用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好想阿囡入到中西區禮賢會!有咩技巧? ...
go

好想阿囡入到中西區禮賢會!有咩技巧?

有咩技巧,面試內容!Help

有無中小學back-up架?

無架!唔好意思!我想問下有咩分別?

原帖由 MAMAMEEE 於 10-8-28 21:42 發表
有無中小學back-up架?

我都好想知多d,你可以講俾我知有咩分別!thx!

點解會好想?根本係無難度,
因為呢間絕對唔係西區家長既頭號選擇!

回覆 1# mrs.aj 的文章

我知女仔喺中西區好多選擇!間間都好多人考!聖心,聖保羅堂,真光,救恩我都會考!不過我無乜信心!因我個囡好怕羞,對住家人就好多嘢講! 我見好多家長都讚禮賢會好適合獨生子女,調校出嚟嘅小朋友學識同人相處,唔再自我中心!同埋唔駛搭校車,比較近屋企,我可以送佢返學!

其實禮賢會interview唔太難, 小朋友喺一間房內分成4張枱, 每張有2-3個小朋友, 由一個老師負責問問題, 都係簡單的問題, 例如叫乜嘢名, 幾多歲, 之後老師會睇吓小朋友玩乜嘢玩具, 再借題發揮問一D圍繞小朋友嘅問題, 例如我囝囝老師見佢玩緊火車, 咪問佢關於火車: "小朋友哩架乜嚟架?"
老師: "你有無搭過呀?"
老師: "咁你幾時去架?"
老師: "邊個同你去呀?"
老師: "爸爸有無去呀?"
老師: "咁架火車去邊?"
十分causal, 另外有多一個老師(可能係園長)在旁觀察

不過老師會即時問你如果下午班你小朋友讀唔讀?

雖然我囝囝唔係讀禮賢, 但我都覺得佢係一個好學校, 放棄都有D可惜
希望幫到你
歡迎臨我的BLOG
http://hk.myblog.yahoo.com/judykmlau

回覆 1# blackgirl 的文章

唔該你呀!你已經幫我了解依間學校!

回覆 6# blackgirl 的文章

請問全港的禮賢會都係同一系嗎? 小學係咪都只係得九龍塘嗰間?