用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM K1 am class 報到
樓主: Smallpigbb
go

KM K1 am class 報到 [複製鏈接]

原帖由 JC102 於 10-9-3 10:15 發表
今曰曰勤返学係学校樓梯已經想喊

話要我陪,好彩有蓮姐過黎拖住先行上樓

你地今曰順利嗎?

e, 日勤媽咪, 你黎喇, 舊年都唔見你黎傾既

聽講日勤今年無喊好叻喎

原帖由 JC102 於 10-9-3 10:15 發表
今曰曰勤返学係学校樓梯已經想喊

話要我陪,好彩有蓮姐過黎拖住先行上樓

你地今曰順利嗎?

我個女話日勤無喊呀,可能見你o係度至喊,無問題呀我個女都無喊校長仲送個貼紙俾佢o添。

My son should be at K1BA.  Any parents here?

K1AA
嘉淇
翊洺
Marcus
煥琳 Adrienne

K1BA
梓揚 (Justin)

K1CA
恐龍仔
CARY
CLOVIS

Kei Kei mammy, pls wait for me as well. [/quote] ... [/quote]

[quote]原帖由 elmolly 於 10-9-3 11:13 發表

e, 日勤媽咪, 你黎喇, 舊年都唔見你黎傾既

聽講日勤今年無喊好叻喎 [/quot

應該係我同小彤媽媽講開我o地o係度開咗個post日勤媽媽咪o黎傾o下囉。

我來凑熱鬧

頭先鍾老師打來話曰勤上左課室後都無咩喊

但就成日問幾時放学,激死

曰勤都有貼紙,都係話校長送

仲話MISS FUNG無番去左睇医生

我想問依家係咪無手冊架?

霖霖媽,好耐無見,霖霖返学開心嗎?

原帖由 JC102 於 10-9-3 14:10 發表
我來凑熱鬧

霖霖媽,好耐無見,霖霖返学開心嗎? ...

日勤o甘趕住放學o既, 係囉,我個女都話日勤真係無咩點喊,但亞女就話馮老師因為落雨塞車好遲至返到呀,唔係話佢睇醫生wor,但大家講o既係一樣因為馮老師都係遲咗返,所以就趙老師幫鍾老師手睇住D小朋友wor。

仲有今日已經有功課喇,得兩頁紙,仲有講咗個英文故事呀,我個女返到嚟食完飯係o甘睇,又叫我講。

手冊我估可能今個禮拜無掛,因為我都無見到o係書包,但我記得上年已經有。

我來凑熱鬧

日勤咁叻既, 識得問幾時放學

霖霖呀...你真係考起我, 佢唔講真話架

日勤呢? 開學見到d同學開唔開心呀?

請問有需要報學校興趣班嗎?
無校車,好麻煩.

我仔仔應該習慣左返學,而問佢都話鐘意呢KM,所以返學好開心。

放學仲話吳老師送左份禮物俾佢,不停係度玩。

但放學返來睇書包,已經有功課要做啦。兩頁紙,雖很簡單,但我還不太習慣這麼要要做功課。

另外,有本故事書,阿仔好鐘意,不停叫我講。但睇睇後面有頁紙,原來睇完要識好多問題的,爸爸說好像我們以前小學才學這些問題呢。

最後,有張秋季活動,唔知舊生(我地第一年入讀)之前有無讀過呢?邊個課程好呀?我想報Phonics and Effective Chinese Learning ,但好似撞左時間。

請問K1係咪即係幼低班呀???

原帖由 Smallpigbb 於 10-9-2 07:06 發表

嘩,無炒牌真係好好彩喇,你下次唔好“博”啦,因為好多時學校門口都有交通警o家,我o地以前都有唔少家長o既車俾人炒過,至於你話返錯組通常老師都唔會話你o既,而且都返咗嚟喇,唔通叫你走咩。 ...

係呀,好好彩。
唔會有下次啦,因為下星期一開始坐校巴。

原帖由 余魚媽 於 10-9-3 20:18 發表
請問有需要報學校興趣班嗎?
無校車,好麻煩.

我諗睇你自已興趣?
因為我本身都想幫仔仔報Phonics的,跟學校報好似有信心d呀。

我都覺得無校車好麻煩。

咁你會唔會報呀?

原帖由 kerkermui 於 10-9-2 13:55 發表
c班都好多新同學呀!
恐龍仔friend嗰d全部唔見哂!!!! 唉~
原來K1得20個人一班 (班房容量=22) , 仲要收外來生, 咁一定走好多啦!

今日做勞作時.. 發現個奇怪現象: 全部小朋友嘅家長都急不及待咁幫手做埋一份, 但我就手 ...

我地同班架喎。但我都仲未認到恐龍仔個樣tim...........
我都好少幫手做勞作喎。但真係見到好多同學仔媽媽幫手做。
恐龍仔個中文名最後一個字係乜野呀?我個仔係軒呀。

原帖由 elmolly 於 10-9-2 15:39 發表

A組果位新同學, 係咪就係返錯組既媽媽?

kaka.. 我都諗緊係咪講緊我。

醒目開學勳章

原帖由 fafa_yim 於 10-9-3 20:19 發表
請問K1係咪即係幼低班呀???

幼兒班呀

醒目開學勳章

原帖由 fafa_yim 於 10-9-3 20:30 發表

我地同班架喎。但我都仲未認到恐龍仔個樣tim...........
我都好少幫手做勞作喎。但真係見到好多同學仔媽媽幫手做。
恐龍仔個中文名最後一個字係乜野呀?我個仔係軒呀。 ...

整個咁樣衰嘅大頭相就係唔想俾人點相嘛!
你呢兩日返A定B組架? 我地返A架..
小兒叫.. "笙笙"呀~
我都未update個blog, 得閒去我個blog度探我地啦 (又賣廣告~~)

日勤真係叻仔左好多....

今朝返入學校, 校長已經比Sticker 小彤喇... 我仲以為佢會ok喇, 點知放學鍾老師話佢有小小 , 之後又冇事了.
小彤好像愈來愈冇鬼用, 小小事都喊... 激死!

原帖由 Smallpigbb 於 10-9-3 15:15 發表

日勤o甘趕住放學o既, 係囉,我個女都話日勤真係無咩點喊,但亞女就話馮老師因為落雨塞車好遲至返到呀,唔係話佢睇醫生wor,但大家講o既係一樣因為馮老師都係遲咗返,所以就趙老師幫鍾老師手睇住D小朋友wor。

仲有今日 ...

原帖由 fafa_yim 於 10-9-3 20:25 發表

我諗睇你自已興趣?
因為我本身都想幫仔仔報Phonics的,跟學校報好似有信心d呀。

我都覺得無校車好麻煩。

咁你會唔會報呀?

其實睇你自己o家咋,唔一定要報o家,不過我就會報普通話。

我o地係幼兒班呀,唔係幼低班呀。

係呀,唔知道點解佢o地好鍾意D reader o家,一返到嚟屋企見到就叫你讀,所以我通常唔俾佢見到我自己睇咗先,如果唔係都唔知道點講。

原帖由 rororo 於 10-9-3 23:18 發表
日勤真係叻仔左好多....

今朝返入學校, 校長已經比Sticker 小彤喇... 我仲以為佢會ok喇, 點知放學鍾老師話佢有小小 , 之後又冇事了.
小彤好像愈來愈冇鬼用, 小小事都喊... 激死!

...

無左個鐵膽陪佢?

日勤媽,你好。

日勤無喊真係好叻呀。諗起舊年開學時有你陪佢都勁喊。

我問過心悅去到新學校有無認識到好朋友,佢答我無。
咁我問佢邊個係佢好朋友,佢答我日勤囉。之前佢都有成日提同日勤玩車車。估唔到無見都掛住佢wor。

我來凑熱鬧

KM返學第一個week已經有功課同要睇reader拿,咁快嘅。
‹ 上一主題|下一主題