候係已經喊完. 我見副校長仲係度同佢傾幾. 唔知咩事呢

原帖由 NICOLE123 於 10-9-16 09:51 發表

朗朗媽,
今早送熙哲上班房時見到朗朗喊呀. 不過我見到既時候係已經喊完. 我見副校長仲係度同佢傾幾. 唔知咩事呢

Nicole

係呀, 今朝朗朗喊, 我走時佢己經喊, 不過饒老師示意叫我走. 事緣前一日朗朗收拾東西時發夢, 叫了幾次他都無收拾, 所以鄧老師叫了他名要他收拾. 他以為老師責罵他, 而且他是那一種很在意別人覺得他做不到的人, 所以就哭了起來. 昨天跟他說了好幾遍, 提示他老師說的事要快手快腳做 (他是一個 "芝油"的人), 所以今朝老師一說要拿手冊, 他覺得又好像要責備他做得慢, 所以忍不住又流眼淚.....
他可能未返過學, 很多學校的routine 他未適應, 覺得自己做慢了就是比別人差, 所以很在意.

原帖由 pamelaywy 於 10-9-16 20:54 發表

Nicole

係呀, 今朝朗朗喊, 我走時佢己經喊, 不過饒老師示意叫我走. 事緣前一日朗朗收拾東西時發夢, 叫了幾次他都無收拾, 所以鄧老師叫了他名要他收拾. 他以為老師責罵他, 而且他是那一種很在意別人覺得他做不到的 ...

朗朗媽,
原來如此, 鄧老師都話熙哲有時遊雲 而且自尊心好強.
有一日熙哲同我講聽唔到老師講野 可能其他小朋友嘈/ 佢自己去左遊雲. 咁我寫左紙仔同老師講. 老師同所有同學講如果佢地聽唔清楚老師講野要舉手. 熙哲就好在意覺得老師係話佢囉.
小朋友既思想真係難捉摸

報告一下上週做過的事先:(根據朗朗的描述)

1) 有到音樂室唱歌, 唱了好朋友, 早晨歌等
2) 上星期有為大圓圈的填色.
3) 運動日有得玩滑梯同豆袋
4) 外籍老師終於上課教B, 老師叫MISS MARISA
5) 上星期老師教小朋友握筆, 教的方法是要小朋友用手指做出TICK (或數字7), 然後握筆. 老師仲話 " 支筆不要太高, 又不要太低,中間剛剛好" -- 因為朗朗係講"不要"而唔係口語的"唔好", 所以似係COPY 老師番說話.

朗朗唱晒成首<<好朋友>> 出來, 好搞笑, 歌詞大概
你是我的朋友, 分享我的喜與憂
手牽手, 一起走, XXXXXX (這句朗朗有唱, 不過是我忘記了)