用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010-2011 K2J ^0^ 同學仔報到~~
樓主: Bebichhichi
go

2010-2011 K2J ^0^ 同學仔報到~~

我終於搵到有k1a 既同學仔啦, 芷柔歡迎你呀

原帖由 salai 於 10-9-15 22:13 發表
Hi,

My girl (Lai Tsz Yau, Liz) came from K1A, sorry for my belated posting. Nice to meet all of you.

good job Parco MA

原帖由 BabyHilary 於 10-9-16 11:58 發表
Username     K2J Kids    Group
Bebichhichi      Jason          Apple
babyhilary       Parco          Orange
aarontse         Wing Kiu
SHeiB              Arthur         Banana
miumiu723      綽謙       ...

Hello Jason ma, 唔好客氣...其實我都係唔肯定亞仔有冇講錯先post上黎問下大家....hehe...希望大家有時間就上黎bk分享下啦!!  

原帖由 Bebichhichi 於 10-9-16 23:03 發表
e............無bor, 我聽朝問下先 !! 真係唔該晒 haha
以後有咩唔清楚都可以係度問,

我今朝早問jason 仔係咪要帶簿返學, 點知jason 同我講係呀, 我又問要帶咩呀? 佢咪講帶中文簿囉..............即係尋日做既功課簿 .  我再問仲有無其他呀? 佢之後就講無啦.  不過都唔知係咪真

原帖由 SHeiB 於 10-9-16 23:47 發表
Hello Jason ma, 唔好客氣...其實我都係唔肯定亞仔有冇講錯先post上黎問下大家....hehe...希望大家有時間就上黎bk分享下啦!!  

我arm arm問parco老師有冇叫小朋友帶薄?
佢話有!
我問咩薄?
佢話咩都可以, 大細都可以!
我問帶返去做咩?
佢話寫A畫apple同plane, 有帶薄返去就有小禮物,
有d小朋友已經寫左4版, 寫滿哂1本就有大禮物!
我話4版? 即係老師已經叫左帶簿好多日?
佢話係!
我話點解唔同我講?
佢話因為我冇問!
我話有禮物你都唔同我講, 你唔想攞禮物咩?
佢唔出聲!
以上內容可能係事實嘅部份!

真係唔該哂arthur, 如果唔係我地都唔知幾時先知道!

原帖由 SHeiB 於 10-9-16 14:13 發表
請問你地小朋友有冇話要帶一本自己的簿返學校??

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我今晚同jason仔做homework 既時候, 佢無啦啦都同我起帶簿事件, 以下係我地既對話 :

jason : 係wor, 我地真係要帶簿返去架bor
me : 要黎做乜
jason : 要黎寫字架, 寫乜都得, 中文, 英文, 晝公仔都可以
me : 咁要d 問咩簿呀?
jason : 咩都得架 (然後去拎左是但一本比我) 要帶呢本囉
me : 咁要寫幾多架?
jason : 要寫多d架, 寫晒全部就有大禮物
me : 咁有無講要幾耐做晒呀? 要幾時交呀?
jason : 要聽日返學一次過交?
me : 吓.........一次過交 ~~ 要全部寫晒?
jason : 係架, 要全部寫晒架
me : 咁ms lam 同你講左幾次要帶呀?
jason : 2 次囉
me : 叫左你2次你而架先同我講
jason : 係呀, 你記住去買啦, 要買d 唔要線既簿, 要白色紙果d呀

真係比佢地吹到"啤啤聲"呀

我估下次我地都真係要將我地所有家長問完既野+埋一齊應該就會知道事實既真相啦

原帖由 BabyHilary 於 10-9-17 20:13 發表
我arm arm問parco老師有冇叫小朋友帶薄?
佢話有!
我問咩薄?
佢話咩都可以, 大細都可以!
我問帶返去做咩?
佢話寫A畫apple同plane, 有帶薄返去就有小禮物,
有d小朋友已經寫左4版, 寫滿哂1本就有大禮物!
我話4版? 即 ...

Hello! 大家好, chloe 都係橙組架,
聽聞星期一會派翻佢地親手做的兔仔燈籠.

jason mama,

jason同parco講d野都接近,
parco話有d小朋友用有線簿有d用冇線簿,
真係比佢地激親, 到底如果佢地繼續唔講,
我地又唔識問, 咁係咪老師都唔會通知我地?
定係老師有個deadline,
let say 1星期都做唔到要做嘅野就聯絡家長?  

原帖由 Bebichhichi 於 10-9-17 23:41 發表
我今晚同jason仔做homework 既時候, 佢無啦啦都同我起帶簿事件, 以下係我地既對話 :

jason : 要黎寫字架, 寫乜都得, 中文, 英文, 晝公仔都可以
...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

parco又係好surprise我識佢d同學仔haha

原帖由 SHeiB 於 10-9-16 14:08 發表
yes, d小朋友一定有一齊玩! 因為我問亞仔識唔識parco, 佢好驚訝咁望住我話: "識!! 點解你會知架??" 哈哈!!

我會訂羊毛外套, 因為今年天冬天裇衫要配學校的羊毛外套, 唔可以配自己的灰色冷衫.....!  其他 ...

Hi Parco mami,
Hilary係綽謙個聖名, 我都聽過有女仔叫同一個名. 同Parco一樣綽謙都都有個妹妹.  

原帖由 BabyHilary 於 10-9-13 22:36 發表
hi綽謙mama, 我囡囡英文名都係hilary呀!

你地講下講下,我開始明.  
怪唔得我見Hilary星期三早上突然話要用d recycle paper 寫A字, 佢話要交比老師. 我重以為佢講笑,只係自己寫下英文,若果我有信佢講,就唔會比佢只攞屋企畫公仔d recycle paper 交比老師.....
以後真係要信佢&問多佢幾次先得 .

原帖由 BabyHilary 於 10-9-18 00:44 發表
jason mama,

let say 1星期都做唔到要 ...

touchwood jason 仔係k1又未試過一星期都做唔到  其實我估d 小朋友當見到其他同學仔都有做的話佢地自不然想跟住做, 我試過jason 有時放學返黎唔記得講, 但突然佢會係訓覺前無啦啦同我講, 又試過訓訓下都叫醒我講我知, 不過我實在太眼訓啦, 結果...........第二朝我起身都唔記得

原帖由 BabyHilary 於 10-9-18 00:44 發表
jason mama,

let say 1星期都做唔到要 ...

原帖由 Bebichhichi 於 10-9-16 23:05 發表
我終於搵到有k1a 既同學仔啦, 芷柔歡迎你呀

Hi Jason mama,

Nice to meet you again. Not only Tsz Yau came from K1A, have another girl also from K1A. Liz said Ms Lam asked to bring a blank exercise book back to school last Thursday. She said Ms Lam told them to write and draw anything in the book.

++埋埋各位小朋友所講的說話...都可以有80%~90%知道要做d咩!!   

但真係要全本簿寫晒A, draw "apple" & "aeroplane"??  冇其他字要寫呀??  等我之前以為亞仔講笑..!!

原帖由 Bebichhichi 於 10-9-17 23:41 發表

...

Hello Chloe!!

原帖由 chloe.mak 於 10-9-18 00:03 發表
Hello! 大家好, chloe 都係橙組架,
聽聞星期一會派翻佢地親手做的兔仔燈籠.

應該唔係寫晒成本,但唔知點解 CHLOE 話不用寫 A,
而B 字又無話要寫.

回復 1# chloe.mak 的帖子

yes, i want to know too....!

hi
olivia is apple team

delete.....

delete......