用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 2010年度1年級討論區
樓主: kylie_mom
go

2010年度1年級討論區 [複製鏈接]

不知原因, 衹是老師告知. 可能她們找到更合式的學校.
原帖由 Chincco 於 10-10-20 10:52 發表

退學 !!! 請問知唔知係咩嘢原因呀 ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ELING2004 於 20-10-2010 09:22 發表
昨天囡囡回來時告知已有兩位同學已退學了.

請問妳囡囡讀邊班ka, thanks.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 潁蕎媽媽 於 20-10-2010 10:39 發表
你們好:我囡囡明天小一入學,本人自行分配好位已入表聖家,請問功課量真的很多,默書,Quiz,測驗.............我個人認為小朋友係可以適應的,是一個習慣,她們應該冇問題對嗎?請比意見...... ...

妳意思係明天入讀聖家小一呀, 之前個間唔好咩, 為何半個學期未完就轉校呀???

原帖由 kylie_mom 於 10-10-20 14:37 發表

妳意思係明天入讀聖家小一呀, 之前個間唔好咩, 為何半個學期未完就轉校呀???

我估係明年 (打錯字)

係呀!明年,好希望你們做佢師姐........

每個小朋友資質都唔同,我囡而家K3,我都唔知佢能唔能夠應付,不過我會試,如果她是不能我都願意為她轉校,唔試又點知唔得呢!

I heard it from my daughter too and one of the leaver was sitting in front of her.  The girl told her that her mother found a less homework's school for her.      

原帖由 viving2 於 10-10-20 10:56 發表
女女也說有同學退學了, 不過現在才轉校

醒目開學勳章 貢獻勳章

天氣開始冷, 學校仲未俾冬季校服, 今日早上打去問, 學校回覆要下星期先有, 佢地話校服公司未送回, 吓....我話星期三開始冷了, 小朋友應該點著, 學校話可以著一些厚身的褸.
放學就收到手冊話星期三可以換季, 真係唔明點解會咁遲, 以前幼稚園上星期已經開始換季, 再加上剛剛有颱風到港, 天氣明顯轉涼, 而且校服公司於9月28日已度身, 為何學校等足一個月都不吹促

穿件羊毛衣, 一定夠暖的 (暫時), 而且都派了冷外套, 相信都冇問題. 再穿長些的sock.

另外, 今年我細囡的幼稚園都未換季哦.

原帖由 kylie_mom 於 10-10-25 16:10 發表
天氣開始冷, 學校仲未俾冬季校服, 今日早上打去問, 學校回覆要下星期先有, 佢地話校服公司未送回, 吓....我話星期三開始冷了, 小朋友應該點著, 學校話可以著一些厚身的褸.
放學就收到手冊話星期三可以換季, 真係唔明 ...

hi 各位

想問現在小一係咪用普通話教中文科, 還是由小二開始呢?

原帖由 vvmakyy 於 10-10-31 11:22 發表
hi 各位

想問現在小一係咪用普通話教中文科, 還是由小二開始呢?

小一用廣東話,小二才開始用普通話教......

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 jackie_lau2000 於 25-10-2010 17:16 發表
穿件羊毛衣, 一定夠暖的 (暫時), 而且都派了冷外套, 相信都冇問題. 再穿長些的sock.

另外, 今年我細囡的幼稚園都未換季哦.

是呀, 我打去學校問, 都係叫著長socks, 但係我囡囡話佢排隊時都俾老師話只可以冬季校服才著, 都唔明老師點諗的, 個2日咁大風, 老師大人都著長衫厚褸啦, 難為d學生仲係著夏季加一件薄外套

thanks!

原帖由 cooltungtung 於 10-10-31 12:08 發表

小一用廣東話,小二才開始用普通話教......

原帖由 kylie_mom 於 10-11-1 01:01 發表

是呀, 我打去學校問, 都係叫著長socks, 但係我囡囡話佢排隊時都俾老師話只可以冬季校服才著, 都唔明老師點諗的, 個2日咁大風, 老師大人都著長衫厚褸啦, 難為d學生仲係著夏季加一件薄外套 ...

我囡都穿長sock但沒有問題了. 可能已經容許了.

確實香港已經有15年沒有那麼冷, 大家都可能一時未能適應

至於旅行日, 學校講可能可以穿著自己的藍色褲.(詳情等待中)

大家可以放心了. 相信學校會作出適當的安排.

秋季旅行,學校要求學生一定要穿著長運動褲,如小一學生未收到冬季校服,我相信學校會有好的安排.其實都係供應商的問題,起貨太慢了.

原帖由 jackie_lau2000 於 10-11-1 13:56 發表

我囡都穿長sock但沒有問題了. 可能已經容許了.

確實香港已經有15年沒有那麼冷, 大家都可能一時未能適應

至於旅行日, 學校講可能可以穿著自己的藍色褲.(詳情等待中)

大家可以放心了. 相信學校會作出適當的安排. ...
綽盈媽咪 ;-)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 綽盈媽咪 於 1-11-2010 14:31 發表
秋季旅行,學校要求學生一定要穿著長運動褲,如小一學生未收到冬季校服,我相信學校會有好的安排.其實都係供應商的問題,起貨太慢了.

妳說得對, 是供應商的問題, 因有朋友都是做校服的, 他說大陸出貨遲了

回覆 2# 綽盈媽咪 的文章

唔係喎~新聞話今年係有史以來最凍的一年喎!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 issacmama 於 11-11-2010 10:01 發表
Hi all,
What food/drinks will you prepare for the school picnic?  Any ideas? Thanks.

聽囡囡講佢地有分組, 佢會同鄭老師交換生果, 而食物方面, 我會準備一份三文活(切成4小件), 另數十粒魚蛋加數隻雞翼

原帖由 kylie_mom 於 10-11-11 15:37 發表

聽囡囡講佢地有分組, 佢會同鄭老師交換生果, 而食物方面, 我會準備一份三文活(切成4小件), 另數十粒魚蛋加數隻雞翼

版主,

請看pm, thanks
‹ 上一主題|下一主題