用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2010年K1 上幼望

有無上幼望既家長呀?
星期一開學了.
大家加油呀!

醒目開學勳章

Hello~ 同學仔~ 請多多指教~

棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

my kid cried all along during the briefing....

原帖由 NICOLE123 於 10-8-28 15:53 發表
有無上幼望既家長呀?
星期一開學了.
大家加油呀!

我仔係星期5坐近門口老師拎左佢份書出去同大家對書果個呀

大家要保持聯絡,多多提點呀

My son "Him Him"
Hello everymame & every classmates  請多多指教

Just want to say hello to every classmate, uncle and auntie! My daughter was busily cooking her own food during the briefing.  

我仔剛打電話比我
話好好玩
好鍾意鄧老師
今日有2個小朋友喊...
我仔衰到叫佢地喊細聲d

原帖由 NICOLE123 於 10-8-30 10:34 發表
我仔剛打電話比我
話好好玩
好鍾意鄧老師
今日有2個小朋友喊...
我仔衰到叫佢地喊細聲d

等我都報到下先....
我囝係朗翹, 大家多多指教.
佢今日被分配到 "車車組" (好似係, 聽到老師講)
我大囝都係之前讀培幼的, 如果有o的咩問題, 可能我會幫得上忙, 盡量解答大家

原帖由 pamelaywy 於 10-8-30 12:24 發表

等我都報到下先....
我囝係朗翹, 大家多多指教.
佢今日被分配到 "車車組" (好似係, 聽到老師講)
我大囝都係之前讀培幼的, 如果有o的咩問題, 可能我會幫得上忙, 盡量解答大家 ...

hi 朗朗媽, 我係熙哲媽呀
我無問到我仔係咩組. 見佢係坐係近窗既後排坐位
我想問下 果日老師派既既延展習作有咩用架 ? 係唔係我地自己係屋企同佢玩架 ?

thanks!

原帖由 NICOLE123 於 10-8-30 12:32 發表

hi 朗朗媽, 我係熙哲媽呀
我無問到我仔係咩組. 見佢係坐係近窗既後排坐位
我想問下 果日老師派既既延展習作有咩用架 ? 係唔係我地自己係屋企同佢玩架 ?

thanks! ...

熙哲媽, 真係好開心認識你呀 !!
o個本延展習作, 係要o黎follow up 學校教o既課題, 有o的故事, 有o的認字, 有o的延伸問題咁.
我k1 o個年都有同大囝睇下當備課, 不過k2 開始懶了, 沒有再做. 不過有時間, o個套習作都唔錯o既親子活動o架 !!

原帖由 pamelaywy 於 10-8-30 13:01 發表

熙哲媽, 真係好開心認識你呀 !!
o個本延展習作, 係要o黎follow up 學校教o既課題, 有o的故事, 有o的認字, 有o的延伸問題咁.
我k1 o個年都有同大囝睇下當備課, 不過k2 開始懶了, 沒有再做. 不過有時間, o個套習作都 ...

朗朗媽,
thanks!! 明白哂.
我之前仲係度諗會唔會同朗朗一班呢.結果真係咁岩.果日仲要坐埋一齊. 朗朗咁叻仔真係要提點下熙哲呀

大家好! 囝囝係上幼愛, 有無小朋友都係愛班呀?

原帖由 Sugarcream 於 10-8-30 14:20 發表
大家好! 囝囝係上幼愛, 有無小朋友都係愛班呀?

我仔上香兒果班有2個都係幼愛呀

原帖由 NICOLE123 於 10-8-30 14:25 發表

我仔上香兒果班有2個都係幼愛呀

IC! 唔知BK有無呢?!

BTW, 囡囡係PC升小二, 日後有咩問題大家可以多多交流!  :

hi 我仔仔係讀上幼愛
開頭都怕佢唔肯返學
今日我特登請假(heehee, 特登將產檢調去今日朝早)去接佢返學放學
好彩佢都冇喊 只係好慢熱 起初十問九唔應...
我見培正的小朋友返學都冇乜點喊 好叻!

sugarcream,
我想問問, 培幼上培小 課程銜接到嗎? 培小係普教中, 培幼響普通話方面支援足夠嗎?

原帖由 Sugarcream 於 10-8-30 14:32 發表

IC! 唔知BK有無呢?!

BTW, 囡囡係PC升小二, 日後有咩問題大家可以多多交流!  ::" />
]

原帖由 aloymom 於 10-8-31 01:14 發表
hi 我仔仔係讀上幼愛
開頭都怕佢唔肯返學
今日我特登請假(heehee, 特登將產檢調去今日朝早)去接佢返學放學
好彩佢都冇喊 只係好慢熱 起初十問九唔應...
我見培正的小朋友返學都冇乜點喊 好叻!

sugarcream,
我想問 ...

aloymom :
培幼課程好淺, 英文三年都只係學PHONICS! 上到小學就要默書測驗考試, 測驗考試已經有comprehension!  所以小朋友都要適應下架! 不過, 我又覺得小朋友適應力係好快既, 反而係我要適應耐d! 普通話方面, 上年開始小一中文已經全普通話教, 我個囡三年幼稚園生涯都無接觸過, 當初都有擔心, 所以係暑假搵人教下佢拼音囉, 頭一兩個月佢都話唔係好明老師講咩, 但之後就完全無問題啦, even係屋企都好肯去講普通話! 所以我覺得小學普教中非常好! 我自己會覺得唔駛過份擔心, 上左小學只要肯溫習, 測驗考試都唔會差得去邊! 所以好好俾小朋友enjoy下三年幼稚園生活啦!

sugarcream
唔該哂你!
我知培幼係比較輕鬆既幼稚園
但印象中培小要求比較高同嚴
所以先問問!

我仲有個大仔讀P3, 不過唔係培小, 黎緊仲有個細出世
真係分身不暇... 冇咩時間理細仔
有d擔心依家幼稚園唔打好個底 上培小會好吃力

原帖由 Sugarcream 於 10-8-31 11:17 發表

aloymom :
培幼課程好淺, 英文三年都只係學PHONICS! 上到小學就要默書測驗考試, 測驗考試已經有comprehension!  所以小朋友都要適應下架! 不過, 我又覺得小朋友適應力係好快既, 反而係我要適應耐d! 普通話方面, 上 ...
]

原帖由 aloymom 於 10-8-31 15:15 發表
sugarcream
唔該哂你!
我知培幼係比較輕鬆既幼稚園
但印象中培小要求比較高同嚴
所以先問問!

我仲有個大仔讀P3, 不過唔係培小, 黎緊仲有個細出世
真係分身不暇... 冇咩時間理細仔
有d擔心依家幼稚園唔打好個底 上 ...

依家肯生3小朋友既家庭好少, 要照顧佢地都好忙, 你真係好叻! 請收pm!

有無家長知道而家佢地番學個流程係點 ?
有咩玩 ?
我仔十問九唔答

原帖由 NICOLE123 於 10-9-8 09:58 發表
有無家長知道而家佢地番學個流程係點 ?
有咩玩 ?
我仔十問九唔答

根據朗朗這幾天的描述
九月一日: 開始食茶點後, 老師教小朋友諗感謝文
"感謝主, 賜我食, 求祝福, 保我力, 逢主名求, 阿門"
九月二日: 有看大電視, 內容不肯定, 應該看一些與主題書有關的卡通
九月三日: 老師講了一個有關小鴨子找媽媽的故事
九月六日: 第一天運動, 學習排隊, 同埋有教跑同跳 (朗朗仲示範動作, "跳跳, 拍拍拍 (拍手三下))
九月七日: 都有落地下操場, 不過小朋友排隊仲未得, 所以都係練習集隊為主 (朗朗仲不停問老師點解仲未可以玩體育玩具, 搞到老師一放學就向我解釋話小朋友未排好隊, 所以無得玩, 要先訓練常規才開始玩和學習)
昨天還有自選時間, 朗朗用一些美勞用品做了一張類似書簽的東西

培幼很著重常規訓練的, 所以這星期我想都是以訓練課室常規, 秩序, 聽指令, 排隊等為主. 不是說笑, 我係大仔K1 那年曾經靜靜在門口看過他們自己交手冊, 交功課等程序, 非常有條理, 相信就是老師早期花的時間和功夫