用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM K1 am class 報到
樓主: Smallpigbb
go

KM K1 am class 報到 [複製鏈接]

原帖由 ChanCSCathy 於 10-9-5 22:52 發表
KM返學第一個week已經有功課同要睇reader拿,咁快嘅。

心悅o甘掛住D同學仔,希望心悅鐘意新學校啦,係呀,有本reader喇,其實做功課呢D咪考亞媽o既EQ囉, 好彩淇淇都肯做,而且又鐘意做。

唉, 我家大小姐無論返邊間學校都有本事發揮佢唔見野既本息, 今日已經唔見左件外套

有reader同功課好呀, 起碼d野清清楚楚, 知道晒進度呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 elmolly 於 10-9-6 15:59 發表
唉, 我家大小姐無論返邊間學校都有本事發揮佢唔見野既本息, 今日已經唔見左件外套

有reader同功課好呀, 起碼d野清清楚楚, 知道晒進度呀

本reader背後有印仲有其他level, 我家大少叫我買哂俾佢!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-9-6 17:00 發表

本reader背後有印仲有其他level, 我家大少叫我買哂俾佢!

買喇買喇, 比晒籍口你買野

買返黎睇完借比我地睇

原帖由 elmolly 於 10-9-6 15:59 發表

呢個咪係霖霖囉,你都應該習慣啦,霖霖媽。

嘩,亞曳人o甘勤力呀,真係勁wor。

原帖由 kerkermui 於 10-9-3 20:57 發表

幼兒班呀

thx.........

想問下,係咪每日都會有功課做架?
琴晚好夜先返到屋企,打開書包睇先知原來第一日已經有功課要做。

嘩..........成夜晚9點半先同阿仔做功課,好彩佢好鐘意做,做完仲問有無,佢仲想做,真係好好笑。咁鐘意返學,又鐘意做功課,好安慰。

唔知今日要唔要做家課呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 fafa_yim 於 10-9-7 17:02 發表
琴晚好夜先返到屋企,打開書包睇先知原來第一日已經有功課要做。

嘩..........成夜晚9點半先同阿仔做功課,好彩佢好鐘意做,做完仲問有無,佢仲想做,真係好好笑。咁鐘意返學,又鐘意做功課,好安慰 ...

我尋晚都好夜先check書包, 好在睇一睇咋!
隻衰豬唔肯油顏色.. 氹咗一大輪先搞掂~ 唉!
恐龍家

原帖由 fafa_yim 於 10-9-7 17:02 發表

嘩..........成夜晚9點半先同阿仔做功課,好彩佢好鐘意做,做完仲問有無,佢仲想做,真係好好笑。咁鐘意返學,又鐘意做功課,好安慰 ...

係呀,每日都有功課做呀,第一日返學已經派咗張通告話每日o既功課準備,除了星期二每日都有兩樣功課,星期五仲有三樣o添,今日係星期二有連線練習呀,你揾o下書包有本黃色簿o既,就係喇。

我都覺得佢o地好鍾意做功課wor,其實上年已經有親子工作紙每個星期都要做,今年就多過以前啦,因為始終都升咗班。

咦, 好多同學仔都3歲幾, 我女(0711)會唔會係全班最細?

醒目開學勳章

原帖由 余魚媽 於 10-9-8 18:56 發表
咦, 好多同學仔都3歲幾, 我女(0711)會唔會係全班最細?

有無留意課室個壁佈板呀?
c班都應該有2個小朋友11月出世架!

頭先班主任打俾我..講返仔仔返學嘅情況, 無乜問題, 係成日做埋d危險動作同坐唔定! 我問老師, 有無同N班個班主任傾過, 佢話有~  希望吳老師都好似黃老師咁, 唔好厭棄呢個麻煩人就好喇!
另外, 吳老師都好利害, 佢留意都呢隻曳人唔望人對眼! 面試大忌! 我地都不停提住要睇人對眼架喇, 希望老師有辦法啦..

btw, c班得9個舊生咋! 所以.. 其實真係走咗好多同學仔呀!

原帖由 kerkermui 於 10-9-8 20:21 發表

頭先班主任打俾我..講返仔仔返學嘅情況, 無乜問題, 係成日做埋d危險動作同坐唔定! 我問老師, 有無同N班個班主任傾過, 佢話有~  希望吳老師都好似黃老師 ...

恐龍媽,

估唔到你個仔同我個女都有兩樣o野都幾相似,因為我個女唔take nap都係會癲癲地,而且佢又係好鍾意講o野唔望住人,教咗好耐都仲o係o甘,好激氣o家。

我自己覺得吳老師係幾好o家亦都好細心,我有個朋友上年K1下午班就係佢做班主任,佢對吳老師o既評語都唔錯,而且我又自己接送呢,都有時會同吳老師傾計,佢又有同我個女講o下o野o甘。

I want to apply KM K1 for my child next year. I am interested in their curriculum, can you tell which readers are they using for K1?  

I want to apply KM K1 for my child next year. I am interested in their curriculum, can you tell in more details the kind of homework your child need to finish from Monday to Friday?  

Also, can you tell for teaching Chinese,what books are KM using or they have their own materials?

原帖由 Smallpigbb 於 10-9-7 17:35 發表

係呀,每日都有功課做呀,第一日返學已經派咗張通告話每日o既功課準備,除了星期二每日都有兩樣功課,星期五仲有三樣o添,今日係星期二有連線練習呀,你揾o下書包有本黃色簿o既,就係喇。

我都覺得佢o地好鍾意做功課wor,其實上年 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 sofiamama 於 10-9-9 08:27 發表
I want to apply KM K1 for my child next year. I am interested in their curriculum, can you tell which readers are they using for K1?  

oxford story tree, level 1 (red)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 sofiamama 於 10-9-9 08:32 發表
I want to apply KM K1 for my child next year. I am interested in their curriculum, can you tell in more details the kind of homework your child need to finish from Monday to Friday?  

Also, can you t ...

Mon/Wed -exercise books, 2 pages x2 (circle / color)
Tue - draw lines
恐龍家

心悅媽,心悅咁掛住日勤,真係好窩心!!!!!

係呢,你地報左咩興趣班,日勤爸就想同佢報3個

但我就怕會他吃不消,所以我仲未交回條!!!

原帖由 Smallpigbb 於 10-9-8 23:06 發表

恐龍媽,

估唔到你個仔同我個女都有兩樣o野都幾相似,因為我個女唔take nap都係會癲癲地,而且佢又係好鍾意講o野唔望住人,教咗好耐都仲o係o甘,好激氣o家。

我自己覺得吳老師係幾好o家亦都好細心,我有個朋友上年K1下午班就 ...

我個曳人都係唔望人, 你地就好啦, 我前兩日打返學校, 打左兩個鐘先打通, 重要個老師講完就即刻收線. 唔知其他學校係咪咁, 可能係比KM/馮老師縱壞左

Hi! 恐龍媽,我耐唔中都有睇你個BLOG架,估唔到小朋友做埋同班同學TIM!
9月1-2我都要返工,無去學校,第一日係DADDY陪,第二日係姑媽陪堂,所以無睇到壁佈。

班主任係咪會打電話比每個家長?我無接過學校電話WOR。

我囡係細囡都擔心跟唔跟得上,不過學校係有辦法!我囡返學幾日我已經見到有D進步。EG。油顏色,以前無耐性亂畫,依家會小心左,邊油邊講:要小心D,唔好出界。

家長會當日我有去,班主任比我感覺幾陽光,希望亞囡會鍾意佢,聽教聽話。

原帖由 kerkermui 於 10-9-8 20:21 發表

頭先班主任打俾我..講返仔仔返學嘅情況, 無乜問題, 係成日做埋d危險動作同坐唔定! 我問老師, 有無同N班個班主任傾過, 佢話有~  希望吳老師都好似黃老師 ...
‹ 上一主題|下一主題