用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010, 請進!
樓主: goodmama2003
go

2010, 請進!

原帖由 goodmama2003 於 10-9-21 19:35 發表
阿女現在中文科, 帶 :
1)閱讀理解.
2)26周,
3)識字,
4)語文新天地& 作業,
個書包重到飛起,
唔知係未一定要帶齊4本呢?
我想唔畀阿女帶閱讀理解同26周, 但阿女話唔得喎. ...

仔仔個班主要帶語文新天地, 識字就叫先帶, 閱讀理解同二十六周都係交個日先帶

原帖由 LianaMamaa 於 10-9-22 13:37 發表
我囡話4班一齊上, 佢地坐到好似去演奏會咁, 不過就無左吹的樂器個部份.  類似初弦喎.  

入唔到樂團, 有多d練習機會都好.

咁又真係幾好喎

原帖由 goodmama2003 於 10-9-22 14:09 發表

係呵, 宣小對小朋友音樂培養真係出左力,
我大鄉李,  都係阿女入左宣小後, 有個音樂報告要做, 所以生平第一次倍埋女女走去聽音樂會,原來又真係幾好聽. ...

same here la! 我都係因為呀仔入左宣小先第一次去聽音樂會架咋

回覆 2# goodmama2003 的文章

goodmama, 我來訴下苦: 阿仔星期五放學上游泳班, 換完衫後竟然不見了件短袖運動衫(唔知係咪比同學仔攞錯了), 過一陣姐姐發現, 再同工作人員入去男更衣室找都找不見, 真慘! 要著住件底衫回家   希望有人發現攞錯衫後, 可以自動送回校務處就好了!  

我都要多謝詩琪媽, 我都不大知中文科什麼時候帶什麼, 阿仔有時在我問多幾句時都會放下一兩本中文書, 但數學科都一樣帶齊三本---書, 作, 良師---加埋中文那幾本,真係重得好交關!
原帖由 黃詩淇 於 22-9-2010 07:41 發表
我問過小女(2A班)的中文科老師,佢話平時只須帶課文書及作,其他書如果上堂要用老師會頭一日通知既,唔知你地班係咪一樣呢?

Thanks! 今天的生日會玩得好心嗎? 沒有去錯地方吧?
原帖由 goodmama2003 於 25-9-2010 19:44 發表

IP媽媽,
本人對你仔仔要著件底衫回家深感同情,遇到這種問題, 真係好無奈,  希望你可早日找回仔仔件短袖運動衫....

國慶三天未安排啊, 嘉朗就話想去婆婆家住兩晚, 仲要打鬼主意在星期天awana開學禮請假 你地去邊sh?
原帖由 goodmama2003 於 29-9-2010 20:27 發表

IP 媽,
多謝你指路, 玩得開心啊.. 來緊又國慶3日假期, 你們去邊度玩啊?

其實各有各好, 小二主日學就好似小班教學, closed啲架!
awana就動靜皆宜, 可以報住waiting list, 一有人走就有位的。我舊年就成一月先報名, 結果等足半年都沒位, 到新學年才有位!
原帖由 goodmama2003 於 29-9-2010 22:47 發表

我地想去海洋公園, 我地買左年票, 但都係去左2次咁大把, 就快過期啦.. 唔好白唔去. . 但去又好多人.. 煩惱 ing...

你就好啦. join 到 awana, 我都想個女jion 呀, 唔知仲收唔收呢 ? ...

原帖由 goodmama2003 於 10-9-21 16:09 發表
IP 媽,
正呀, 我地宣小音樂堂教樂器, 又唔額外收費. 有so 啦..  .

Yes, it so great to learn instructment without addition charge in music class. But, my kid only assigned to choral. What a pretty!

EC Ma

P.S. Goodmama, please check PM.