用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 純屬個人意見,只供參考!
go

純屬個人意見,只供參考! [複製鏈接]

我同位分享左少少經驗,有興趣嘅家長可以入去睇下
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2203293&page=1&extra=page%3D1#pid33115935  
又或者直接睇:

明知是賺淺工具,一早就要比個小朋友離開啦,仲乜仲迫個B入“火海”姐。我轉過三間啦,唔知系咪個女嘅性格問題,佢轉一間好一間,乜野傳統名校、活動教學同國際學校佢都BYE,只系我自己要求多多,厭學野唔夠MORE!
其實,如果家長真系覺得學校咁亂,大可以幫個小朋友轉去一間傳統學校。
我深有體會,果啲學校真系唔可能會亂,啲家長連開聲講啲野都唔敢,最好就系少講野多做事,乜都要同校長SAY YES,咁嘅學校點會亂呀!你試下同學校講,可唔可以去VV時,比多格TT小朋友(規定只可用兩格紙),睇下學校有乜反映(咪當你系新移民唔識規矩唔試DO羅)。真系架,家長如有任何不滿,大可以轉校,再唔啱,過海去半山個間女校試下啦(範太讀果間呢),應該有位,淨系我個女果班有兩個啦(另外一位去左讀德瑞),學校有名,老師有細心,仲幾乎直升小學同中學添,最緊要系佢地唔會亂,不過奉勸一句——最好唔好亂講野,那怕系事實都好,忍下個女就可以順利升班!如果家長系又噏唔系又噏,真系要考慮清楚!(仲有要留意學校嘅課程,我轉校嘅原因就正是因為學校未能滿足我對女女嘅學習要求,我個人認為較慢唔夠全面又無普通話,女女無耐性,我地擔心佢到時上堂唔專心)
各位如有不滿,請原諒!
可能我忍慣左,又可能習慣左傳統嚴謹嘅教學模式,所以覺得女女轉左校之後,輕松好多,FREE好多(女女系活潑型),而且學校都好樂意接受家長意見,亦都很積極改進,如果唔影響小朋友嘅學習及生活,我會選擇讓小朋友慢慢習慣,傳統同活動嘅教學都有佢地好嘅一面,學術深嘅學校自然玩樂時間較少;私校嘅收費當然會比津校多;私校的確系教學方面自由度大過津校。做家長嘅最緊要清楚自己同小朋友適合乜類型學校,咁就讀得開心又放心!
唔好再為學校嘅事勞氣啦,凡事都解決嘅方法,一面發泄絕對唔系解決問題嘅途徑,如果有心比小朋友繼續完成學業,不如試下同老師講下或者有禮貌咁同校長傾下睇下有無得TURN,仲實際啦!
我從來無針對家長或者偏幫學校,小朋友入學幾天我都有發現問題,不過我選擇同學校、老師相量,而我亦知道校長每天放學後都會開會研究問題(有一天我很遲先接女放學,無意見到的),基本上不少家長嘅正面要求,學校接受並改進了!只系如果說要減少學費或雜費之類嘅,如果你系校長,你覺得應該點做?!

0    0    0    0
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

‹ 上一主題|下一主題