用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 2010年度1年級討論區
樓主: kylie_mom
go

2010年度1年級討論區

我是checck 3/9 家課冊時知道要填的.

原帖由 kylie_mom 於 10-9-10 15:46 發表

咦....我尋日收工前上去睇唔見有寫喎, 而且我今日早上都問過囡囡 (我話其他班都有嘞, 妳會唔會漏左係課室呀), 佢話無.

老師尚未派
原帖由 bymummy 於 10-9-9 22:56 發表
各位1C媽咪,我上內聯網度家課冊時知道要”填[用心生活小冊子]p.2-5”, 請問你有冇收到呢本小冊子呢?

請問1B班英文功課"Writing 書P.2 (1-5)各5次"即係邊5句呀 ? Thank you !

原帖由 Chincco 於 10-9-11 23:58 發表
請問1B班英文功課"Writing 書P.2 (1-5)各5次"即係邊5句呀 ? Thank you !

Chincco,

Please check PM

Hi!
我想請問有張通告關於中文考滿分計劃”,唔知有冇家長知道係D乜呢?對學生是否有幫助呢? 係唔係好花時間? ???

原帖由 bymummy 於 10-9-13 23:57 發表
Hi!
我想請問有張通告關於”中文考滿分計劃”,唔知有冇家長知道係D乜呢?對學生是否有幫助呢? 係唔係好花時間? ???

我都好想知呀 ! 係咪一定要參加架 ?

原帖由 cooltungtung 於 10-9-13 08:40 發表

Chincco,

Please check PM

pls check PM

請問大家英文科的細楷y , 係咪好似咁寫的."y"

因老師給我們的樣本是彎彎的y...即係個尾部份會"歐"番起來.

原帖由 jackie_lau2000 於 10-9-15 09:29 發表

因老師給我們的樣本是彎彎的y...即係個尾部份會"歐"番起來.

囡囡嗰班教寫細楷y 條尾是要彎去左手邊的,家長日老師話要統一晒喎........

我見老師的樣本是彎彎的, 但阿囡話老師都係"y"這樣寫的, 我叫佢跟返老師.

原帖由 jackie_lau2000 於 10-9-15 09:29 發表

原帖由 bigtabo 於 10-9-15 09:59 發表
我見老師的樣本是彎彎的, 但阿囡話老師都係"y"這樣寫的, 我叫佢跟返老師.

即係都有2個版本. 我囡講用"y". 但我班有些同學仔又用彎彎的. 所以大家都唔知道. 唔緊要, 等阿囡再講俾我們聽吧.

原帖由 jackie_lau2000 於 10-9-15 10:53 發表

即係都有2個版本. 我囡講用"y". 但我班有些同學仔又用彎彎的. 所以大家都唔知道. 唔緊要, 等阿囡再講俾我們聽吧.

我囡囡寫writing時寫"y"就比老師用紅筆圈住仲要改正添.......

原帖由 cooltungtung 於 10-9-15 12:33 發表

我囡囡寫writing時寫"y"就比老師用紅筆圈住仲要改正添.......

明白..我地果班又沒有哦.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 bymummy 於 13-9-2010 23:57 發表
Hi!
我想請問有張通告關於”中文考滿分計劃”,唔知有冇家長知道係D乜呢?對學生是否有幫助呢? 係唔係好花時間? ???

不一定要參加的, 因遲d學校功課開始多時, 跟本無時間做....

醒目開學勳章 貢獻勳章

開始返全日, 又開始默書, 大家都好忙呀

Class 1D parent, anyone can help?
What should need to do for homework:
數學: 課 5 + 改 1至4?[size=+0]

1D 家長

原帖由 gkmyeung 於 10-9-23 16:56 發表
Class 1D parent, anyone can help?
What should need to do for homework:
數學: 課 5 + 改 1至4?

Hi : 即是數學補充, 之前在15/9 派過, 做CHAPTER 1-4,最後是做一打OR 半打這一頁, 我問囡囡未派.

WINNIE

請問你們有沒有下星期的中英默的範圍哦.

原帖由 winnie1312 於 10-9-23 20:22 發表

Hi : 即是數學補充, 之前在15/9 派過, 做CHAPTER 1-4,最後是做一打OR 半打這一頁, 我問囡囡未派.

WINNIE

Dictation 範圍 1D

原帖由 jackie_lau2000 於 10-9-25 22:40 發表
請問你們有沒有下星期的中英默的範圍哦.

Hi :

我問囡囡 ENG Dict 範圍是 "OUR SCHOOL" page 9-12,

我只是幫她 Dict 有 monitor, english teacher, classroom, classmate, group leader, friend, class teacher 等等。
但她已經背熟好。

Winnie

唔該晒! 你囡囡好叻哦.

原帖由 winnie1312 於 10-9-26 03:13 發表

Hi :

我問囡囡 ENG Dict 範圍是 "OUR SCHOOL" page 9-12,

我只是幫她 Dict 有 monitor, english teacher, classroom, classmate, group leader, friend, class teacher 等等。
但她已經背熟好。 ...