用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔~香港教育學院匯豐幼兒發展中心
go

大埔~香港教育學院匯豐幼兒發展中心

hi

我想幫bb報香港教育學院匯豐幼兒發展中心n1, 我想問其他媽媽對這間學校評語。

1) 只有一歲多就要返學會唔會太辛苦呢?
2) n1及n2日常是學咩?
3) 老師對小孩子好嗎?

謝謝!

該校是以探索學習為主,不是傳統「催谷」類型的學校,而n1, n2就更加唔使講,一d都唔辛苦。
n1即幼嬰班,主要是學習日常自理,老師會以探索的方法去啟發幼兒,舉例,如訓練小朋友手眼協調,老師會俾小朋友不同的容器和物件,讓小朋友嘗試放物件入容器內,訓練小朋友手眼協調之餘,亦讓他們知道不同大小的物件與不同容器之間的關係,透過探索去學習。當你見到小朋友歲半識得自己食飯時,你會安慰小朋友他朝一定唔會做港童。

而n2亦主要是訓練小朋友日常自理、社交等等等能力。

我認為該校最出色的地方,是混齡活動,分組讓小朋友接觸不同班別的小朋友,學識互相尊重和照顧,對一孩家庭更加之好!

該校大部份老師都很有愛心,當然,唔敢寫包單全部

不過從另一個角度,其實幾辛苦,主要學校戶外環境充足,小朋友常常有機會到戶外跑跑跳跳,自然會攰一d,我d小朋友初時返全日學,放學都攰到死,十足十放監一樣,學校食完茶點,返屋企都不停食,晚飯又食好多,但好快佢地習慣咗。

小朋友在學校,絕對是愉快每一天。
不過如果你係催谷型父母,想仔女入名校,勸你諗過第二間。
原帖由 littlehera 於 10-8-27 15:41 發表
hi

我想幫bb報香港教育學院匯豐幼兒發展中心n1, 我想問其他媽媽對這間學校評語。

1) 只有一歲多就要返學會唔會太辛苦呢?
2) n1及n2日常是學咩?
3) 老師對小孩子好嗎?

謝謝! ...

Hi Froggy_joe,

好多謝你詳細的資料!  就算bb下年才上學都只是1歲多, 所以你解釋後我很放心, 我都是想bb開開心心地學習。我會多些留意學校的開放日及報名時間。
另外, 我想問, 本身我是要返工的, 9-6點, 我很想自己去接她放學, 是不是沒有可能?   

原帖由 Froggy_joe 於 10-8-27 17:35 發表
該校是以探索學習為主,不是傳統「催谷」類型的學校,而n1, n2就更加唔使講,一d都唔辛苦。
n1即幼嬰班,主要是學習日常自理,老師會以探索的方法去啟發幼兒,舉例,如訓練小朋友手眼協調,老師會俾小朋友不同的容器和物件,讓小朋友嘗 ...

唔好意思... 推一推
thanks!

Hi littlehera,
開放日會於今年的十月二十三日,至於報名表格及開放日詳情可到學校網頁瀏覽。
你是在大埔區返工的嗎?不知道你返工的時間,讀全日班的小朋友,可早於八時返學,正式放學時間為四時三十分,最遲可以六時才接走。
當然,1歲半開學早段,爸媽可能要花兩三星期多些接送和陪小朋友,返工時間要作出一定的犧牲。
很鼓勵你的想法,多些接送小朋友返學放學,能夠建立良好的親子關係,小朋友亦會容易喜歡返學。
原帖由 littlehera 於 10-8-30 13:36 發表

好多謝你詳細的資料!  就算bb下年才上學都只是1歲多, 所以你解釋後我很放心, 我都是想bb開開心心地學習。我會多些留意學校的開放日及報名時間。
另外, 我想問, 本身我是要返工的, 9-6點, 我很想自己 ...

thanks! 我不是在大埔工作, 但是我想轉一份在大埔上班的工作。多些時間帶她。

我之前就是想如果bb上學, 我們接送她那就不用請工人, 但是我剛才再入學校網頁, 才看到有一些不用上課的日子不是public holiday, 那麼我就一定要請工人。  我們都很不喜歡請工人, 之前用了兩個, 都不是很好。 另外一個問題是, 又上學又請工人費用真係好多錢呀!! 真煩惱。

想請問係咪有政府資助,入息限制是多少?有無得插班?
原帖由 Froggy_joe 於 3-9-2010 09:54 發表
Hi littlehera,
開放日會於今年的十月二十三日,至於報名表格及開放日詳情可到學校網頁瀏覽。
你是在大埔區返工的嗎?不知道你返工的時間,讀全日班的小朋友,可早於八時返學,正式放學時間為四時三十分,最遲可以六時才接走。
...