用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM K1 am class 報到
樓主: Smallpigbb
go

KM K1 am class 報到

Thx for your reply
how about Thur & Fri ?

原帖由 小曳人 於 10-9-9 09:18 發表

Mon/Wed -exercise books, 2 pages x2 (circle / color)
Tue - draw lines

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 sofiamama 於 10-9-9 11:49 發表
Thx for your reply
how about Thur & Fri ?

未知~
恐龍家

我小朋友也是剛升K1,但學校沒有用OST。
請問KM教的第一本 OST reader叫咩名,我想search下library有無借返嚟俾我小朋友睇。
其實深唔深呢?你哋啲小朋友教完後可以自己閱讀嗎?

原帖由 小曳人 於 10-9-9 09:13 發表

oxford story tree, level 1 (red)

[quote]原帖由 JC102 於 10-9-9 09:51 發表
心悅媽,心悅咁掛住日勤,真係好窩心!!!!!

係呢,你地報左咩興趣班,日勤爸就想同佢報3個

但我就怕會他吃不消,所以我仲未交回條!!! [/quote

日勤媽媽,

我今次只係報普通話,其他都唔報喇,我個女上年試過一個課程報三班無問題,不過提提你要記得帶茶點同水俾日勤,仲有最好同老師講安排食茶點o甘就OK喇。

日勤點呀?佢邊組呀?我個女話佢自己係黃組我就唔知道喇。

[quote]原帖由 AdrienneBB 於 10-9-1 16:09 發表

K1AA
嘉淇
翊洺
梓揚 (Justin)
Marcus
煥琳 Adrienne

K1CA
恐龍仔
CARY
CLOVIS

煥琳 Adrienn媽媽,

你好呀,我知道你個女女係點o既樣喇,因為我係每日自己接送o既,我見到o個個應該係你先生嚟接放學,你女女都好cute,我個女都話自己o個班有個女仔叫呢個名。

淇淇媽,
最終都係報左3個,希望對佢唔係太辛苦
係呢,同邊個老師講呀叫佢地俾茶點及水呀?

日勤都係同我講佢係黃組,佢都有話同淇淇一組,佢依家返學都ok,佢都好鐘意搭校車,不過我每日都問佢有無係學校瞓著,佢每日都話有,激c我,希望慢慢來!!!!

原帖由 JC102 於 10-9-10 10:11 發表
淇淇媽,
最終都係報左3個,希望對佢唔係太辛苦
係呢,同邊個老師講呀叫佢地俾茶點及水呀?

日勤都係同我講佢係黃組,佢都有話同淇淇一組,佢依家返學都ok,佢都好鐘意搭校車,不過我每日都問佢有無係學校瞓著,佢每日都話有 ...

日勤媽媽,

我o個時係同馮老師講o家,我話幫淇淇報咗三班呀,佢就幫我同負責老師講囉,不過我個女無話同日勤一組呀,仲話有D同學唔識。

Hello!

好耐無上黎嘞! KM而家日日有功課? 咁都好, 等佢地習慣下日日做功課. Elvin仲係每日响度玩玩玩.

其實我幾鍾意Phonics 同PTH班, 我覺得佢地多多少少都學到野架喎.

我呢边都收到通告, 星期六都有興趣班嘞 - science workshop. 唔知得唔得既呢?

原帖由 Smallpigbb 於 10-9-10 16:37 發表

日勤媽媽,

我o個時係同馮老師講o家,我話幫淇淇報咗三班呀,佢就幫我同負責老師講囉,不過我個女無話同日勤一組呀,仲話有D同學唔識。

醒目開學勳章

原帖由 Ina 於 10-9-10 21:14 發表
Hello!

我呢边都收到通告, 星期六都有興趣班嘞 - science workshop ...

science workshop 應該幾好玩喎!
最近有朋友幫間新開嘅learning centre搞類似嘅班, 我俾咗d意見.. 真係諗起都學得好玩!
聽日我就帶隻恐龍去試堂.. 期待ing..

ps 可惜個中心响cwb啦.. 如果响九龍嘅..可以叫埋大家去玩!

日勤媽媽,

我個女話係同日勤一組呀,黃組,仲有力丰呀,即係佢o地成日叫o個個力力,唔知道你有無印象,其他組員佢就話唔知道,不過我都有問佢日勤係咪o係學校o訓覺,佢話日勤無o訓wor,真係唔知道係咪真喇。

hello hello,等我都黎報到先!!!
我係K1BA一正媽媽,我個仔應該係唯一一個男仔係戴眼鏡嘅!如果有接送的家長,我諗都見過我個仔,我個仔今年就爸爸送返學嫁!各位,多多指教!
話時話,咁少K1B嘅同學仔?
常存喜樂、感恩和樂觀的心,勇往直前吧!

原帖由 bonnielhp 於 10-9-11 00:02 發表
我係K1BA一正媽媽,我個仔應該係唯一一個男仔係戴眼鏡嘅!如果有接送的家長,我諗都見過我個仔,我個仔今年就爸爸送返學嫁!各位,多多指教!
話時話,咁少K1B嘅同學仔? ...

hello,正正媽媽,

我知道你個仔仔係點樣o既,佢好得意o家,我個女咪唯一一個帶眼鏡o家囉同你仔一樣, 又唔洗講指教,大家交流o下咋,我見到你個仔放學好似搭校車。

原帖由 bonnielhp 於 10-9-11 00:02 發表
話時話,咁少K1B嘅同學仔? ...

你終於黎拿

去年申請N班唔收,多數K班都係由N班升上,有無家長知大概有幾多位for外面的人申請K班呢?

醒目開學勳章

原帖由 deen 於 10-9-11 06:42 發表
去年申請N班唔收,多數K班都係由N班升上,有無家長知大概有幾多位for外面的人申請K班呢?

11 out of 20 are new classmates in my boy's class.

初初個個都交留位費, 新apply既多數係waiting, 要等到5月註冊後就會有位call你

Yes seemed that half of the class are from outside students.

其實N班一向都有成20幾人,大概會收返70% o既人,但當中呢D小朋友都會去考其他學校亦會轉去心儀o既幼稚園,所以你大概預一班收10個人到啦,好似我個女o個班就有13個係新生,10個係舊生。

原帖由 Smallpigbb 於 10-9-11 00:17 發表

hello,正正媽媽,

我知道你個仔仔係點樣o既,佢好得意o家,我個女咪唯一一個帶眼鏡o家囉同你仔一樣, 又唔洗講指教,大家交流o下咋,我見到你個仔放學好似搭校車。 ...

咦!你話你個女戴眼鏡,咁我有D印象,係咪紅色眼鏡?好似暑期班時見過!係呢,你囡因乜原因戴眼鏡?我仔係因為遺傳我的大散光呀!
對呀!我仔今個學年開始,爸爸送返學,放學搭校車,因為頂唔順朝早要坐成九個字先返到學校呀!

原帖由 elmolly 於 10-9-11 02:07 發表

你終於黎拿

嘩哈哈哈!係呀!唔抵得你地傾得咁開心囉!